16.10.2023 09:57

Japonsko sa snaží regulovať obchod s použitými autami s Ruskom

TOKIO – Na pozadí globálnych sankcií voči Rusku v súvislosti s Ukrajinou zastavilo Japonsko väčšinu predaja ojazdených áut Rusku.

Tým pádom došlo k náhlemu zastaveniu obchodu, ktorý dosahoval ročný obrat takmer 2 miliardy dolárov, podľa obchodných údajov a trhových účastníkov.

Regulácie ovplyvňujú japonský export

Už v auguste zakázala japonská vláda vývoz väčšiny typov áut do Ruska, čím odstavila lukratívne obchodné kanály, cez ktoré sa do Ruska dovážali použité autá značiek Toyota, Honda a Nissan. Táto zmena zvlášť zasiahla menšie prístavy, ako je Fushiki, vývozný uzol pri Japonskom mori.

Tieto sankcie, ktoré výrazne znížili ruský dovoz ojazdených áut, súčasne zredukovali ceny ojazdených vozidiel v Japonsku. Mnoho sprostredkovateľov teraz usilovne hľadá nové trhy, najmä trhy s vozidlami s pravým riadením, ako sú Nový Zéland, juhovýchodná Ázia a Afrika.

Vzrastajúci ruský dopyt

Ruský dopyt po ojazdených autách z Japonska narástol po tom, čo mnoho svetových automobiliek, vrátane Toyoty, znížilo svoju prevádzku v dôsledku ruského vpádu na Ukrajinu.

Minulý rok, keď sankcie iných krajín postupne zosilňovali, Rusko nakúpilo viac ako štvrtinu japonských exportovaných ojazdených áut pri priemernej cene takmer 8 200 dolárov. Cena bola viac ako dvojnásobná oproti roku 2020, keď Rusko odoberalo približne 15% japonského exportu ojazdených áut.

Predtým, ako Japonsko zaviedlo prísnejšie sankcie, odhady hovorili o predaji ojazdených áut vo výške viac ako 1,9 miliardy dolárov za rok 2023.

Vplyv na podniky a trh

Spoločnosť SV Alliance so sídlom v Toyame, založená pred dvoma rokmi, ktorá priemerne exportovala 6 500 ojazdených áut do Ruska mesačne cez prístav Fushiki. "Obchod poklesol o 70% a museli sme prepustiť niekoľko ľudí, pretože nebol dostatok práce," uviedla logistická koordinátorka SV Alliance, Olesya Alekseeva.

Ceny aut na recykláciu klesajú

Japonsko bolo po desaťročia vedúcim vývozcom ojazdených áut. Výsledkom je exportný priemysel, ktorý zaslal stovky tisíc áut na cesty od Malajzie cez Mongolsko až po Tanzániu, ktoré boli pôvodne zakúpené v Japonsku.

Avšak v dôsledku sankcií a následného poklesu cien ojazdených vozidiel sa niektorým spoločnostiam otvorili nové príležitosti. Firma 4R Energy uviedla, že pokles cien ojazdených vozidiel im priniesol "významný" podnet, najmä pri modeli Nissan Leaf.

Záver

Tieto sankcie majú hlboký dopad na japonský automobilový priemysel a ruský trh s ojazdenými autami. Napriek výzvam sa však ukazuje, že niektoré spoločnosti nachádzajú nové príležitosti v súčasnej situácii. Ako sa budú udalosti vyvíjať v budúcnosti, zatiaľ nie je jasné.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď zetano.sk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.