19.11.2017 20:54

13 Reasons Why

Najlepší seriál roka?

“In the end, everything matters." 

Seriál 13 Reasons Why rozpráva príbeh 17 ročného dievčaťa menom Hannah Baker (Katherine Langford), ktoré spáchalo samovraždu, ale deň pred ňou nahrala 13 kaziet, na ktorých vysvetľuje dôvody prečo si urobila, to čo si urobila.

Príbeh je vyrozprávaný pomocou kaziet, ktoré sa dostali k jej kamarátovi Clayovi Jensenovi (Dylan Minnette), ktorý ich práve počúva. Na kazetách nájdete dôvody prečo sa zabila a tie dôvody boli jej kamaráti, ktorý jej každý ublížil nejakým spôsobom a to hlavne šikanou, ktorá je hlavnou témou v tomto seriály. Nechcem vymenovávať ani spomínať nikoho, kto je na kazetách a pokaziť vám moment prekvapenia, všetko sa postupne dozviete. Každý kto na kazetách je ich už počul a momentálne je rad na hlavnom hrdinom Clayovi. Musím povedať, že herec Dylan Minnette svoju rolu zvládol na výbornú, hneď si ho obľúbite dokonalo tam zapadá a jeho hranie je veľmi prirodzené.

Prvá časť seriálu vás môže možno trošku odradiť. Je taká trochu veselá, pekná romantická Hannah tu opisuje prvý dôvod. No sľubujem vám neprestávajte pozerať každá časť má svoje čaro a svoj príbeh. Postupne ako pozeráte časť po časti seriál sa stáva temnejší, smutnejší a prichádza pocit depresie. Ja osobne som ho pozrel za 2 dni lebo som od neho nemohol odtrhnúť oči. Stále túžite vedieť viac a viac. Chcete vedieť čo sa stane, kto bude ďalší, kto jej čo spôsobil. Autori pekne zahrali na takú kvázi temnotu a nejasnosť a vy postupne zisťujete pravdu o všetkom čo sa stalo a čo kto spôsobil.

Postupne si začínate obľubovať postavy, ktorých je tu viac ako dosť no všetci sem dokonale zapadajú. Raz ich máte radi potom ich nenávidíte a neskôr s nimi začínate aj trochu súcitiť, ale zároveň ich preklínate. Samozrejme len ak sa do toho vžijete ako ja. Nikto v tomto seriály nie je svätý, každý niečo spravil, aj keď zo začiatku si to neuvedomujú alebo si to nechcú priznať, ale časom vidíte ako sa postavy formujú a začínajú cítiť pocit viny.

Netflix zase predviedol, ako sa majú robiť poriadne seriály, toho roku zatiaľ, aspoň podľa môjho názoru nevyšlo nič také dobré ako je toto. Samozrejme to myslím ako nový seriál, pokračovanie seriálov nerátam. Chvalabohu, že 13 Reasons Why vydal Netflix, lebo čakať každý týždeň na novú časť by som osobne nezvládal. Asi ste si všimli, že seriál neskutočne vychvaľujem, ale on mi proste nedáva na výber. Keď sa pýtate či je to naozaj také dobré ako hovorím tak vám hovorím, že naozaj je.

Ale samozrejme jedna chybička sa tu nájde, aj keď vám to asi vadiť nemusí ide o vec pohľadu. Osobne by som viac prijal, aby bola posledná časť trochu viac natiahnutá. Príbeh je síce kvázi uzatvorený, ale mne osobne tam chýbal poriadny koniec, kde je úplne vysvetlené ako to vlastne celé skončilo. Podľa konca si viete utvoriť svoj obraz, no nikdy presne neviete či to všetko zlo bolo naozaj potrestané a či to všetko čo Clay urobil bolo na niečo dobré. Možno nájdete viac vysvetlenia v knižnej predlohe od Jaya Asheraa, ktorou bol tento seriál inšpirovaný. 

Na začiatku som trochu spomenul, že seriál je o šikane a je tomu tak. Hannah bola šikanovaná svojimi spolužiakmi a ľuďmi a to dosť nepríjemnými spôsobmi a celý seriál snaží poukázať aj na túto šikanu lebo ono sa to naozaj deje aj v reálnom svete a mali by sme si na ňu dávať naozaj pozor. Seriál odporúčam aj všetkým rodičom, aby mali trošku predstavu ako tento náš svet momentálne vyzerá a dali pozor na svoje deti, aby neboli obeťami šiakany alebo šikanu nevykonávali. Možno vám príde, že trochu preháňam, ale keď si seriál pozriete a trošku porozmýšľate nad jeho myšlienkou dôjde vám, že takéto veci netreba brať na ľahkú váhu.

Seriál nemôžem ohodnotiť nijak inak ako skvelý. Ak hľadáte niečo nové čo si pozrieť niečo čo tu ešte nebolo mám pre vás skvelý tip. Nenechajte sa odradiť ničím, tento seriál naozaj stojí zato. Nie je to žiadne fantasy ani žiadne sci-fi je to poctivá a dosť tragická dráma, ktorá obsahuje všetko čo obsahovať má.

Hodnotenie: 100%

Hrajú: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Michael Sadler, Justin Prentice, Devin Druid, Miles Heizer, Kate Walsh, Derek Luke, Brian D’Arcy James, Amy Hargreaves, Gary Perez, Steven Wiig, Vanessa Ross, Brandon Larracuente, Brandon Flynn

Režia: Tom McCarthy, Gregg Araki, Helen Shaver, Kyle Patrick Alvarez, Carl Franklin, Jessica Yu

Predloha (kniha): Jay Asher

Scénar: Brian Yorkey, Elizabeth Benjamin

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Študent, milovník filmov a seriálov a PlayStation fanboy.

Chceš vedieť, keď BenjaminM pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
20.11.2017 22:40
Justice League
15.11.2017 12:44
Mojich 7 TOP seriálov
14.11.2017 13:57
Mojich 7 TOP filmov