30.8.2021 12:47

Nemecko v číslach

Patríte aj vy k Slovákom pracujúcim v Nemecku alebo vás len táto krajina zaujíma? Neprehliadnite tieto sumy týkajúce sa práce, daní, bonusov aj odvodov v Nemecku.

Minimálna mzda

Na rok 2021 bola stanovená minimálna hodinová mzda na 9,50 €, avšak ešte v júli nastalo jej zvýšenie na 9,60 €. To mesačne predstavuje zhruba 1 612,80 € pri štandardnom pracovnom fonde 168 hodín. Už teraz však vieme, že v roku 2022 dôjde k ďalšiemu zvyšovaniu, od januára na 9,82 € za hodinu, v júli potom opäť nastane druhé zvyšovanie na 10,45 €. Vyhliadky sú teda viac než priaznivé.

V mnohých firmách však dostanete viac než minimálku, aj keď ide o remeselné práce či práce vo výrobe. Priemerné platy v Nemecku v roku 2019 predstavovali sumu 3 994 €. V závislosti od pozície je priestor na rast veľký.

Výška daní

Nemecko je krajinou s progresívnym zdaňovaním, to znamená, že výška daní sa odvíja od výšky príjmov. V roku 2021 platí, že pri príjmoch do 9 744 € daň z príjmu neplatíte. Pri príjmoch od 9 745 do 57 918 € pokiaľ budú vaše príjmy 274 613 € ročne a viac, daň z príjmu bude vo výške až 45 %.

Mnohým Slovákom v Nemecku však vzniká, naopak, nárok na vrátenie daní, keďže majú často náklady, ktoré znižujú daňovú povinnosť (napr. cestovné náklady, náklady na ubytovanie a pod.), a tiež nie všetci pracujú v Nemecku celoročne.

Bonusy pre rodičov

Nemecko je štedré aj v oblasti prídavkov a ďalších bonusov pre rodičov či mamičky v očakávaní. Rodinné prídavky v Nemecku, tzv. Kindergeld, sú vyplácané mesačne, a to vo výške 219 € na prvé dieťa, 225 € na druhé a tretie dieťa a250 € na štvrté a každé ďalšie dieťa.

V niektorých prípadoch je výhodnejšie využiť nezdaniteľné minimum na deti, tzv. Kinderfreibetrag, ktorou sa znižuje výška zdaniteľného príjmu. Kinderfreibetrag je v roku 2021 vo výške 8 388 € a daňový úrad sám rozhodne, či je táto suma pre vás výhodnejšia ako dávky Kindergeld. Najskôr však musíte požiadať o nemecké prídavky na deti, keďže daňový úrad bude predpokladať, že ste tak urobili.

Za určitých podmienok vzniká tehotným ženám nárok na dávku Mutterschaftsgeld, ktorá je vyplácaná 6 týždňov pred pôrodom a 8 týždňov po ňom vo výške 13 € na deň. Tehotná žena musela mať v Nemecku trvalý pracovný pomer alebo byť poistená v zdravotnej poisťovni s nárokom na nemocenskú dávku.

V neposlednom rade novopečeným rodičom v Nemecku vzniká nárok na rodičovský príspevok, tzv. Elterngeld, a to vo výške od 300 € (pre nezamestnaných rodičov) až po 1 800 € mesačne (pre rodičov, ktorí sa dohodli na rodičovskej dovolenke). Táto dávka sa vypláca po dobu minimálne 12 mesiacov rodičovi, ktorý je s novonarodeným dieťaťom doma a nepracuje.

Nemecko pozná množstvo odpočítateľných položiek a daňových bonusov, ktoré by sa nevošli ani do jedného článku. Pri podávaní nemeckého daňového priznania sa oplatí obrátiť na odborníkov. TJ-Legal má vyše 13 rokov skúseností so získavaním daňových preplatkov, rodinných prídavkov či formulárov U1 zo zahraničia. Radi vám pomôžu s vaším konkrétnym prípadom.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď TJ-Legal pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.