16.10.2023 10:01

Exxon Mobil chce získať spoločnosť Pioneer za 60 miliárd USD

Firma Exxon Mobil sa chystá kúpiť spoločnosť Pioneer Natural Resources za sumu 60 miliárd USD, čo by mohlo znamenať najväčšiu akvizíciu v roku 2023, prezradili zainteresované osoby.

Tento strategický krok by nielen korunoval Exxon ako monarchu najväčšieho ropného poľa v USA, ale sľubuje aj desaťročie lacnej produkcie, čo je v stále konkurenčnom ropnom a plynárenskom sektore prínosom.[1]

Celá transakcia s akciami v hodnote viac ako 250 USD za akciu Pioneer je prejavom dôvery Exxonu v tento podnik. Akcie spoločnosti Pioneer, ktoré tento utorok uzavreli na úrovni 237,41 USD, už zaznamenali 11 % nárast, odkedy sa minulý týždeň začalo šepkať o akvizícii.* Táto transakcia by mala zatieniť predchádzajúcu rekordnú kúpu spoločnosti Mobil Oil za 81 miliárd USD, ktorú spoločnosť Exxon uskutočnila v roku 1998, a taktiež kúpu spoločnosti BG Group za 53 miliárd USD, ktorú spoločnosť Shell uskutočnila v roku 2016.[2]

Výkonnosť akcií spoločnosti Pioneer Natural Resources za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing.com)*

Zatiaľ čo spoločnosť Exxon sa rozhodla zostať ticho a označila tieto správy za "špekulácie trhu," spoločnosť Pioneer zatiaľ nevydala žiadne oficiálne vyhlásenie. V prípade úspechu táto transakcia skonsoliduje veľkú časť bridlicového poľa Permskej panvy, známeho svojimi obrovskými zásobami ropy, pod správou amerických ropných titánov. Napriek možným protimonopolným prekážkam sa odborníci domnievajú, že akvizícia prejde regulačným konaním vzhľadom na relatívne skromný vplyv dua na obrovskom svetovom trhu s ropou.

Tento vývoj sa odohráva na pozadí pozoruhodného finančného návratu spoločnosti Exxon, ktorá sa po značných stratách vrátila k rekordnému zisku 56 miliárd USD za minulý rok. Generálny riaditeľ Darren Woods znášal kritiku za svoju neochvejnú oddanosť fosílnym palivám v čase stupňujúcich sa obáv o klímu, čo sa mu zrejme veľmi vyplatilo. K oživeniu spoločnosti prispelo rozumné znižovanie nákladov, predaj aktív a priaznivé cenové prostredie v dôsledku geopolitického napätia.

Spoločnosť Pioneer Natural Resources, kľúčový hráč v bridlicovej revolúcii v USA, má svoj vlastný úspešný príbeh. Drží bronzovú pozíciu v ťažbe ropy v Permskej panve a môže sa pochváliť závideniahodnými výrobnými nákladmi, ktoré sa pohybujú okolo 10,50 USD za barel. Trajektória spoločnosti Pioneer sa vyznačuje agresívnou expanziou, ktorú podčiarkli jej akvizície spoločností DoublePoint Energy a Parsley Energy v roku 2021.

Strategické akvizície spoločnosti Exxon sa tým nekončia. V júli uzavrela čisto akciovú transakciu za 4,9 miliardy dolárov za spoločnosť Denbury Inc. s cieľom rozšíriť svoju rozvíjajúcu sa nízkouhlíkovú divíziu. Zaujímavé je, že pôvodná ponuka v plnej výške bola nahradená ponukou v plnej výške akcií, čo sa pripisuje rastúcej trhovej hodnote spoločnosti Denbury a lákadlu potenciálneho zhodnotenia akcií Exxonu.

Akcie spoločnosti Exxon, ktoré sa výrazne zotavili zo svojej najnižšej hodnoty približne 30 USD na začiatku roka 2020, nedávno dosiahli historické maximum 120 USD za akciu, čo svedčí o odolnosti a strategickej prezieravosti spoločnosti.* Táto navrhovaná akvizícia signalizuje nielen preskupenie síl v ropnom priemysle, ale potenciálne pripravuje pôdu pre ďalšiu kapitolu amerického energetického príbehu.

Výkonnosť akcií spoločnosti Exxon Mobil za posledných päť rokov. (Zdroj: Investing.com)*

[1,2] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď zetano.sk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.