DIGITALIZOVANIE NEGATÍVU do pozitívu a jeho spracovanie

"Veda" vo vyvážení bielej, farebných a expozičných korekciách môže mnohých odradiť...

Karanténa na mnohých pôsobí rôzne. Niektorí možno zistili, že Instagram ukazuje hlásenie po prezretí celého feedu z predošlých dní, prípadne sa im stalo stalkovanie chlebom každodenným a ešte len na to prídu.

Zo školy síce mám niekoľko seminárok, no komu sa to chce? Moja myseľ sa rada vrhá do nepoznaného, teda aspoň ohľadom fotografie. A ako lepšie zahnať nudu než hľadaním starých negatívov a ich následným spracúvaním?

Priznám sa, toto som chcel urobiť už dlho, no nikdy som si nemohol povedať, že mám na to čas a odhodlanie, až doteraz. Ak by ste to chceli vyskúšať, odporúčam pozrieť najprv niekoľko tutoriálov.

Aby sme nezačínali zhurta, chcem najprv vysvetliť AKO sa dajú "naskenovať" takéto negatívy.

TECHNIKA: Nikon D5200, makrokrúžky, objektív Samyang 85mm f/1.4

BACKSTAGE alebo ako nafotiť negatív

Tento krok je nevyhnutný a vyžaduje si istú prípravu. Ako možno vidieť na obrázku, každý predmet má svoje opodstatnenie.

Počnúc fotoaparátom na statíve, ktorý spadá kolmo na fotografovaný negatív. Medzi objektívom a foťákom sú makrokrúžky, ktoré nám umožňujú predlžiť ohniskovú vzdialenosť medzi telom fotoaparátu a objektívom a tým snímať z bližšej vzdialenosti.

Pod sklom je natiahnutá difúzna látka zo softboxu (môže sa použiť takmer čokoľvek nevzorované a čisto biele, no pre najlepšie výsledky najlepšie difúzna látka).

Dva externé blesky podsvieťujú difúznu látku, pod ktorou je ešte biely A4 papier. Toto všetko nám vytvára biele svetlo pod našim negatívom, čo je veľmi podstatné. Čierne kartóny blokujú parazitné svetlo putujúce priamo do objektívu. Vytváralo by totiž veľký bledý fľak v strede celej fotky, čo by sa iba ťažko dalo vyladiť postprodukciou.

Nastavenie fotoaparátu

V tejto časti iba v krátkosti. K tomu aby sme dosiahli ostrú fotku (pri takto malej hĺbke ostrosti) potrebujeme clonu objektívu pricloniť. Hĺbka ostrosti sa tým predĺži a aj mierne ohnutie filmu nebude na výslednej fotografii nijak extra vidieť a všetko bude v zaostrení.

Čiže fotoaparát na móde M (manuál) s časom 1/160s, clona f/8, ISO 200. K odpalovaniu externého blesku mimo tela fotoaparátu používam lacné Godox rádiové transmittre.

POSTPROCES

Tu to začne byť mierne zložitejšie. Možno by som mal vysvetliť podstatu fungovania kriviek vo fotografii, no na začiatok stačí vedieť, že pomocou nich viete ovládať všetky farebné kanály RGB a taktiež samotný jas&kontrast fotografie. Čiže dosiahnutie pozitívu pomocou kriviek sa robí takto.

Možno ste čakali podrobný návod, no vedzte, že VŠETKO je na YT vo forme tutoriálov perfektne vysvetlené. Môj článok berte, prosím, ako prostredník a názorný príklad k tejto problematike.

Je trochu iróniou, že ako (self-taught) fotograf som sa ešte nestretol s reálnym chemickým vyvolávaním filmu, ale digitalizujem staršie filmy než som ja sám.

(Kvalita tohto animovaného GIFu je optimalizovaná pre rýchle načítanie na Webe, tak prosím ospravedlňte ten dithering.)

Na ukážku som použil fotografiu, ktorú som sám odfotografoval na film cez starú ruskú manuálnu zrkadlovku Praktica.

Pri expozičnej korekcii ma totálne uchvátilo, že hodnoty tiahiel, ktoré som doposiaľ používal sa prevrátili. Ak som chcel fotku tmavšiu, musel som ísť expozične nahor, keďže opakom svetlej je tmavá.

Následné farebné korekcie vrátane vyváženie bielej (White balance, na GIFe tiahlo pod názvom Temperature) a odtieňu (Tint) sa môžu pri každej fotografii líšiť, avšak z mojej skúsenosti tých 2000 Kelvinov a -100 z hodnoty odtieňu dosahujú najlepšie výsledky. No záleží od pôvodného nasnímaného negatívu. Na GIFe to je samozrejme všetko vidieť, rovnako ako aj expozičné korekcie.

ZÁVER

I keď sa tento článok nedá považovať za jednoznačný návod pre dokonalé spracovanie negatívu, je to "veda", ktorú človek musí skúšať. Pre mňa je to zaujímavá skúsenosť a vedomosť ako oživiť staré zaprášené negatívy zo šuflíkov.

ĎAKUJEM, že si článok prečítal či prescrolloval až sem. Rád sa pozriem (prípadne poradím) na tvoju prácu a ak sa pre takéto niečo odhodláš kľudne pošli na IG alebo FB.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Produktová fotografia, portréty, krajinky a jedlo. BA/TO. Paneurópska vysoká škola, odb. Dizajn médií.

Chceš vedieť, keď Simplyme pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.