25.2.2018 09:45

Dobré filmy, seriály a podcasty, s ktorými (podľa mňa) neurobíš chybu

Pri všetkých seriáloch a filmoch odporúčam vôbec nepozerať trailery. Ak si v minulosti poslúchol moje tipy a neľutoval si, nebudeš ani teraz a mal by ti stačiť môj popis.

1 Filmy:

Od môjho posledného príspevku so “startupovým obsahom”, ktorý vyšiel v máji 2016 som pravdepodobne videl len pár filmov, po ktorých som si povedal, že to nebola úplná strata času. Ktoré to boli?

Get Out

(RT 99%, IMDB 7.7/10 )

Niekoľko mesiacov som mal tento film v zozname to-watch, no nevedel som sa dokopať k jeho spusteniu. Príbeh plný prekvapení, napätia a podľa mňa celkovo dobre natočený film. Čakáš klišé, dostaneš prekvapenie. Čakáš prekvapenie, dostaneš klišé. Ale veľmi rozumne. Ak si nevidel Get Out, naprav to. A keď sa dá, nepozeraj trailer, len si pusť film. Ver mi. Film obsahuje násilie a krv.

Zoznam ďalších filmov, ktoré by si mal/a vidieť:

Split (RT 75%, IMDB 7.3/10)

James McAvoy hrá psychopata, ktorý v sebe skrýva 23 rôznych osobností. To mi absolútne stačilo-I was sold. Úprimne, znelo to lepšie, než v konečnom dôsledku bolo, ale ajtak to bolo dostatočne v pohode, aby sa to dostalo do tohoto zoznamu. Stačí?

Arrival (RT 94% , IMDB 7.9/10 )

Kde bolo tam bolo, jedného dňa sa mimozemšťania objavia v 12 lokáciách po celom svete. Polovica planéty by rada využívala rozum, druhá svaly. Čo sa stane, ak ľudstvo bude postavené pred rozhodnutie, ktoré môže zničiť celú planétu? Dokážu krajiny spolupracovať pre spoločný cieľ? Mladá lingvistka je postavená pred výzvu — komunikovať s návštevníkmi, nájsť riešenie rýchlejšie, ako vypukne ďalšia celosvetová alebo rovno medzisvetová vojna.

Moonlight (RT 98%, IMDB 7.5/10 )

Asi budeš plakať. Stereotypizácia, utláčanie, tlak spoločnosti, nesúď knihu podľa obalu. Detstvo, puberta, dospelosť chalana, čo vyrastá v problémovej čiernej komunite, vyrastie z neho dvojmetrová kopa svalov a je homosexuál.

La La Land (RT 92%, IMDB 8.1/10)

Keď ti napíšem muzikál tak to nezapneš, ale nie je tam tak veľa spevu. Presvedčiť ťa môže to, že tam hrá Ryan Gosling. Príbeh aj o tom, či robiť to čo chceš, alebo to čo chcú ostatní.

The Nice Guys (RT 92% , IMDB 7.4/10 )

Komédia, Gosling a Russel Crowe. Je to vtipné a dobré, viac nepotrebuješ.

Shot Caller (RT 63%, IMDB 7.4/10 ) 

Film z väzenského prostredia. Úspešný manžel a otec spraví chybu: sadne za volant mierne pod vplyvom alkoholu. Po double date má v aute priateľku, kamaráta a jeho frajerku. Pri nehode zomrie jedna osoba. Dostane sa do basy, kde pre prežitie sa jednoducho musí prispôsobiť a mení sa na nekompromisného gangstra, ktorého nechceš nasrr…

2 Seriály:

Taboo

(RT 76%, IMDB 8.6/10)

Príbeh odohrávajúci sa v špinavom Londýne v roku 1814, keď sa James Delaney (geniálne hrajúci Tom Hardy) vracia z Afriky, dedí lodnú spoločnosť svojho zosnulého otca, chladnokrvne, ale agresívne rieši problémy, ktoré si zdanlivo zámerne vytvára. Je tam ešte celkom kľúčový vzťah s jeho sestrou, ktorý neviem zmysluplne opísať bez spoilerov, ale uvidíš.

Rick and Morty

(RT 97%, IMDB 9.3/10)

Ahhh Rick and Morty. Seriál, ktorý si postupne získal internety. Po prvých pokusoch na Adult Swime to vyzeralo, že to zabalia po úvodnej sérii, no ak sa rozhodneš pozerať, už máš k dispozícii rovno 3. Jednoznačne môj all time fav seriál. Nájdeš v ňom veci, ktoré mám rád: Jednoducho tupý humor, tupý humor, pre pochopenie ktorého musíš byť inteligentný, v skutku inteligentný humor, meta jokes, vývoj osobnosti postáv, vtipné hlášky, krv a násilie, culture references, potitulkové scény, breaking the 4th wall, proste všetko. Ak si nevidel, zmizni pozerať.

PS: Ak chceš ísť do hĺbky, odporúčam analýzu jednotlivých dielov na GameSpot Universe.

The OA

(RT 76%, IMDB 7.8/10)

Dievčatko Praire, ktoré je mimochodom úplne slepé, sa vracia do svojho rodného mesta, po tom, čo bolo nezvestné 7 rokov. Rozdiel je ten, že je z nej už dospelá žena a zrazu vidí. Ťažko sa jej rozpráva o tom, kde bola a čo predchádzalo jej zmiznutiu. Mysteriózny seriál, ktorého koniec môže mať pre každého iné vysvetlenie.

Altered Carbon

(RT 63%, IMDB 8.4/10)

V bohvie akej ďalekej budúcnosti budeš mať svoje “ja” uložené na čipe, ktorý je možné presúvať medzi telami. Ak si chudobný, po nehode dostaneš “schránku” škaredej drogovo závislej alkoholičky, budíš sa s pachuťou zvratkov v cudzom tele. Ak máš dosť peňazí, tvoje možnosti sú takmer neobmedzené. Ak máš fakt veľa peňazí, si takmer nesmrteľný. Pridaj k tomu krv, násilie, sex, relatívne okej príbeh a rôznorodé obsadenie, máš Altered Carbon. Vzhľadom na to, že ako fanúšik science fiction a technológií dúfam, že sa dožijem jedného dňa toho, že svoje “ja” uploadnem cez Neuralink do cloudu a exportnem do 3D printed exoskeletonu na Marse, ma tento seriál náramne bavil.

Ďalšie noteworthy seriály, ktoré som začal pozerať, považoval som za dobre spracované, ale neudržali moju pozornosť: Godless, Peaky Blinders. Stranger Things už asi všetci fanúšici seriálov poznajú, ale keby nie, tak to sem spomeniem v jednej vete. Big Little Lies bol seriál, ktorý by som si sám od seba nepustil, ale napokon príjemne prekvapil (odporúčam párikom).

Ja viem, že veľa z vás podcasty nerieši, ale jednoducho začni. Vo fitku miesto hudby v sluchádlách, namiesto púšťania si odpadkov z rádia počas cesty do práce, alebo pred spaním, skús podcasty.

3 Podcasty:

NPR — Planet Money (link)

20–25 minútové podcasty, ktoré sú výborne spracované a bez zbytočnej omáčky. Ak ťa zaujíma fungovanie sveta ako takého, prípadne sa zaujímaš o financie, podnikanie, nebudeš ľutovať. Posledné diely boli napríklad o svete zberateľov umenia a o umení ako investícii, ako sa so zvyšujúcou cenou čoraz viac umeleckých diel zatvára do high-end skladov (tvz. freeports, ktoré majú často špecifické daňové pravidlá) a sú odložené na dlhé obdobie v tme. O tom, prečo trvá posielať peniaze cez banku niekoľko pracovných dní, o resellingu lístkov a podobne.

Freakonomics Radio (link)

Možno poznáte knižku, ale podcast je tiež super. Objektivita, do hĺbky spracované témy, s top ľuďmi. Keď začne počúvať diel o IMF, nebude ťa prekvapovať, že na mikrofón dostanú Christine Lagarde. Momentálne spustili seriál o tom, aké je to byť CEO spoločnosti a bežne budeš počuť diskusie s ľudmi ako Mark Zuckerberg (Facebook), Richard Branson (Virgin Group), Satya Nadella (Microsoft), Jack Welch (ex CEO General Electric), Ellen Pao (ex CEO Reddit) a ďaľší. Niekedy mi prídu až príliš prepracované.

Masters of Scale (link)

Jeden z mojich obľúbených — len nie tak často postujúcich. Reid Hoffman, co-founder LinkedIn, spovedá tých najlepších zo sveta biznisu. Peter Thiel, spoluzakladateľ PayPalu o konkurencii a ako proti nej “bojovať”, Reed Hastings, zakľadateľ Netflixu o firemnej kultúre, Mark Zuckerberg CEO Facebooku o fungovaní facebooku a že naraz môže bežať 10 000 verzií facebooku, Brian Chesky, CEO Airbnb a v zozname by som mohol pokračovať. Vždy worth it.

How I Built This (link)

Bavia ťa knižky, filmy a príbehy o tom, ako začínali tí najlepší? How I Built This je podcast, ktorý spovedá zakľadateľov firiem ako Dell, Instagram, Chipotle, Starbucks, Vice, Airbnb, Kickstarter (a plno ďalších) o ich osobných príbehoch a začiatkoch až po vývoj ku dnešnému stavu.

Kevin Rose Show (link)

Kevina nemám až tak napočúvaného ako napr. Tima Ferrisa, ale tých pár dielov, ktoré som počul, boli fajn. Práve cez Ferrisa som sa dozvedel o tom, že Kevin Rose má vlastný podcast. Ak ťa baví Tim, je pravdepodobné, že ťa bude aj Kevin, ktorý ma o niečo iný štýl. Koncept je podobný, sadá si so zaujímavými ľuďmi a spovedá ich.

Napíš tvoje tipy na podobný obsah, alebo keď si niečo z môjho zoznamu videl a máš rozdielny názor, sem s ním!

Ak ťa moje bláboly bavia, klikni sem a zadaj svoj mail. Pošlem ti správu, keď si spomeniem, že by som mal. Sľubujem, žiadny spam. Môžeš sledovať môj instagram @gab.boros, kde postujem približne raz za kvartál, ale na stories začínam byť aktívnejší. Ak je niečo, čo ťa zaujíma, tak píš na gabor zavínač boros.io.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu
Jeden zo zakladateľov REFRESHERu a aktuálny CEO.

Chceš vedieť, keď Gabor Boros pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.