Dosiahnite svoje finančné ciele v roku 2022 vďaka lepším návykom

S príchodom nového roka každý z nás prehodnocuje svoj život, obracia stranu a snaží sa urobiť z neho ten prelomový rok pomocou rôznych spôsobov a zmien.

Treba si dať pozor na to, aby ste nelietali príliš vysoko, pretože po určitom čase môžete stratiť motiváciu. Namiesto sústredenia sa na viac vecí naraz, sa zamerajte poriadne len na jednu, pretože by ste prišli o veľa energie a je veľmi pravdepodobné, že by ste vyhoreli.

Budovanie správnych návykov sa stane nevyhnutným základom pre dosiahnutie finančných cieľov v roku 2022. Ak vo svojom živote nemáte tak celkom poriadok, pokračujte v čítaní a navždy si ujasnite, čo je potrebné dodržiavať, aby ste boli úspešní.

Pochopte svoje prečo

Určenie a písanie vlastných cieľov na papier je veľká zábava, avšak budovanie návykov odhaľuje podstatu toho, ako rozmýšľate, konáte a ako vyzerá váš celý život. Namiesto premýšľania čo by bolo keby, je dôležitý každý jeden deň, vaše konanie a zvyky. Strávte istý čas premýšľaním nie o cieľoch, ale o spôsoboch, ako môžete začať zlepšovať svoj život a vytvoriť vhodnú stratégiu, vďaka ktorej sa k nim dostanete.

Samozrejme, že ako prvé treba identifikovať ciele. U každého to je individuálne, niekto chce konečne splatiť svoje dlhy, vytvoriť si finančnú rezervu a podobne. Po identifikácii cieľov je potrebné zvážiť ich premenu na praktické návyky. James Clear vo svojej knihe Atómové návyky popisuje tri R - reminder, routine a reward (pripomienka, rutina a odmena). Táto metóda vám systematicky pomôže vytvoriť disciplínu a zároveň sa zbavíte nezdravých alebo nepotrebných návykov.

Pripomienka

Ak nie ste zvyknutí držať sa plánu či systému, pripomenutie toho, čo nemáte alebo máte robiť je absolútne nevyhnutné. Ako príklad si uvedieme, že vás pripomienka upozorní na to, aby ste sa naraňajkovali. Možno tento zvyk nedodržiavate a cez deň máte zvyčajne málo energie a vyrušuje vás škvŕkanie v žalúdku.

Rutina

V tomto prípade sú raňajky rutinnou činnosťou, ktorú vykonávate každý deň a začnete to robiť úplne automaticky.

Odmena

Odmenou za dodržiavanie tohto návyku bude nárast vašej energie počas dňa, budete sa cítiť vitálnejšie a zdravo vďaka vyváženým a plnohodnotným raňajkám.

V prípade financí to môže vyzerať podobne. Vždy keď vám príde SMS o prijatí výplaty na váš účet, môžete určité percento vložiť na sporiaci účet. Odmena spočíva v tom, že sledujete, ako suma na sporiacom účte rastie a teda z investovania sa stane zvyk, ktorý budete robiť úplne automaticky. Aby ste mali čo najväčší úspech, zvážte aj nasledujúce rady.

Naučte sa sústrediť len na jednu vec. Čím viac cieľov si stanovíte, tým bude pre vás zložitejšie všetky dosiahnuť a bude to veľmi stresujúce. Na jeden návyk si vyhraďte určité časové obdobie a nemiešajte do toho iné zmeny. Môže sa vám zdať, že strácate čas alebo že by ste mohli urobiť viac, avšak tento návyk si chcete udržať po zbytok života, takže je dôležité sa naň plne sústrediť.

Druhou radou je, že by ste mali byť pomalí a stabilní. Ak budete robiť všetko naraz, môže to skončiť katastrofou. Každý človek pracuje svojím vlastným tempom, takže nemá veľký zmysel porovnávať sa s inými. Predsalen, každý sa nachádza v inej životnej situácii.

Uistite sa, že ste si osvojili prospešné návyky, ešte predtým, než začnete pracovať na ďalšej etape. To vám zabezpečí nový rok plný úspešných zmien.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach.

Chceš vedieť, keď Milan Tkáč pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.