Drevený rebriniak

Drevený rebriniak je v našich končinách zabudnutý pojem. Čo tento pojem znamená, čo je drevený rebriniak, aká je jeho história a ešte omnoho viac sa dozviete v tomto článku.

Drevený rebriniak by sme mohli definovať ako výsledok niekoľkých tisíc rokov ľudstva, skúšania a vynálezov. Dnes si pravdepodobne nedokážeme predstaviť jediný deň bez, pre nás, jednoduchej veci ako je počítač alebo telefón. O to ťažšie sa nám chápe, že pred niekoľkými storočiami ľudia nepoznali ani obyčajné koleso a teda tvar kruh. Preto je dnes našou témou história dreveného rebriniaku a všetky vplyvy, ktoré boli pri vzniku dreveného rebriniaku/voza prítomné.

Koleso je základ

Dnes považujeme sa samozrejmé, že ľudia vynašli koleso, neskôr ich spojili spoločnou osou a nad os dali rám, ktorý slúžil na prevoz ľudí alebo nákladu. Takto nejak by sa dal definovať drevený voz alebo drevený rebriniak. Môžeme povedať, že v ľudskej spoločnosti sa vyvinula akáoľvek forma dopravy práve na základe vynájdenia kolesa. Lenže mnohé ľudské spoločenstvá voz nepoznali, hoci poznali koleso, a niektoré dokonca poznali aj výhody a konštrukciu voza, ale ho nepoužívali.

Do prvej skupiny môžeme zaradiť amerických indiánov pred Kolumbom, do druhej Egypťanov v období Starej a Strednej ríše, a tiež obyvateľov Afriky od Sahary po mys Dobrej nádeje v čase pred príchodom Arabov, Indov a Európanov. Históriu dreveného rebriniaku preto nemožno presne definovať, pretože sa súčasne vyvíjal na vacerých miestach súbežne

Vznik a používanie dreveného rebriniaku/vozu

Prvý voz vznikol skôr, než ľudia začali vytvárať písomné záznamy. Nezachovala sa ani žiadna povesť či náboženský text o vzniku prvého voza, ktorý by bol podobný príbehu o Noemovej arche v knihe Genezis. Jediným zdrojom, kde je uvedená história dreveného rebriniaku a prvom použití voza je archeológia. Tá dnes ponúka fakty z troch oblastí, kde mohli ľudia začať používať dopravu pomocou vozov. Základom dopravy je ťažná sila. V dobách vynájdenia a skonštuovania akéhokoľvek dreveného rebriniaku boli len dve možnosti ťažnej sily a to človek alebo zviera. Prvé archeologické dôkazy o existencii vozov spadajú do obdobia po roku 3500 pred Kr. a nachádzajú sa v Európe. To umožňuje špecifikovať, ktoré zvieratá predstavovali prvú ťažnú silu. Keďže v danej dobe nebolo toľko druhov zvierat domestikovaných ako dnes, na ťahanie vozov mohli byť využité len kone alebo voly.

História dreveného rebriniaku alebo drevených vozov siaha až niekoľko storočí dozadu. Za ten čas sa vystriedalo niekoľko období, kedy sa z vozov stali dnešné vozidlá pre majetné skupiny ľudí. Nešlo však o bežne rebriniaky. V dobách rozličných kráľovstiev a panstiev boli vozy vybavené luxusnými sedadlami, najlepšími materiálmi a samozrejme bol zastrešené. Aj dnes sa s takýmito vozmi môžeme stretnúť. Či už v rozličných múzeách alebo aj ako atrakciu pre turistov prevažne vo veľkomestách ako Praha alebo Viedeň. Zachovali sa však aj rebriniaky a to v rozličných veľkostiach a prevedeniach. V súčasnosti ch nájdeme od malých rozmerov ako hračku až po veľké a stále funkčné rebriniaky, ktoré sú ťahané koňmi a slúžia ľuďom pri rozličných prácach najmä na vidieku.  

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Matúš Zelený pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.