Počuli ste už o Mindfulness? V zahraničí téma, ktorá v týchto dňoch rezonuje, u nás neznáma.

Počuli ste už o Mindfulness?

Skúste si dať do googlu slovo Mindfulness a coronavírus a vybehne vám množstvo stránok s článkami, vedeckými štúdiami, aj s ponukou meditácií na upokojenie počas týchto neľahkých dní.

Čo je Mindfulness?

Mindfulness v preklade znamená všímavosť. Všímavosť ku všetkému, čo sa s nami deje počas tohto prítomného okamihu.

Je to všímavosť alebo zámerné venovanie pozornosti prítomnému okamihu so zvedavosťou, láskavosťou a bez posudzovania. K tomu, čo sa deje v našej hlave teda v našej mysli, v našom tele aj okolo nás.

To, že si uvedomujeme, čo sa s nami deje v prítomnom okamihu nám pomáha k vyššej duševnej stabilite.

Mindfulness upokojuje mozgový „stresový systém“

Mindfulness, teda všímavosť je jednou z techník, ktorá nám pomáha lepšie zvládať stres. Pomáha nám presunúť svoju pozornosť z hlavy do svojho tela, k zmyslom, k nášmu dychu a uvedomovať si seba samého v tomto prítomnom okamihu.

Mnoho štúdií, ktoré sa realizovali za posledné desaťročia poukazujú na to, že meditácia všímavosti upokojuje mozgový „stresový systém“, bežne známy ako reakcia bojuj alebo uteč. Keď sa ocitneme v akékoľvek stresovej situácií máme tendenciu reagovať reaktívne práve tým, že so situáciou bojujeme alebo pred ňou utekáme. Často zo strachu, ktorého príčinu si neuvedomujeme. A tá príčina sa skrýva v našich vzorcoch, ktoré máme uložené vo svojej hlave. Je to taký autopilot, ktorý riadi naše myšlienky, naše postoje, správanie aj konanie.

Pravidelnou praxou všímavosti sa stávame psychicky silnejšími. Stávame sa menej reaktívni, odolnejší voči stresu a lepšie zvládame výzvy života s pokojom, perspektívou a uvedomením.

Všímavosť Mindfulness nás učí mať svoje myšlienky pod kontrolou

Veľká časť stresu, ktorú denne prežívame, je výsledkom myšlienok, ktoré v nás vyvolávajú stres. Neustále premýšľame nad tým, čo bolo alebo čo bude a vytvárame si rôzne katastrofické scenáre. Odpája nás od toho, čo sa odohráva práve teraz. Od toho, čo robíme práve teraz. A uniká nám prítomný okamih.

Počas tréningu Mindfulness – všímavosti sme pozorovateľmi svojich myšlienok. Venujeme pozornosť svojmu myšlienkovému procesu a uvedomujeme si myšlienky, ktoré k nám neustále prichádzajú. A ak sme si vedomí, čo sa deje v našej hlave, môžeme si vybrať, ktorými myšlienkam sa budeme venovať a ktoré jednoducho pustíme.

A aj premýšľanie je náš autopilot. My si vôbec neuvedomujeme ako nás naša myseľ vtiahne do svojho príbehu.

Môžeme si to uvedomiť pri akejkoľvek činnosti. Je jedno, či kráčame, umývame si zuby, šoférujeme... neustále nad niečim premýšľame. Ako dopadne porada, ako stihnem všetky úlohy, ako ma včera večer partner nahneval... A tieto myšlienky v nás vyvolávajú rôzne emócie a pocity.

Mindfulness nás učí ukotviť svoju pozornosť v tele a v dychu

A počas meditácií všímavosti sa učíme ukotviť svoju pozornosť v dychu a v tele. Dych je prirodzenou súčasťou nášho života, ktorý si vôbec neuvedomujeme. A každý nádych aj každý výdych sa odohráva práve teraz. Kedykoľvek počas dňa, keď si uvedomíme, že nás naša myseľ prevalcovala svojim strachom, obavami, kritikou, keď na nás prichádzajú rôzne nepríjemné pocity, stačí sa ukotviť v dychu.

Vyskúšajte si jednoduchú techniku

Stíšte sa a pohodlne sa usaďte. Na chvíľu si uvedomte celé svoje telo od nôh až po temeno hlavy. Potom celú svoju pozornosť zamerajte na svoj dych. Všímajte si všetky svoje pocity, ako vzduch vchádza do tela a vychádza z tela. Všímajte si, ako sa s každým nádychom váš hrudník rozpína a s výdychom klesá. Zostaňte chvíľu so svojím dychom. A kedykoľvek počas dňa, keď sa cítite nepríjemne, ťažko, stíšte sa, buďte chvíľu len so svojím dychom.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Som kvalifkovaná lektorka Mindfulness MBSR. Tento program som študovala v certifikovanej škole Mindful Academy Solterreno. Pred časom som založila aj Akadémiu pozitívneho života a mojím zmyslom je pomáhať ľuďom tešiť sa zo života.

Chceš vedieť, keď Mária Boťanská pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.