27.7.2021 10:35

Najčastejšie otázky ohľadom daňového priznania

S podávaním daňového priznania sa každoročne vynára mnoho otázok pre ľudí, ktorí ešte daňové priznanie nepodávali, alebo sa nachádzajú v novej životnej situácii. V tomto článku vám ich zodpovieme.

Povinnosť podať daňové priznanie

Musím vôbec podať daňové priznanie? Možno sa to pýtate aj vy. Finančná správa Slovenskej republiky určuje podmienky, kedy je podanie daňového priznania povinnosťou. Pre rok 2021 táto povinnosť vzniká v nasledujúcich prípadoch:

· vaše celkové zdaniteľné príjmy v roku 2020 boli vyššie ako 2 207,10 €,

· pri príjmoch z podnikania ste vykázali stratu,

· daňový úrad vás vyzve, aby ste podali daňové priznanie.

Typ daňového priznania

Daňové priznanie typ A alebo B? Odpoveď je relatívne jednoduchá. Pokiaľ máte príjmy iba zo závislej činnosti (teda ste bežným zamestnancom), jasnou voľbou je tlačivo A. Naopak, daňové tlačivo B použijete, ak ste mali príjmy z podnikania alebo samostatne zárobkovej činnosti, ale aj iné príjmy okrem príjmu zo závislej činnosti – napr. príjem z prenájmu nehnuteľností.

Termín na podanie daňového priznania

Štandardný termín na podanie daňového priznania je do konca marca po skončení daňového roku. Ak posledný marcový deň vychádza na víkend, termín sa predĺži na prvý pracovný deň po 31. marci (bolo tomu tak napr. v roku 2019).

Teda DP za rok 2020 bolo možné štandardne podať najneskôr do 31. marca 2021. Pokiaľ daňovník požiada o odklad daňového priznania, môže tak urobiť do konca júna, pri príjmoch zo zahraničia až do konca septembra. Nemôže tak však urobiť svojvoľne, o odklad musí najskôr požiadať.

Čo ak som sa pomýlil/a?

Opravné daňové priznanie je možné podať do konca termínu, v ktorom mal daňovník povinnosť podať DP. Daňový úrad bude brať do úvahy iba poslednú verziu daňového priznania, preto je možné podať aj viac opravných daňových priznaní, ak to stihnete v stanovenom termíne. Ak daňovník na chybu príde až po uplynutí termínu, môže ešte podať dodatočné daňové priznanie. Podmienky na podanie dodatočného daňového priznania sú o čosi komplikovanejšie, preto sme sa im venovali v samostatnom článku na blogu Mojedane.sk.

Čo robiť pri príjmoch zo zahraničia?

Pracovali ste v zahraničí a nie ste si istý/á, či musíte podať daňové priznanie na Slovensku? Pokiaľ ste slovenským rezidentom (teda máte trvalý pobyt na Slovensku alebo sa tu zdržiavate aspoň 183 dní v roku) a platíte dane na Slovensku, platí pre vás to isté, čo pre daňovníkov so slovenskými príjmami. Ak výška vašich zdaniteľných príjmov bola viac ako 2 207,10 €, máte aj vy povinnosť podať daňové priznanie na Slovensku.

Slovákom pracujúcim v zahraničí často vzniká nárok na vrátenie daní zo zahraničia. Túto službu sprostredkúva napríklad firma TJ-Legal s viac ako 13-ročnými skúsenosťami z daňovej oblasti.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď TJ-Legal pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.