Nočné ulice objektívom #01

Fotenie v noci nie je žiadnou vedou, aj keď veľa ľudí ma pred takýmito fotkami rešpekt.

Samozrejme chce to troška kvalitnejší foťák ktorý je dôležité poriadne nadstaviť. A týmto by som chcel aj začať. Pred nočným fotením je jeden z najdôležitejších krokov dobre nadstavenie foťáku pretože ak je nadstavenie nesprávne, už ani photoshop vám nepomôže. Pokiaľ nejdete tvoriť fotky s dlhou uzávierkou kde je potrebný statív (tripod) tak môže byť tento návod pre vás zaujimavý a prínosný pre ďalšie fotenie. Jediné čo potrebujete je program na úpravu ADOBE LIGHTROOM (tento krát photoshop vynecháme)

MOJE NADSTAVENIE PRED FOTENÍM (LUMIX GH4 - 25mm) : /manuál/ ISO: 1000, f1.7, 1/125 sec - veľmi dôležité je nadstavenie WHITE BALANCE teda vyváženie bielej (pozor pod akým svetlom fotíte)

KROK 1:

Po nahratí fotky do Lightroom-u začíname prvým krokom - svetlosť fotky (viď červený rámček na fotke) Ak je fotka aj po vyvážení bielej stále "prežltnutá" pomôžte si funkciou WB TEMP kde si môžte ešte programovo farby vyvážiť. Pridajte Clarity - čo vám pomôže zvýrazniť viacej celú fotku do HDR efektu, len netreba to preháňať. Ak fotka už začne moc zrniť uberte na sile pretože dolaďovaním políčok Shadows, Black, Exposure fotke buď jas pridáte či uberiete - samozrejme upravujte si podľa svojho gusta a fotky obrázok je len ilustračný. V ponuke PRESENCE sa taktiež môžte pohrať s farebnosťou fotky - buď dodáte fotke film look, čo znamená menej farieb alebo si ju presýtite.

KROK 2: Kalibrovanie farieb (čo veľmi rád používam) dodáva fotke iný nádych. Tu sa môžte pohrať s HUE a sýtostou farieb (červená, zelená, modrá). Ale POZOR: netreba sa nechať uniesť aby ste farby nezmenili moc neprirodzene, najlepšie sa to dá odledovať na osobe na fotke (farba pokožky)

KROK 3: Saturation (sítosť farieb) tento krok je dodatočný podľa vašej chuti. V tomto kroku sa môžte vyhrať so sýtosťou jednotlivých farieb - ktoré farby chcete dať do popredia (farebnejšie) prípadne ktoré chcete vymazať úplne (do čierno-biela)

KROK 4: Finálny krok celej úpravy ktorý dodá fotke ten pravý efekt nočnej atmosféry. V tomto kroku upravíte pouličné osvetlenie do "neónových" farieb. Pre príklad máme na fotke v pozadí vysvietené mlynské kolo ktoré pomocou tohto efektu rozžiarime úplne. Samozrejme aj tu môžme zmeniť farbu do akejkoľvek chceme. Tento efekt môžme využiť v rôznych svetlách či už lampy, svetlá aut, hviezdy na oblohe a podobne.

Tak to by bolo všetko z prvého návodu pre úpravu nočný fotiek. Je to úplne basic návod ako sa vyhrať s tým čo ste nafotili. Čo je hlavné a dôležité - všetko chce čas a hlavne veľa tréningu. Verím že vám tento návod pomôže pri začiatkoch a čoskoro môžme pokračovať ďalej v nových úpravách. Ak sa ti tento návod pačil podpor - zdielaj ďalej.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
FOTOGRAF / VIDEOMAKER / UMELEC

Chceš vedieť, keď patis_ek pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.