Čo je to "FAST FASHION" a ako ovplyvňuje našu planétu?

Fast Fashion je produkcia obchodných reťazcov, ktoré kopírujú hodnotné kúsky módnych domov, a vo veľkom množtve ich dostávajú z prehliadkových mól rovno na pulty obchodov, za prijateľné ceny.

Pojem FAST FASHION nepredstavuje pre mnoho ľudí novinku. Venovalo mu pozornosť mnoho blogerov, aktivistov, dokonca aj médii v snahe zmeniť tento stav a upovedomiť verejnosť. Vzhľadom na nedávne situácie spojené s globálnym otepľovaním, znečistenosťou planéty, je o to viac dôležité obmedziť tento trend.

Prvú otázku, ktorú si mnoho ľudí položí, po prečítaní úvodných viet tohto článku je : "Čo je na tom zlé?". Pochopiteľne pre ľudí, ktorí nedisponujú veľkým obnosom financí, ktoré môžu minúť na oblečenie a zároveň sledujú módne trendy, a páčia sa im kúsky z tajkzvanej high fashion (Gucci, Chanel, Balenciaga..( ,je fast fashion skvelou príležitosťou na nákup kúskov za pomerne dobrú cenu. Ak by takto premýšľali, desiatky či stovky ľudí, problém by sa dal pomerne ľahko vyriešiť. Patova sitácia nastáva ale vtedy, keď si uvedomíme, že v realite sa jedná o státisícky až milióny ľudí.

Ľudia sledujú najnovšie trendy či už prostredníctvom celebrít a influencerov alebo rôznych blogov. Trendy určujú módne domy, dvakrát ročne na fashion weekoch. S prirodzeným nárastom záujmu populácie o módu priamoúmerne narastá aj obchodný marketing veľkých obchodných domov, akými sú napríklad Zara, Bershka, H&M a pod. Výrobcovia sa snažia takmer okamžite vyrobiť "lacné" napodobeniny drahých kúskov vo vysokom množtve a dostať ich na pulty predajní. Vďaka tomto fenoménu sa ročne vyrobí státisíce kusov sezónneho oblečenia, z ktorých viac ako tretina skončí v odpade. Je to naozaj potrebné?

Najviac trpí naša Planéta. Prečo je tomu tak? Všeobecne aj módny priemysel, tak ako každé odvetvie priemyslu, nepôsobí vždy priaznivo na životné prostredie. Pri výrobe a produkcí oblečenia sa míňa veľké množtvo pitnej vody a vytvára sa nadmerné množstvo zbytočného odpadu. Jedná sa o celosvetovú problematiku, pretože aj keď sa výrobá oblečenia vo väčšine prípadov sústredí najmä v Ázii, odpad je produkovaný celosvetovo. Okrem zamyslenia sa nad životným prostredím pri vzniku oblečenia, sa treba zamyslieť aj nad podmienkami, ktorým boli okrem prostredia vystavení aj ľudia. Bohužial aj v dvadsiatom prvom storočí stále ľudia pracujú v neľuských podmienkach, za minimálnu mzdu a neprimeranom a nebezpečnom prostredí, práve preto aby mohli produkovať veľké množstvo, často nekvalitného oblečenia.

Riešenie celej tejto problematiky je podstatne jednoduché. To, čo výrobcovia potrebujú je dopyt. Ak sa nezmení postoj veľkých obchodných reťazcov, postačí ak sa zmení postoj kupujúceho. Samozrejme, že nie je zločin nakupovať v nákupných centrách a v spomínaných predajnich, ale dôležité je sa pri kúpe každého kúsku zamyslieť nad tým, či to naozaj potrebujeme,či to bude spľnať základné funkcie oblečenia, a či kúsok bude využíaný dlhšie ako jednu sezónu. Problémom nie je nakupovanie v týchto obchodoch, ale veľmi rýchle obmieňanie šatníkov na základe najnovších trendov. Následkom je výroba a predaj kvanta nekvalitného a v porovnaní s originálom, lacného oblečenia s nízkou životnosťou, pretože aj samotní výrobcovia vedia, že oblečenie je naozaj len jednorázový trend, teda neinvestujú do kvalitných materiálov a šitia.

Môžeme však nasledovať najnovšie trendy a pritom nie úplne podoporovať fast fashion. Nakupovanie v secondhandoch, blšákoch, bazároch či odkladanie si vecí, o ktorých si myslíme, že už nie sú trendy, pretože ako môžeme vidieť všetko sa raz znovu do módy vráti. Ak sme však s určitosťou presvedčení, že oblečenie už pre nás nie je to pravé orechové, môžeme ho veľmi jednoducho darovať na charitu, teda ľuďom, ktorým je jedno, že nespľňa najnovšie módne trendy a s radosťou ho využijú. dôležitá je koniec koncov kvalita nie kvantita. Originalita a zmysel pre módu spočíva v umení variácie jedného kusu oblečenia a nie vlastnenia enormného množstva vecí.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu

Chceš vedieť, keď lifestylexbeauty pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.