18.9.2021 17:43

Potulky po krásach Slovenska 46

Manínska tiesňava – najužšie miesto na Slovensku

Ahojte

Počasie uplynulé týždne prialo na turistiku a ja som konečne navštívil miesto, ktoré som mal už dlhšie v pláne. Manínska tiesňava sa nachádza pri Považskej Bystrici oproti Považskému hradu. Je to prechod medzi veľkým a malým Manínom. Rozhodol som sa pre okruh Záskalie - rozhľadňa Puknutá skala na Veľkom Maníne – Manínska tiesňava – Záskalie.

Parkovanie

Na výber máte 2 možnosti. Buď parkujete v autokempe (2,5 eura na deň) tesne pred tiesňavou alebo v obci Záskalie, ktorá sa nachádza za tiesňavou.

Keď sa vydáte na okruh je to jedno, pretože tie miesta prejdete tak či tak. My parkujeme v obci Záskalie.

Parkovanie je dosť obmedzené, ale mali sme šťastie a miesto sme našli.

Cesta

Odtiaľto sa vydávame po zelenej turistickej značke smerom na Veľký Manín. Pár stoviek metrov sa ide cez dedinu po asfaltke, ale asi po 15-tich minútach sa vchádza do lesa.

Cesta cez les trvá väčšinu výletu, takže teplé počasie nie je problém. Najskôr má trasa iba mierne stúpanie, no po asi pol hodine vás čaká prudké stúpanie priamo do kopca. Nie je to však veľmi náročné, keďže to zvládli aj deti.

Od parkoviska sa za 45 minút dostanete na miesto Pod Veľkým Manínom. Tu odporúčam ešte vyšliapať asi 15 minút do brehu na Rozhľadňu Puknutá Skala.

Je tu nádherný výhľad na Malý Manín, ktorý máte presne pred sebou. Pod vami sa tiahne celý priechod tiesňavy a vidno Súľovské skaly. Tu sme sa zároveň aj občerstvili a už nás čakala cesta dolu.

TIP 1: Oplatí sa navštíviť aj miesto Skalné okno alebo Partizánsku jaskyňu. Bohužiaľ je tu mizerné značenie a miesto sme nenašli a nemali sme už ani náladu. Mimochodom, značenie je veľkým tŕňom na tomto krásnom mieste.

Od rozhľadne sme sa vybrali po žltej turistickej značke smerom do Manínskej tiesňavy. Je to vlastne druhá strana Veľkého Manína.

Cesta je menej prudká a ide sa po serpentínach. Trvá však asi o 15 minút dlhšie. Tu konečne vidím aj Považský hrad, ktorý sa týči nad Považskou Bystricou.

Cesta nás zavedie ku autokempu, ktorý som spomínal pri parkovaní. Tu si dávame ľahký bufetový obed. Cesta od Puknutej skaly do kempu trvala 1 hodinu a 20 minút. Už nás čaká posledná časť okruhu.

Manínska tiesňava

Cesta od autokempu do obce Záskalie je možná iba po hlavnej ceste. Avšak inak sa cez tiesňavu nedá prejsť. Premávka je dosť hustá, a tak si treba dávať pozor. Mal som ale šťastie a vystihol som chvíľu bez áut na fotky.

Miesto je to naozaj ikonické a kto videl film Pacho,hybský zbojník mal by to miesto poznať zo známej scény z filmu. Cesta od kempu do obce Záskalie trvá 30 minút. Prejdenie celého okruhu nám trvalo 3 hodiny čistého času. Celý výlet s prestávkami sme zvládli za 3 hodiny a 50 minút.

TIP 2 : Keď pôjdete po asfaltovej ceste medzi kempom a Záskalím odbočte ešte ku jaskyni Pod černokňažníkom. Je to síce ostrý výstup ale trvá iba 15 minút a je odtiaľ pekný pohľad na tiesňavu.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Najnovšie ma môžete sledovať aj na instagrame : nejaky.adam

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.