ADE očami štyroch raverov

Martinove pretancované malíčky, Denisova ,,predaná" oblička, Megine chipsy počas setu Armina a Patrikov zapnutý livestream sediac na tribúne cez AMF. Aj o tom bolo naše ADE!

Obsah článku:

1. Ako sa dostať do Amsterdamu?

2. Aké sú možnosti ubytovania?

3. Ako sledovať pribúdajúce eventy?

4. Naša skúsenosť s ADE

5. Bonus: zhrnutie od chalanov

Amsterdam Dance Event patrí medzi jeden z najočakávanejších párty týždňov v roku. Počas piatich októbrových dní sa DJi a producenti z celého sveta rozlezú do arén a klubov, aby s fanúšikmi oslávili sviatky lásky k hudbe. Nenechali sme sa zahanbiť a do Amstru sme dokvitli aj my!

...Ako sme riešili dopravu?

LETENKY KUPUJTE ČÍM SKÔR! Lebo môžete dopadnúť aj takto:

- Cesta vlakom do Budapešti;

- Trojhodinový (ne)spánok na ubytku The Hive Party Hostel (neodporúča 4 zo 4 cestujúcich kvôli hlasnej latino hudbe);

- Ranný let do Eindhovenu (25€);

- Cesta vlakom do Amsterdamu (24€);

- Cesta naspäť vlakom do Eindhovenu;

- Let Eindhoven - Viedeň (73€).

Ak nie ste žochari ako my, viete si zohnať priame letenky do Amsterdamu. Tie však stoja aj vyše 200€. Lístky na MHD poriešite cez aplikáciu GVB. Odporúčam zakúpiť lístok na viac dní, pretože cena lístka na 1 hodinu stojí 3€.

...Ako sme riešili ubytko?

Ubytovanie sme objednali s dostatočným časovým predstihom. Vrelo odporúčam Hans Brinker Hostel Amsterdam, ktorý je situovaný v centre mesta. Podaril sa nám malý ,,zázrak” - nocľah pre 6 ľudí za 70€ osoba/3 noci!

...Ako sme riešili lístky na eventy?

Všetko nájdete na https://www.amsterdam-dance-event.nl/en/live/. Pozor - niektoré eventy nie sú včas aktualizované, preto sledujte informácie aj od interpretov. Buď si dané akcie nájdete cez sociálne siete, alebo dajte do vyhľadávača event na FB, kde býva pripnutý odkaz na vstupenky.

Nekupujte lístky od cudzích ľudí. Uprednostňujte overené zdroje alebo využite platformu Ticketswap. Ak chcete zažiť ADE v plnej kráse, môžete si zaplatiť ADE Pro Pass. S ním máte možnosť navštíviť aj konferencie, kde sa dozviete veľa zaujímavostí zo sveta elektronickej tanečnej hudby.

Poznáte ten pocit, keď zrazu vstúpite zo svojho sna do reality? Tak som sa cítila, keď som vyšla z metra a predo mnou sa objavili typické domčeky s kanálmi, lemované žltými ADE vlajkami. S dojatím som kráčala po meste, pričom som sa snažila precíť TEN MOMENT... Pretože Meg sa po dlhom snívaní konečne dostala do Amsterdamu!

...Náš ADE lineup vyzeral takto:

Štvrtok sa začal vo veľkom! Po odbavení na ubytku a zoznámení s Honorém sme sa v dobrej nálade presunuli do ulíc. Po niekoľkých prestupoch sme nasadli na trajekt, ktorý som kvôli svojej eufórii ledva stihla. Na druhej strane brehu nás čakala A’DAM Tower, kde sa konala prvá spoločná akcia.

1. Shelter - The Loft

Eufóriu vystriedalo sklamanie, pretože ľudí púšťali po 15 minútach. Trpezlivo sme si vystáli radu a po vstupe do výťahu sme boli za pár sekúnd na mieste.

Privítali nás pulzujúce beaty a každý sa vybral iným smerom. Martin s Patrikom zamierili k pódiu, aby si užili Enricov set. My sme sa s Denisom vybrali po schodoch na vyhliadku, aby sme si vychutnali pohľady na mesto.

Vnútri bola fajná plnka. To nám však neskazilo dojem z tohto úžasného miesta. Priestrannú miestnosť lemovali veľké okná, cez ktoré sme pozorovali Amsterdam z výšky. Do toho techno s temnými svetlami a lasermi, ktoré dokonale vystihovali náladu publika.

Keď som sa našla s Martinom, zbehla sa pri nás kôpka ľudí a nastala veľká vrava. Nevedela som, čo sa deje, pretože okolo mňa bola tma. Zrazu Martin vyhŕkol: ,,Veď pri tebe stojí Charlotta!!!” Ja sa obzriem a vážne - hneď pri mne stála legendárna Charlotte de Witte! Kým som sa stačila spamätať, zatiaľ si ju odchytila hŕstka fanúšikov. S Martinom sme na to neveriaco čumeli, tak som si aspoň urobila krátke video. Kamera ide ďalej, pričom zachytí Martina, ako dáva fotku s Enricom Sangiulianom. My sme boli hotoví!! A to bol len začiatok!

Naplnení šťastím sme sa pomaly presunuli ďalej. Zastavili sme sa na rýchly nákup. V obchode nás privítal týpek hrajúci za pultom. Z veľkých reproduktorov sa ozýval bigroom. Dobrá nálada sa niesla celým priestorom. Ľudia tancovali, bavili sa a nakupovali s radosťou. Párty v obchode? Cez ADE je možné VŠETKO!

2. Nicky Romero & Friends - 10 years of Protocol

Druhý štvrtkový event sme opäť vyčkali v rade. To sme ešte netušili, čo bude nasledovať ďalej. Pri vstupe do klubu Escape bola kontrola ako na letisku! Najprv nám oskenovali vstupenky. Potom sme si dali dole vetrovky a batožinu, ktorá prešla bežiacim pásom, pričom nás SBSkári skontrolovali s ručným skenerom.

Keď bolo všetko v poriadku, museli sme si dať osobné veci do lockerov za poplatok 5-10€. Ak ste chceli ísť do crowdu s vecami, personál vás otáčal naspäť. Do toho ešte lagoval signál, takže sme mali problém zaplatiť locker. Asi po polhodine sme sa dostali medzi ľudí.

Klub bol kvalitne preplnený. Ak ste chceli niečo vidieť, museli ste sa čo najviac natrepať dopredu. Ďalším organizačným gólom bol fakt, že na WC bol poplatok 2€.

Ak obídeme tieto nepríjemnosti, musím uznať, že Protocol night stála za to! Ľudia vytvorili krásnu atmošku. Nostalgické sety DJov vo mne vyvolali pozitívne emócie.

Nickyho Romera som videla po prvýkrát. Pozvaní boli aj Deniz Koyu, DubVision, StadiumX, Third Party, či Thomas Newson. Po boku zakladateľa Protocolu sa neskôr vystriedal Afrojack s Martinom Garrixom. Dav šalel a my s ním. Okolo 4 ráno sme išli na ubytko, aby sme nabrali energiu na ďalší nadupaný deň!

V piatok sa po fajnom spánku a výživnej debate o hudbe s novým spolubývajúcim Jakubom vo dverách objavil zvyšok partie. Natešene nám rozprávali o tom, ako boli pozrieť merch v random hardstylovom Pop-up store. Chalani okrem uvítacích darčekov zadarmo vychytali aj drobnosti za pár € (ladvinky, šiltovky, samolepky a podobne). Patrik sa neskôr zastavil v Charlottinom KNTXT store. Vychutnal si jej exkluzívny set, čím sa navnadil na večer.

3. Awakenings x Charlotte de Witte presents KNTXT (očami Patrika)

Akce byla ve vyprodaném Ziggo Domu. Fronta u vstupu se pohybovala celkem rychle, hned za vstupem na nás čekalo celkem 5 šaten A - E zdarma!! Naproti šaten obří stánek s veškerým Awakenings merchem, no neodešli jsme bez vějíře.

Při příchodu do haly už končila svůj set Onyvaa, vzadu se chystalo duo FJAAK, my jsme šli obhlédnout halu. Každé patro, celkem 3, mělo po stranách asi 5 barů a záchody, takže i tam byla nemožná fronta.

Už v asi půlce setu Enrica byla hala naplněná, ale i přes to jsme se nikdo nemačkali. Chvilku před koncem setu na stage došla Charlotta, začal hrat jejich remix na Age of Love a hala málem odletěla ze základů.

Žezlo převzala královna, díky bohu za předem koupený vějíř. Z haly byla sauna. Jakuba jsem ztratil u záchodů před koncem Enrica, takže celý set jsme si užili s bandou 4 Španělů bez triček (naštěstí nesmrděli a byli strašně hodní). Zahrala přesně podle očekávaní - mainstream track selection nechala doma, nemazlila se s náma, což mě hodně potěšilo.

Tím pádem taky už nezbylo moc sil na Indiru Paganotto, tzv. Psymámu, která přebrala štafetu a naservírovala set plný goa techna, hardtechna a psytrancu od 145 do 160bpm.

Poslední z DJů byl I Hate Models, který to vytáhl na 175 - 180 bpm. Kupodivu ještě trocha energie do 7 ráno zbyla. Ani po konci eventu organizace nezklamala - když všech 12.000 lidi odcházelo, stále u šaten žádna fronta nebyla a vše probíhalo bez problémů!

...A čo my? Najprv sme sa išli najesť. Skončilo to tak, že za 3 pizze a občerstvenie sme zaplatili takmer 48€. Cenou útechy boli cukríky, ktoré sme dostali ku bločku.

Potom sme sa na chvíľku zastavili vo fancy Hoteli Andaz, kde si zahral Dominik Gehringer. Vychádzajúca hviezda zo susedných Čiech, vydávajúca pod labelom Nory En Pure - Purified records, predviedla príjemný housík.

4. Ferry Corsten presents Resonation 100

Našou štvrtou zastávkou bol ,,zraz veteránov" na Ferryho Corstena. Event sa konal v mega priestoroch Room Mate Aitana. Veľké okná odkrývali výhľad na vysvietené mesto s kanálmi. Privítali nás neskutočne dobré miešané drinky, ktoré ste zakúpili v 2 malých baroch. A to najlepšie? Vstup bol ZADARMO!

Dobehli sme na posledné minúty setu od Krydera. Kráľa groovu vystriedalo duo Tritonal. Potešili nás krásnym trancom, čím urobili priestor pre samotného headlinera. Ferry ukuchtil fajnový set. Hoci nie som fanúšičkou trancu, nemám čo dodať - selekcia hudby bola od všetkých VÝBORNÁ!

Opäť sme mali šťastie na nečakané stretká s DJmi. Denis stihol krátky pokec s Kryderom, neskôr sa v crowde objavil aj Ruben De Ronde. O pár minút na to sme zdravili nášho slovenského matadora ReOrdera s manželkou. Pekný kúsok sa podaril aj Martinovi. Na prízemí bolo nahrávacie štúdio SLAM!, kde točil set Mau P. Martin ho neskôr odchytil na selfinu.

Pri odchode z hotela sme ho vonku stretli aj my. O pár krokov ďalej stál KAAZE! Martin k nemu vyštartoval a priateľsky ho pozdravil. Porozprávali sa o niekoľkých akciách v Čechách a dali sme spoločnú fotku. ADE jednoducho musíš MILOVAŤ!

Po milom stretku sa naše cesty rozdelili. Martin si na poslednú chvíľu vybavil lístky cez Ticketswap na Martina Garrixa a jeho STMPD RCRDS Label Night. S Denisom sme zamierili na môj osobný highlight celého ADE, ktorý som si odškrtla aj zo svojho Bucket listu:

5. Third Party presents Release

Po rýchlych krokoch cez uličky hlavného námestia, až po čakanie v nesprávnej rade, sme konečne dorazili do klubu Nova. Okrem dzivej šatniarky a milých SBSkárov nás so svojím setom vítali aj Third Party. Klub disponoval útulným priestorom, ktorý bol dokonalý na poriadny rave.

Dvojica zahviezdila so svojimi ikonickými trackmi od Come With Me, Take Me Away, cez Live Forever až po hymnu progressivu Everyday Of My Life, vďaka ktorej ich poznám od roku 2014. Viete, čo si na nich cením najviac? Vždy, keď idem na ich show, prekvapia s niečím iným. Tak to bolo aj túto noc - keď dali Innerbloom, mojou odpoveďou bolo maximálne dojatie.

Atmosféra sa nedá opísať slovami. Release family ukázala neskutočnú podporu a lásku k týmto dvom kráľom progressivu, ktorí sa aj po toľkých rokoch neboja pokračovať vo svojej ceste. Všetci spievali, tancovali a užívali si hudbu plnými dúškami. Bolo to ako v predstavách - len o 1000x lepšie!!

Ani tu nevynechám highlighty piatkovej noci. V crowde som natrafila na Alfieho, ktorý okrem toho, že je ich manažérom, je aj bratom Harryho z TP. Oslovil ma so slovami: ,,Ty si Meg, ich veľká fanúšička, že?" Ja len pozerám, čo sa deje... Dali sme pokec o hudbe a o tom, kde všade som na nich bola.

Alfie zrazu prehodil: ,,Chalani boli aj na jednom top mieste na Slovensku, že? Na Moteli, tam bola mega atmoška..." Ja na to: ,,Čosíí, veď to bol Motel Kamenec!!!" A: ,,Áno, to bolo super, veľmi sa im tam páčilo!" Čo dodať - keď sa v Amsterdame bavíš o Kamenci s manažérom Third Party, to je iný level!!

Stálice vystriedal Pete K, ktorý zakončil akciu s melodickým progressivom. V crowde vajbila Harryho manželka, ku nej sa pridal Alfie s ďalším kolegom. Pokecali sme aj so známymi, ktorých poznáme vďaka hudbe - Max, Sabrina, Joase a Rosie. Bolo veľmi pekné ich stretnúť po tak dlhom čase!

Po posledných tónoch sa na parkete objavili chalani z TP. Niekto zahlásil, aby sme sa išli odfotiť. Ľudia sa postupne pridávali, až sa na fotku zmestila celá partia skalných na čele s Third Party a ich teamom. Bolo to krásne!!! Za odprevádzania SBSky sme sa vybrali von, aby sme horlivo prebrali naše dojmy. Únava zvíťazila, preto sa naše cesty pomaly rozdelili.

Každý z nás žil v sobotu pocitmi z inej akcie. Poobede sme sa so zvyšnou energiou vybrali do ulíc Amsterdamu. Mesto ma očarilo typickými domčekmi ladenými do jedného štýlu v hnedo-sivých farbách. Nezabudli sme ani na fotky pri kanáloch patriace medzi ozdoby nejedného profilu na sociálnych sieťach. Večer nás čakala dlhá cesta metrom k našej poslednej hudobnej zastávke, ktorá predstavovala vyvrcholenie tohtoročného ADE.

6. Amsterdam Music Festival

Johan Cruijf ArenA hosťovala vypredané AMFko! Za pultom sa v hlavnom čase vystriedali Tiësto, Martin Garrix, Armin Van Buuren, Timmy Trumpet a hardstylová ikona Brennan Heart.

Po kontrole lístkov sme vstúpili do obrovskej haly, kde sa zvyknú usporiadať významné športové podujatia a hudobné koncerty. V točitej chodbe sa okrem húfov párty ľudí striedali stánky s občerstvením, toalety a zástupy lockerov. Locker ste zakúpili cez QR kód za 13€.

Pri vstupe do dverí na prízemí sme zamierili rovno do kotla. Snaha nájsť dobré miesto bola takmer nemožná. Vstup po 23:00 sa ukázal ako nie najlepší nápad. Najväčšiu ,,radosť" nám robila spoločnosť neustále prechádzajúcich dlhokánskych Holanďanov s pohármi piva.

Tiësta po polhodine vystriedal Martin Garrix, ktorého za 3 dni niektorí videli aj po tretí krát. Oba sety boli ich typickým podpisom. Užili sme si svoje nedokonalé výhľady pomačkaní v crowde. Neskôr sme sa s Martinom rozhodli, že je načase presunúť sa inam. Dôvod bol jasný - bažili sme po väčšom pohodlí.

Pri presune na vhodné miesto sme si zobrali niečo pod zub. Martin po ceste na poloprázdne tribúny natrafil na automat, odkiaľ vylovil chipsy. Ja som si kúpila hranolky s kečupom, ktoré som zbaštila počas Garrixovej piesne High On Life.

Produkcia AMF patrila medzi to najlepšie, čo som zatiaľ zažila. S údivom som sledovala každý fenomén, ktorý producenti vyčarovali ruka v ruke s doprovodom DJov. Bolo mi úplne jedno čo sa hrá - so svetlami, lasermi, ohňami, malými ohňostrojmi, svetlicami a CO₂jkami som sa cítila ako v kine. Chipsy počas Armina Van Buurena tento pocit iba podčiarkovali.

Kráľa trancu vymenili Afrojack b2b Nicky Romero. Vtedy sa ku nám na tribúnu pridali aj Patrik s Denisom. Najviac ma zabilo, keď Patrik vytiahol mobil a začal púšťať livestream AMFka. Ten pocit, keď pozeráš livestream z akcie, na ktorej práve si, je na nezaplatenie.

Zatiaľ čo Timmy Trumpet dokvitol na stage s trúbkou a tvrdším playlistom, my sme usúdili, že je najvyšší čas odísť. Hodinky ukazovali pol 5 a pred nami bola dlhá cesta. Po príchode na ubytko sme si zdriemli, zbalili veci a s prestupom do Eindhovenu sme sa vrátili domov.

...Aby tento blog nebol len z môjho uhla pohľadu, pripravila som si pre chalanov niekoľko otázok, s ktorými zhŕňame celý trip:

1. Ako by si opísal náš trip troma slovami?

P: Výživný, náročný, nezapomenutelný.

D: Amsterdam Dance Trip.

M: Money (can) buy happiness.

2. Ktorá spomienka ti z Amsterdamu najviac utkvela v pamäti?

P: Ranní poznávací procházka po centru Amsterdamu, když jste spali.

D: Release Records párty, kde bol neskutočný vibe. Bola to obrovská stretávka fanúšikov z celej Európy, ako by išlo o jednu ,Release’ rodinu. To ma dostalo a nečakal som to, takže asi toto bol pre mňa TOP moment!

M: Těch je opravdu mnoho, ale asi bych vypíchnul malý event na vrcholu A'DAM Tower, kde hráli Enrico Sangiuliano a Charlotte de Witte, které se mi podařilo i potkat při jejich odchodu.

3. Ak premýšľaš nad ADE aj v budúcnosti, aký event by si chcel ešte zažiť?

P: Awakenings, ale v Gashouderu a.k.a Techno Temple. Další na seznamu je nějaká menší klubovka, už jen kvůli atmosféře.

D: Asi znova niečo špeciálne na nezvyčajnom mieste. Viem si predstaviť kvalitný žúres v A’dam Tower alebo štúdio s Arminom a Rubenom počas vysielania A State of Trance.

M: Určitě Awakenings a legendární Gashouder a taky nějaký hardstyle event.

...Chalanom ďakujem za spoluprácu nielen pri tvorbe blogu, ale v prvom rade ďakujem za túto šialenú jazdu! Verím, že sme vás presvedčili o jednom - ADE patrí medzi eventy, ktoré musíte zažiť!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Som fanúšičkou elektronickej tanečnej hudby. 🥳 Okrem klubov a festivalov ma nájdeš aj v rôznych kútoch sveta. 🧚‍♀️

Chceš vedieť, keď Meg Hartmannová pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.