Väčšina nechodí do práce zarábať, ale pracovať!

Startup Academy #3 - Mojou snahou je ti zrozumiteľne predstaviť koncept vlastného podnikania, ktorý ti v dobe „po“ pandémii môže pomôcť postaviť sa na vlastné nohy. A to doslova.

-1 a ½ minúty čitania-

Tieto blogy píšem v časoch pandémie, boja s Covidom 19 (Jar, 2020). Následná panika a  paralýza ekonomiky obnažila finančnú kondíciu slovenských domácností. Ak vydržíš, ponúknem ti dôvody, prečo sa nad možnosťou podnikať aspoň zamyslieť a aj to ako na to od A po Z.

Scenár, ktorý nefunguje

K podnikaniu by mali viesť prvé kroky už doma. Doma však učia rodičia deti podľa scenára, ktorý si zase oni osvojili od svojich rodičov. “Choď do školy a dobre sa tam uč (zbieraj jednotky), neskôr si nájdi dobrú prácu a v nej maj dobrý plat”.

Prvou chybou tohto scenára je, že v škole sa naučíš len minimum vedomostí a zručností, ktoré budeš potrebovať v práci. Darmo budeš vedieť, že sa Štúr postrelil pri poľovačke do nohy, že Napoleon žil na ostrove Elba, alebo že ortuť je v periodickej tabuľke prvkov uvedená ako Hg. Podľa štatistiky si až 83 % vrcholových manažérov Top 500 firiem v EÚ cení viac soft skills (mäkké zručnosti ako sú napr.: samostatnosť, schopnosť prevziať zodpovednosť, flexibilita, komunikatívnosť, leadership, etc.), ako zručnosti nadobudnuté v škole. V praxi si ťa na konkrétnu pracovnú pozíciu aj tak zacvičia, avšak zručnosti, ktoré sa im cvičia ťažko, sú práve tvoje individuálne soft skills.

Druhou chybou je, že väčšina z nás nechodí do práce zarábať, ale pracovať. Úprimne, kto z nás si myslí, že by mohol mať vyšší plat? Nie je tajomstvom, že zamestnávateľ ti bude platiť len toľko, aby si sa mu na to nevykašlal (a zamestnanci mu na druhej strane urobia len toľko, aby ich nevyhodil). Dňom, keď sa rozhodneš podnikať, bude dňom, kedy budeš “prebudený”.

Treťou chybou je, že zarábanie peňazí by nemal byť tvoj ultimátny gól. Tým, je dosiahnutie vlastného potenciálu a žitie "dobrého" života. Cieľom je žiť život, v ktorom sa vieš vlastnému Ja, pozrieť priamo do očí a vieš pomôcť svojmu okoliu (svojim časom a práve financiami).

S ambicióznymi ľudmi a nie len o podnikaní, sa zhováram aj v podcaste Krok vpred.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Krokvpred je podcast, v ktorom sa snažíme dať ľudom informácie, inšpiráciu a názory, ktoré si myslíme, že sú v živote podstatné a vedia pomôcť.

Chceš vedieť, keď romanhutira pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.