15.8.2021 15:17

Potulky po krásach Slovenska 45

Šútovský vodopád a Skanzen slovenskej dediny v Martine

Ahojte

Prinášam vám posledný blog z môjho tripu po Turci. Budú to dva nenáročné výlety, z toho jeden s kúskom histórie.

Šútovský vodopád

Tento výlet začína na parkovisku v obci Šútovo časť Rieka pri Kraľovanoch. Je tu platené parkovanie na celodenný vstup za 2eurá. Nachádza sa tu aj malá koliba s občerstvením a suvenírmi. Dostávane sa pred tabuľu, kde sa dozvedáme viac o náučnom chodníku Šútovská dolina. Tu začína cesta k vodopádu.

Prvá časť cesty je absolútne nenáročná. Ide sa po asfaltovej ceste. Počas tohto krátkeho úseku vás určite zaujme malý vodopád vytvorený kamennou hrádzou vhodný na pekné fotky.

Táto prvá časť cesty vás asi po 20-tich minútach privedie k chate Vodopád. Odtiaľto zažína náročnejšia časť cesty s tiahlym, ale nenáročným stúpaním. Treba si však vziať dobrú obuv, lebo cesta je kamenistá (ja som to podcenil a tenisky na behanie rozhodne neodporúčam).

Našťastie, ako všetky výlety na Turci, aj táto ide celý čas cez les a ste chránení príjemným lesným tieňom.

Po hodine šliapania prichádzame po značku pod Skalou, odkiaľ je to už len cca 5 minút po vodopád. Už z diaľky niekoľkých desiatok metrov je počuť zurčiacu vodu padajúcu zo skaly.

Vodopád je zaslúžená odmena po hodine a pol chodenia. Je vysoký 38 metrov a dá sa ísť až úplne pod neho a osviežiť sa. Je tu aj zopár lavičiek na posedenie a prípadné občerstvenie sa. Rovnako je tu aj info tabuľa s podrobnejšími informáciami o vodopáde.

Fotky stoja ozaj za to, aj ten pohľad na padajúcu vodu. Cesta naspäť ubieha o niečo rýchlejšie, keďže sa ide dolu z kopca. Nám trvala rovnú hodinu.

TIP : Po ceste k parkovisku je aj starý kamenný lom, z ktorého sa stalo krásne prírodné kúpalisko. My sme pre časový sklz nestíhali, ale rozhodne odporúčam sa ísť aspoň pozrieť.

zdroj: tvnoviny.sk

Skanzen slovenskej dediny v Martine

Posledná atrakcia Turca sa nachádza takmer priamo v meste Martin, resp. sa nachádza na jeho okraji. Parkuje sa na malom parkovisku asi kilometer od centra Martina pri lese. Odtiaľto ide cestička asi na 5 minút ku vstupnej bráne skanzenu. Vstupné nebudem rozpisovať, ale je na fotografii pod textom.

Je to skanzen rozložený na 4 časti slovenských dedín (kysuce, orava, liptov , turiec). Na začiatku vám pri pokladni povedia pár slov o skanzene a o tom, čo tu môžete vidieť. Potom je to už na vás ako si skanzen prejdete.

Priznám sa, že po 15-tich minútach to bola pre mňa nuda. Kopa dreveníc, do ktorých sa dá ísť a pozrieť, ako asi ľudia kedysi žili. Omrzí to však asi už po treťom domčeku.

Oplatí sa však počkať na celú hodinu a ísť ku kostolu takmer na konci areálu. Tu čakal sprievodca, ktorý nám podstatne oživil celú návštevu. Keďže sme boli v kostole, povedal nám niečo o jeho histórii a pár zaujímavostí.

Potom povedal, že keď sa nám jeho výklad páčil a máme záujem, prevedie nás aj po iných budovách. Rozhodnutie dať tomu šancu bolo veľmi dobré.

Zaviedol nás do kočiarne, budovy kde sa schádzali najvplyvnejší obyvatelia dediny, domčeku, ktorý predstavoval ako niekedy vyzeral obchod so zmiešaným tovarom a napokon do sedliackeho domu. Hodina s ním ubehla ani nevieme ako. Bol pútavý a ku každému objektu mal nejakú zaujímavosť.

Opýtať sa ho na čokoľvek bola samozrejmosť. Takže určite túto možnosť využite aj vy. V areáli sa nachádza aj malý bufet, kde sa dá občerstviť, obchod so suvenírmi aj čisté WC. Celkovo sme sa premotali v areáli takmer 2 hodiny.

To je z mojej dovolenky na Turci už všetko. Navštívil som toho viac ako som mal v pláne a musím uznať, že je to ozaj krásny kraj Slovenska, ktorý sa oplatí navštíviť aspoň na 3 - 4 dni, aby ste videli to najlepšie, čo sa dá.

Na záver ešte pár tipov :

1. Určite sa choďte prejsť na pešiu zónu v Martine. Veľmi pekná s množstvom historických budov.

2. Celkom zaujímavý je aj národný cintorín.

3. Kto má rád turistiku bez hradov a je skôr na hory, tak odporúčam výlet na Ostrú alebo Tlstú alebo Martinské hole.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Najnovšie ma môžete sledovať aj na instagrame : nejaky.adam

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.