16.10.2023 09:55

Pixel od Googlu sa zahryzol do Apple v Japonsku

Google Pixel, smartfón uvedený na trh v roku 2016 spoločnosťou Alphabet (predtým Google), výrazne prenikol na japonský trh.

Poriadne si odhryzol z dominancie iPhone v krajine vychádzajúceho slnka keď v druhom štvrťroku dosiahol rekordný 12% podiel na trhu, čo je šesťnásobné zlepšenie v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Google Pixel: zabijak Apple?

iPhone od Apple, ktorý má v Japonsku dlho dominantné postavenie, zaznamenal pokles podielu na trhu z 58 % na 46 %. Zdá sa, že to predstavuje takmer rovnakú mieru, o ktorú vzrástol smartfón Pixel od spoločnosti Google.

Dotaz v prehliadači Google „Je Google pixel lepší ako Apple?“ priniesol nasledujúcu odpoveď: „Mali by ste si vybrať Pixel, ak chcete za svoje peniaze viac, viac funkcií fotoaparátu, to najlepšie zo služieb Google, rýchle aktualizácie systému Android a inteligentnejšieho hlasového asistenta. Mali by ste si vybrať iPhone, ak sa spoliehate na služby Apple a už vlastníte iné zariadenia Apple.“

Bez ohľadu na to, či spoločnosť Google akýmkoľvek spôsobom „vylepšila“ túto odpoveď, čísla z Japonska zrejme podporujú všeobecný spotrebiteľský sentiment, ktorý odznel v odpovedi od Googlu.

Obmedzujú sa Japonci?

Zdá sa, že pokles predaja iPhone sa zhoduje s rastúcimi cenami v produktovom rade iPhone. Napriek tomu zostáva nejasné, či medzi nimi existuje priama korelácia.

Nárast popularity zariadenia Google Pixel neprišiel zo dňa na deň. Prichádza po rokoch nevýrazných predajov a sklamaní na japonskom trhu.

Ak sa posun v predaji však potvrdí, môže to naznačovať hlbšie zmeny v japonskom sektore smartfónov. Hoci si Apple stále zachováva značnú časť trhu, vzostup Google Pixel naznačuje, že japonskí spotrebitelia skutočne skúmajú iné, dostupnejšie alternatívy.

Apple aj Google majú pevné základy

Trhová kapitalizácia spoločnosti Apple predstavuje ohromujúcich 2,66 bilióna dolárov s pomerom ceny a zisku 28,48, čo naznačuje silný trhový výkon napriek nedávnemu poklesu v Japonsku.*

Spoločnosť Apple tradične praktikuje politiku spätného odkupovania svojich akcií a prináša investorom vysoké výnosy z investovaného kapitálu.* Okrem toho by jej celosvetovo silné zisky mali umožniť držať sa dobrej tradície pravidelných výplat dividend. Apple vypláca dividendy už 11. rok po sebe, čo si získalo širokú obľubu od investorov do akcií spoločnosti.

Dobieha Google Apple?

Trhová kapitalizácia spoločnosti Google je o celý bilión dolárov nižšia než trhová hodnota spoločnosti Apple a predstavuje 1,65 bilióna USD.* Pomer ceny a zisku je 27,66, pričom Google ťaží zo značného nárastu ceny akcií za posledných šesť mesiacov. Vo svojej súvahe spoločnosť drží viac hotovosti ako dlhu a je popredným hráčom v odvetví interaktívnych médií a služieb.

Rovnako ako jeho konkurent Apple, aj Google pravidelne prináša vysoké výnosy z investovaného kapitálu a operuje s vysokou návratnosťou aktív.* Google však na rozdiel od Apple nevypláca svojim akcionárom žiadne dividendy.

Hoci nemáme definitívny dôkaz o tom, čo spôsobilo nárast predaja Google Pixel v Japonsku, zdá sa, že časť ziskov prišiel na úkor trhového podielu iPhonu.

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď zetano.sk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.