Oscary 2020

V Pondelok 10.2. sme sa dočkali vyhlásenia Oscarov 2020. Udeľovanie týchto prestížnych filmových ocenení sa začalo o druhej hodine ráno stredoeurópskeho času v Los Angeles, štáte Kalifornia.

Môžem povedať, že tohtoročné Oscary sa niesli v znamení jedného veľkého prekvapenia predošlých mesiacov, nakoľko Oscara v kategórii film roka ovládol "Parazit", juhokórejského režiséra Džun-ho Pona. Pokiaľ ste tento snímok ešte nevideli, tak ak sa posnažíte, určite stihnete premietanie v slovenských i českých kinách. Parazit je čierna komédia pojednávajúca o chudobnej rodine ktorá sa rozhodne "infiltrovať" do domu istého biznismena Parka. Film pracuje s prvkami drámy, thrilleru a satiry, inými slovami prináša nepredvídateľný zážitok, ktorý si užije aj náročnejší divák. Osobne neľutujem ani minútu strávenú sledovaním tohto "prekvapenia roku" a vrelo odporúčam všetkým ktorí film ešte nevideli. Pre zaujímavosť treba podotknúť, že Parazit je prvým cudzojazyčným filmom roka, ktorému sa podarilo získať aj ocenenie v kategórii najlepší film roka. Sošky si domov odniesli aj Džun-ho Pon a Won-han Džin za pôvodný scenár a Džun-ho Pon aj jednu za réžiu.

Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe dostal Joaquin Phoenix, za jeho priam vynikajúce stvárnenie Jokera v rovnomennej dráme. Čiže v tejto kategórii sa nejedna o žiadne veľké prekvapenie. Snímka s jedenástimi nomináciami ovládla zoznam kandidátov 92. ročníka Oscarov, ale podarilo sa jej získať len dve ocenenia, pretože okrem Phoenixa dostal sošku už iba Hildur Gudnadóttir za pôvodnú filmovú hudbu.

Ocenenie za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe získala Renée Zellweger v životopisnej dráme "Judy", kde stvárnila talentovanú speváčku a herečku Judy Garland. I keď Judy je pre mňa veľmi ťažkopádny film, slečne Zellweger sa nedá uprieť famózny herecký výkon, o čom svedčí aj jej víťazstvo v tejto kategórii.

Za vedľajšie role si odniesli Oscara Brad Pitt, ktorý stvárnil kaskadéra, osobného šoféra a priateľa hlavného protagonistu v jednej osobe, vo filme "Vtedy v Hollywoode" z dielne Quentina Tarantina a Luara Dern za rolu v "Manželskej historii" (ang. Marriage story), ktorej príbeh pojednáva o manželstve v rozklade a je inšpirovaný príbehom samotného režiséra filmu Noaha Baumbacha.

Cenu za najlepší dokument získala Americká fabrika. Dokument sa venuje popisu rekonštrukcie fabriky v americkom meste Ohio, rozoberá tématiku multikulturalizmu a priemyselného boja medzi dominantnou Čínou a Amerikou snažiacou sa konkurovať.

Najlepším animovaným filmom sa stalo Toy Story 4: Príbeh hračiek, ktoré je zároveň labuťou piesňou pre Rakeťáka Buzza a Kovboja Woodyho. Vzhľadom na to, že je to už štvrté pokračovanie príbehu hračiek, mnoho ľudí malo opodstatnene obavy o to ako snímok dopadne ale môžeme vidieť, že tieto obavy boli napokon zbytočné. Našťastie sme sa dočkali úctyhodného zakončenia tejto ságy, o čom svedčí aj zlatá soška ktorú si animovaný film vyslúžil.

Na záver prikladám súhrn víťazov:

Najlepší film: Parazit

Najlepší cudzojazyčný film: Parazit

Najlepší dokumentárny film: Americká fabrika

Najlepší animovaný film: Toy Story 4

Najlepší krátky animovaný film: Hair Love

Najlepší hraný krátky film: The Neighbors’ Window

Najlepší krátky dokumentárny film: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Joaquin Phoenix (Joker)

Mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Brad Pitt (Vtedy v Hollywoode)

Ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Renée Zellweger (Judy)

Ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Laura Dern (Manzelska historia)

Réžia: Džun-ho Pon (Parazit)

Pôvodný scenár: Džun-ho Pon, Won-han Džin (Parazit)

Adaptovaný scenár: Taika Waititi (Králiček Jojo)

Pôvodná filmová hudba: Hildur Gudnadóttir (Joker)

Pôvodná filmová pieseň: (I’m Gonna) Love Me Again (Rocketman)

Kamera: Roger Deakins (1917)

Kostýmy: Jacqueline Durran (Malé ženy)

Masky: Kazu Hiro, Anne Morgan, Vivian Baker (Bombshell)

Strih: Andrew Buckland, Michael McCusker (Le Mans ’66)

Strih zvuku: Donald Sylvester (Le Mans ’66)

Mix zvuku: Mark Taylor a Stuart Wilson (1917)

Výprava: Barbara Ling, Nancy Haigh (Vtedy v Hollywoode)

Vizuálne efekty: Guillaume Rocheron, Greg Butler a Dominic Tuohy (1917)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Filmové a seriálové recenzie, zhrnutia a eventy z môjho uhla pohľadu. email: [email protected]

Chceš vedieť, keď Mário "Padre" Adamko pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.