Prečo sa ľudia boja začať cvičiť.

Je to lenivosť alebo strach čo ľuďom bráni v tom aby začali robiť niečo pre seba?

Určite poznáte niekoho, kto neustále rozpráva o tom ako chce zmeniť svoje telo a životný štýl, no často to pri tejto myšlienke začína aj končí.

Na Slovensku a určite aj na celom svete je veľa ľudí, ktorí chcú zmeniť a vyformovať svoje telo. Žiť zdravšie, aktívnejšie, byť silnejší či kondične na vyššej úrovni. Väčšina však v konečnom dôsledku nie je ochotná preto aj niečo urobiť alebo čo je horšie, boja sa. Radšej nahovoria sebe aj ostatným že na to nemajú čas, alebo že na to proste nemajú.

Ľudia sa často boja názoru okolia. Vytvoria si predstavu, že keď prídu do prostredia medzi trénujucich ľudí, čo si títo ľudia o nich pomyslia. Boja sa začať kvôli tomu, že sa hanbia pred ostatnými ukázať svoje telo alebo sa boja posmechu, lebo neovládajú ani základné cviky. Toto dokáže ľudí zabrzdiť natoľko, že nakoniec s cvičením ani nezačnú. Tento nedostatok sebavedomia alebo odvahy a odhodlania je spôsobený práve ich životným štýlom. Nie sú zvyknutí vychádzať zo svojej zóny komfortu a pri všetkom, kde sa treba prekonať sú zvyknutí ustúpiť a “ostať v bezpečí”.

Každý človek bol raz rovnaký začiatočník a ku svojím pokrokom sa musel prepracovať pravidelným trénovaním a pravidelným prekonávaním svojich limitov. Niektorí títo ľudia si neuvedomujú, že prídu medzi ľudí, ktorí ich podporia v každom kroku na ich ceste za cieľom, pretože sú na rovnakých chodníčkoch. Strach by mali mať práve vtedy, keď pred spaním do seba bez problémov natlačia celú pizzu alebo keď celý víkend presedia na gauči a jediný pohyb je, keď sa nahnú po ovládač alebo si idú po maškrtu do kuchyne.

Ďalšiou chybou, ktorú ľudia robia, keď sa už aj odhodlajú cvičiť, je nepravidelnosť. Nepočúvaju svojho trénera alebo chodia cvičiť ako sa im chce alebo ako sa im to hodí. Takouto nepravidelnosťou sa výsledky dosahujú len ťažko, respektíve často nastáva tzv. “jojoefekt”. Ľudia si potom nakoniec povedia, že to nefunguje, nemá to zmysel a skončia.

Výsledky sa dosahujú práve silným odhodlaním, pevnou vôľou a vytrvalosťou. Na opakované vychádzanie zo svojej zóny komfortu je potrebné sa pripraviť a vytrvať. V momente keď vydržíte pravidelne dodržiavať stanovený režim spravíte si z toho zvyk a výsledky sa začnú vynárať jeden za druhým. Niektoré skôr, niektoré neskôr. Je však potrebné všímať si každú maličkosť a nič nebrať ako samozrejmosť. Svoje tréningy si pravidelne zapisovať a značiť si každý detail, lebo niekedy možno spravíte pokrok ktorý si ani neuvedomíte.

Prečo je dôležité všímať si detaily? Všetky väčšie pokroky su založené na detailoch. Keď urobíte o jeden klik viac ako naposledy, zdvihnete o jedno kilo viac ako pred mesiacom, prestávate strácať rovnováhu pri balančných cvikoch, kilometer behu spravíte o pár sekúnd skôr a pod... To všetko su obrovské pokroky oproti tomu, kde ste boli keď ste začínali. Všímajte si to a tešte sa z každého takéhoto krôčiku. Nenechajte sa odradiť slabým dňom. Takých totižto bude veľa. Keď si uvedomíte dôležitosť detailov vaše ciele budú rásť a sami si budete chcieť stanoviť nové. Budete si viac všímať aj nedostatky a budete ich chcieť zlepšiť, už vás nebudu odradzovať ako na začiatkoch a na každý tréning sa budete pozerať ako na výzvu. Nič z toho sa ale nestane, ak nespravíte prvý krok.

Nikdy neberte tréning ako nudu a robte všetko poctivo. Niektoré cviky alebo časti tréningov, ako doplnkové cviky a podobne vám prídu možno nudné, avšak po dosiahnutí výsledkov zistíte, že bez toho by to nešlo. Ak potrebujete objasniť aký zmysel ma každý doplnkový cvik, spýtajte sa na to svojho trénera. Po vysvetlení dôležitosti cviku sa do toho určite pustíte s väčším nadšením.

Rozprávajte sa s ľuďmi, ktorí cvičia a trénujú s vami. Či už dlhšie alebo kratšie. Každý človek má pre vás inú skúsenosť, od ktorej sa možno môžete odraziť. O všetkom čo vám nevyhovuje alebo chcete vylepšiť konzultujte s trénerom alebo skúsenejším atlétom. Pýtajte sa aj na ich príbehy určite sa s Vami väčšina rada podelí.

Ak je pre vás naozaj problém objednať si trénera alebo zájsť do telocvične, skúste aspoň 2-3 krát do týždňa urobiť niečo, čo pre vás nie je bežné. Ak máte hodinku času, ktorý bežne presedíte pred televízorom, alebo bez akejkoľvek aktivity, skúste tento čas využiť efektívnejšie. Skúste sa ísť na ten čas prejsť, spraviť pár základnych cvikov, ktoré sa dajú zvládnuť aj doma, alebo si skúste na papier napísať, čo by ste chceli vo svojim živote zmeniť alebo dosiahnuť a postupne si to naplánovať. Krôčik po krôčiku dosahujte svoje ciele. Vždy budete na tom lepšie ako tí, ktorí nepohli ani prstom.

Nedajte sa odradiť slabým dňom. Ako som spomínal v odseku vyššie, tých bude na ceste za vašim cieľom dosť. Berte to však ako skúšku. Stačí ak sa nedostatočne alebo zle vyspíte, ak nemáte dobrý deň, ak vám počas dňa niečo spôsobí stres, to všetko môže mať veľký vplyv na váš výkon.

Nesnažte sa byť za každú cenu najlepší. Keď idem pracovať na svojich cieľoch, ego musí ostať v šatni. Nesnažte sa sebe, trénerovi alebo okoliu niečo dokázať. Krôčik po krôčiku. Samozrejme je potrebné byť dostatočne sebavedomý a veriť si, ale musím si byť istý tým čo idem robiť. Základom je naučiť sa správnu techniku aby sme predišli zraneniam a postupne prikladať váhy alebo zložitosť cvikov. Zbytočné prekonávanie, ktoré je nad vaše sily a schopnosti vás môže priviesť k zraneniu, spôsobiť určitý blok alebo úplne odradiť. Potom je ťažké znova sa vraciať späť. Avšak všetko treba brať ako ponaučenie.

Prečo je šport ta správna cesta? Keď športujem cielene s určitým zámerom a dosahujem určité výsledky, dokazujem sám sebe, že všetko sa dá ak sa chce a že sa veľa krát oplatí vytrvať kým sa výsledok dostaví. Učíme sa pritom trpezlivosti, odhodlanosti a bojovať so sebou samým. Rastie nám sebavedomie, odvaha a začíname si vo všetkom viac veriť. Všetko sa to samozrejme prenáša aj do súkromného alebo pracovného života. Vaše dni vyzerajú úplne inak. Dokážete sa skôr vyrovnať s prekážkami, zobúdzate sa s lepším pocitom a to sa s vami nesie celý deň.

Nebojte sa teda robiť veci pre seba, vážte si svoj život a svoje telo a raz sami sebe za všetko poďakujete. Buďte vzorom pre svoje okolie a rozdávajte radosť. Zaslúžite si byť šťastní a spokojní sami so sebou.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
19
Poslať správu
Som človek, ktorý musel padnúť na dno aby začal žiť. Všetko, čo sa na svojej ceste životom naučím sa snažím odovzdávať ďalej. Motivovať, inšpirovať a rozdávať radosť. :)

Chceš vedieť, keď Ľubo Kulig pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.