12.6.2020 21:23

Čo sa zmenilo na trhu s bytmi a aký je vývoj cien v SR po korone?

Zaujíma vás aký je doterajší dopad korona krízy na ceny bytov? Čo sa stalo s cenami bytov bezprostredne po kríze? Ako sa mení situácia na trhu s realitami? Tu je výsledok po pár týždňoch.

Je to len nedávno odkedy som písal článok Aký bude mať dopad koronavírus na vývoj cien nehnuteľností, kde sme ešte len ťažko mohli predpovedať vývoj.

Avšak, teraz už môžeme reálne zhodnotiť dopady korony na základe vývoja skutočnosti.

Ako sa zmenili ceny?

Pozrime sa na to, ako sa zmenili ceny od začiatku roka, čo sa stalo v období, kedy sa potvrdil prvý prípad koronavírusu na Slovnensku (6.3.2020) a aké sú aktuálne ceny (11.6.2020), t.j. jeden deň po veľkom uvoľňovaní opatrení v dôsledku koronavírusu, kedy už bolo umožnené aj zhromažďovanie do 500 osôb, či nosenie rúšok na verejnosti priestoroch exteriérov je len odporúčané.

1-izbové byty v SR

2-izbové byty

3-izbové byty

4-izbové byty

Vo všetkých posudzovaných bytoch ceny od potvrdenia korony na Slovensku stúpli.

Je potrebné zdôrazniť, že uvedené ceny sú inzerované a nezohľadňujú tzv. skutočné ceny realizovaných obchodov, ktoré môžu byť v tomto prípade o niečo nižšie alebo vyššie (len výnimočne).

Avšak, každopádne môžeme konštatovať, že ceny bytov aj napriek kríze stúpali, čo vyplýva, zrejme, z ich nedostatku na trhu. Do značnej miery bude trh s bytmi ovplyvnený aj bankovým sektorom, ktorý určite bude reagovať na všetky tieto zmeny.

Očakávaný prepad cien sa v tomto prípade môže prejaviť až neskôr, keď sa začnú opätovne splácať odložené úvery, či stúpne nezamestnanosť a podobne.

V regiónoch môže byť situácia iná

Detailne som sa pozrel ešte aj na Košice, kde sa ceny vyvíjali rôzne v závislosti od okresu. Podrobne čoskoro rozoberiem na mojom realitnom blogu.

A čo sa zmenilo pri obhliadkach?

Určite bolo za uplynulé obdobie menší realitný "turizmus" a makléri vo väčšej miere využívajú všetky dostupné online prostriedky na prezentáciu nehnuteľností vo svojom portfóliu, najmä 3D prehliadky bytov, ktoré výrazným spôsobom môžu zefektívniť predaj nehnuteľností.

Rovnako aj kupujúci boli opatrnejší a išli len tam, kde to skutočne zvážili, že to potrebujú vidieť osobne. Z toho vyplýva, že boli obhliadky efektívnejšie a počet obhliadok potrebných na predaj sa znížil.

zdroj:

nehnutelnosti.sk (ceny bytov v jednotlivých obdobiach)

http://www.uvzsr.sk (opatrenia)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Realitný bloger

Chceš vedieť, keď Pepeee pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.