20.11.2017 18:37

Potulky po krásach Slovenska 8

Dovolenka na hranici s Maďarskom vol.2

Ahojte, tak vám prinášam sľúbenú druhú časť môjho logu z dovolenky ,a to krátky opis návštevy synagógy v Lučenci a zámku v Haliči.

Lučenecká synagóga

Prichádzame do Lučenca a približne v centre parkujeme pri našej ďalšej zastávke, a to pri Synagóge. Išli sme sem ako sa vraví „na blind“ a dúfali, že bude sprístupnená. No zjavne odvážnym šťastie praje a my sme prišli tesne pred otvorením a prvou prehliadkou, ktorá je vždy o celej hodine. Platíme symbolické 1 euro a dostávame sa do naozaj pekne zrekonštruovanej budovy.

Milá pani nás previedla synagógou aj s asi 15 minútovou prednáškou, kde sme si vypočuli všetko podstatné. Nech už ste akéhokoľvek vierovyznania určite sa zastavte aj tu. Iba pre predstavu - z fotografií, ktoré sú vo vnútri synagógy je vidno, že budova vyzerala kedysi ako nešťastný hotel Slovan v Piešťanoch.

V Lučenci sme toho viac, nanešťastie nestíhali, lebo nás tlačil čas, takže vám ani neviem nič ďalšie odporučiť. My sa presúvame o niekoľko kilometrov ďalej asi 10 minút cesty do dedinky menom Halič. Tu nás čaká ďalší skvost histórie a jeden z najkrajších zámkov na Slovenku.

Haličský zámok

Zámok sa rozprestiera nad dedinou na malom pahorku a je krásne vidieť už z cesty do Haliča. Prichádzame pred veľkú kovanú bránu asi 50m od zámku a zvažujeme či ísť daľej autom alebo nie. Nakoniec ideme a dobre robíme. V areáli tesne pod zámkom sa nachádza veľké parkovisko. Nie že by sme boli leniví parkovať ďalej, ale nakoľko boli v dedine nejaké slávnosti, nedalo sa dobre zaparkovať inde. Okolie je tu nádherné a udržiavané. Celkovo to tu pôsobí takým luxusným dojmom. Luxus nás však ešte len čaká.

Konečne sa dostávame pred vchod a vidíme zámok v celej svojej kráse a nevieme sa naň vynadívať. Nečudujeme sa, keď vidíme nejeden manželský pár ako sa tu fotí pri fontáne. Vstupujeme dnu a prvé čo ma napadne je citoslovce „wau“ . Pýtame sa na recepcii na prehliadky a zisťujeme, že najbližší termín je o dve hodiny čo nám aj vyhovuje. Rezervujeme sa a ideme sa zatiaľ naobedovať. Obed si dávame v reštaurácii pod zámkom s názvom Zbrojnica . Ak by ste očakávali vysoké ceny, tak ste na omyle. Ozaj dobré jedlo za výborné ceny. Po dobrom obede sa teda vraciame na zámok, kde nás už čaká milý mladý pán, ktorý nás prevedie zámkom.

Začíname úplne od vrchu - od jedinej sprístupnenej terasy na streche zámku. Ako isto tušíte hlavnou devízou je opäť nádherný výhľad doplnený o informácie o histórii zámku. Z terasy prechádzame dovnútra a sprievodca nás prevádza chodbou s dobovými freskami, ktoré sa podarilo zachovať z histórie.

Ďalej máme možnosť vidieť aj dva apartmány za podľa mňa nekresťanské peniaze, ale vo vnútri zisťujem prečo. Nechcem Vám však prezrádzať všetko. Na záver sa dostávame do kaplnky, ktorá je kompletne vybavená, dokonca aj s fungujúcim organom. Mňa osobne zaujali krásne okná a samotný oltár. Kaplnka je dokonca aj vysvätená čiže sa tu môžu konať aj bohoslužby.

Nakoniec sa dostávame do časti, ktoré v minulosti slúžilo ako otvorené nádvorie s fontánou uprostred. Teraz je tu však akoby terasa, ktorá je kompletne krytá a vydláždená mramorom čo jej na kráse a luxuse jednoznačne neuberá. Prehliadka trvá 30 minút a oplatí sa ju absolvovať aj keď stojí 6 eur na osobu.

Na záver dodám, že zámok kedysi slúžil ako zariadenie sociálnych služieb a neskôr ho nechali schátrať . Koľko stála rekonštrukcia sme sa síce nedozvedeli, ale podľa toho čo sa dalo vidieť zo záberov pred rekonštrukciou muselo ísť o desiatky miliónov eur čo je aj vidno. My sme určite nebanovali ani sekundu strávenú v jeho areáli, a tak spokojne odchádzame z poslednej zastávky nášho 2 dňového tripu plného zážitkov a nezabudnuteľných dojmov.

Ďakujem za každé prečítanie alebo spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.