EMÓCIE: SPOZNAJ A RIAĎ

"Nechcem byť vydaný na milosť a nemilosť svojim emóciám. Chcem ich využiť, užiť si ich a ovládnuť ich." - Oscar Wilde

Základným krokom k emocionálnej inteligencii je schopnosť rozpoznať, čo cítime, keď v nás víria emócie. Kedykoľvek si uvedomíme svoje emócie, máme väčšiu kontrolu nad tým, ako na ne reagujeme. Uvedomenie si emócií si vyžaduje aktiváciu neokortexu, konkrétne jazykových oblastí, pripravených identifikovať ich a pomenovať . Nie je to však jednoduché. Emócie sú komplexné a môžu byť kombináciou viacerých pocitov. Napríklad keď pociťujem pohŕdanie, môže to byť kombinácia znechutenia a hnevu? Alebo keď cítim dôveru a zároveň strach, prišiel pocit pokory? Optimizmus? Kombinácia očakávania a radosti. Keď sme naposledy cítili závisť, nebol to náhodou výsledok kombinácie hnevu a smútku?

Akonáhle rozpoznáme a pomenujeme naše emócie, môžeme hlbšie pochopiť, aké boli ich spúšťače a tak ich lepšie pochopiť. Je to východiskový bod pre pochopenie seba a iných.

Winston Churchill bol známy svojím bystrým vtipom a humorom. Lady Astorová, členka parlamentu a Churchillova politická rivalka, mu počas parlamentnej schôdze povedala: "Winston, keby si bol môj manžel, otrávila by som ti čaj." Na čo Churchill slávne odpovedal: "Madam, keby som bol vaším manželom, vypil by som to!"

Táto odpoveď nielenže ukazuje Churchillovu schopnosť používať humor na odzbrojenie kritikov, ale odráža aj jeho sebaovládanie pri odpovedaní na potenciálne konfrontačné situácie ľahkým dotykom. Je to klasický príklad toho, aká je dôležitá sebakontrola. Spojená s humorom dokáže rozptýliť aj potenciálne napätie.

Emocionálna sebakontrola nám pomáha odolávať emocionálnym búrkam, ktoré prináša život. Je to vytvorenie rovnováhy, nie potláčanie emócií. Život bez vášne by bol nudnou pustatinou. Lenže ako už upozorňoval Aristoteles, cieľom sú emócie vhodné a primerané okolnostiam. Ak sa city príliš utlmujú, výsledkom je nuda a odmeranosť. Ak sa vymknú spod kontroly a sú príliš intenzívne a dlhodobé, stanú sa škodlivé.

I keď nemáme takmer žiadnu kontrolu nad tým, kedy nás premôže emócia, ani nad tým, aká emócia to bude, môžeme do istej miery ovplyvniť to, ako dlho bude trvať, akú bude mať kvalitu a ako s ňou nakladať. V prospech seba a okolia.

www.meetpsychology.sk

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Nina Hutirova Aleksieva pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.