Stužková nie len v podobe videa, ale aj foto-knihy (recenzia)

Ako vyzerá fotokniha plná fotiek zo štužkovej? To sa dozvieš v článku...

Aby som nejako začal, určite napíšem, že ma napadlo vytvoriť z fotografií zo stužkovej slávnosti foto-knihu pre našu triednu profesorku ako poďakovanie a pripomienku na nezabudnuteľný miľník v jej profesorskom živote v podobe nás bláznov, ktorých mala na starosti celé štyri roky.

Určite je ľahšie vytiahnuť z knižnice foto-knihu a zaspomínať, než vyťahovať a načítavať DVD v počítači alebo v telke. Video toho síce zachytí viac: emócie, atmosféru a oživí v nás mnohé pocity, no to dokáže aj nevinná kniha odložená v knižnici, čakajúca na jej nahliadnutie.

Návrh

Foto-knihu som si navrhoval sám cez program SaalDesigner (profesionálny program pre návrh produktov od spoločnosti SaalDigital). Vo svojej podstate je program pomerne jednoduchý a je možné v ňom určiť a navrhnúť si všetko podľa seba, čo mne vyhovovalo najviac.

Doručenie

Foto-kniha prišla cez kuriérovú doručovaciu službu DHL, myslím že, do týždňa od odoslania objednávky a považujem to za priemerný dodací čas.

Vyhotovenie

Pri prvom pohľade na foto-knihu ma zaujala hrúbka jej strán. Fotografie sú vytlačené na matných stranách bez bielych okrajov a to na Fuji Crystal Archive Album, ktorý je špeciálne navrhnutý pre výrobu foto-kníh. Hrúbka jedného papieru Fuji je 0,16mm, ale keďže sa lepia dve strany dohromady, má jedna strana vo foto-knihe hrúbku 0,34mm vrátane lepidla. Výsledná gramáž má (až) cca 368 g/m².

Obálka/väzba knihy má lesklé vyhotovenie a pôsobí prirodzene až luxusne vďaka návrhu na prednej strane v podobe zlatého písma, ktorým je napísaný názov našej triedy.

Veľkosť knihy je približne ako A4, presnejšie 21 x 28 cm. Táto veľkosť umožní dvom fotografiám na jednej strane (A4) slušne vyniknúť. Určite stojí za pozornosť spomenúť, že fotografie je možné umiestniť aj tak, že jedna celá fotografia bude "natiahnutá" na dvoch stranách a vznikne tak efekt panorámy, kvôli pomerne plochej väzbe.

Počet strán je v tomto prípade je 33 (z toho na každej sú najviac tri fotografie), čo je počet dostačujúci. Maximálny počet strán vo väčšine formátov foto-kníh (od SaalDigital) je dostupný od 26 do 120 stránok.

Resumé

Kúpa foto-knihy je úžasným prostriedkom ako človeka potešiť a poskytnúť mu materiálne vyhotovenie jeho spomienok aj v takejto forme. Spoločnosť SaalDigital garantuje 75 ročnú stálofarebnosť fotografií vo foto-knihe. Takže sa netreba obávať, že fotky po desaťročí stratia svoju kvalitu.

Tí, ktorí chcú potešiť svojich blízkych takýmto darčekom na Vianoce túto voľbu pravdepodobne už učinili a ich foto-knihy im takto krátko pred Vianocami už poprichádzali. To ale neznamená, že je neskoro.

Spoločnosť SaalDigital ponúka zľavu na ich foto-knihu do 31.12.2017. Viac sa dozvieš tu.

*Pre tých, ktorých by zaujímalo akým objektívom boli odfotografované fotografie v tomto článku: Carl Zeiss Jena Dor Flektogon 20mm f/2.8 + M42 s optickým členom👌🏻

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Produktová fotografia, portréty, krajinky a jedlo. BA/TO. Paneurópska vysoká škola, odb. Dizajn médií.

Chceš vedieť, keď Simplyme pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.