Hypotéka je dôsledkom tvojich rozhodnutí z minulosti!

Startup Academy #4 – Mojou snahou je ti zrozumiteľne predstaviť koncept vlastného podnikania, ktorý ti v dobe „po“ pandémii môže pomôcť postaviť sa na vlastné nohy. A to doslova.

-1 a ½ minúty čitania-

Tieto blogy píšem v časoch pandémie, boja s Covidom 19 (Jar, 2020). Následná panika a  paralýza ekonomiky obnažila finančnú kondíciu slovenských domácností. Ak vydržíš, ponúknem ti dôvody, prečo sa nad možnosťou podnikať aspoň zamyslieť a aj to, ako na to od A až po Z.

Prepísaný software vlastnej mysle

Rodíme sa ako „Tabula Rasa“ (čistý nepopísaný list). Od prvého dňa reagujeme na vonkajšie stimuly. Pomaly nám vkladajú do myslí predpísaný software a patterny. Niečo tam nahrajú rodičia, niečo v škole a v práci rovnako naprogramovaný spolužiaci, učitelia a kolegovia.  Nepýtame sa prečo to tak je. Podľa rovnakého programu idú všetci okolo nás, tak to musí byť predsa „normálne„.

Program s názvom „Vyštuduj, nájdi si prácu, vezmi si hypotéku, ožeň sa, sprav si deti, nauč ich tomu istému a hlavne moc nevymýšľaj. Sme naformátovaný s “bugmi”. Život sa dá prežiť aj X- násobne inak. Skús si vzadu na temene hlavy nájsť malé tlačítko, s nápisom Reset. Máš na to ho stlačiť?

Neriešiteľný problém

Tvrdia nám, že každý problém sa dá vyriešiť. Žiaden problém nie je skutočne riešiteľný. Problémy sú dôsledky a to čo je treba riešiť, je príčina samotná. Je riešením tvojej nespokojnosti so svojim platom nájdenie si lepšie platenej práce?

Príklad. Každý z nás bude raz chcieť bývať vo vlastnom. Ak budeš čerpať rady od svojho okolia (s rovnakým programom), s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, budeš mať hypotéku na byte aj ty. Tá je len dôsledkom tvojich rozhodnutí z minulosti. Nevyriešiš problém s financovaním bývania tým, že si vezmeš hypotéku. Tá je len „quick fix“. Vieš ho riešiť už roky predtým, a to tým, že spravíš všetko pre to, aby si si ju brať v budúcnosti nemusel.

Hypotéka sú pritesné okovy, ktoré si dobrovoľne nasadzujeme a s nimi aj odovzdávame vlastnú slobodu svojej banke.

Vezmi si stres, v ktorom žijú momentálne ľudia vďaka pandémii, ak majú mesačné životné náklady 500 – 600 eur mimo splátok za hypotéku. Práve teraz je ich elementárna istota pracovného miesta v ohrození a defenzívne čakajú na rozhodnutie svojho zamestnávateľa.

Jednou z možností je napríklad tá, že sa postavíš na vlastné nohy a prevezmeš totálnu zodpovednosť sám za seba.

S ambicióznymi ľudmi a nie len o podnikaní, sa zhováram aj v podcaste Krok vpred.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Krokvpred je podcast, v ktorom sa snažíme dať ľudom informácie, inšpiráciu a názory, ktoré si myslíme, že sú v živote podstatné a vedia pomôcť.

Chceš vedieť, keď romanhutira pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.