Cesta svetom - Langkawi, božské ostrovy v Malajzii

O Langkawi som nikdy nepočul, predpokladám, že si na tom rovnako. Náhodne som si kúpil letenku a dostal sa do raja. Dovoľ mi ukázať ti kúsok z neho.

Po 10 hodinách na letisku v Pekingu a ďalších 10 hodinách presunu z Číny do Malajzie sme sa konečne dostali na Langkawi. Vôbec sme netušili čo to je, ledva sme tieto ostrovy vedeli nájsť na mape, ale pri zápale počas kupovania leteniek sa tam dalo letieť z Kuala Lumpur za približne 20 eur. A tak sme to proste kúpili. Let trval ďalšiu hodinku, takže po hodinách utrpenia sme sa konečne dočkali tepla. Čakalo nás niečo cez 30 stupňov a moje milované slnko. Neďaleko letiska bolo naše ubytovanie, neďaleko ubytovania pláž. Vlastne ten ostrov bol tak malý, že všetko k všetkému bolo neďaleko. Pred zotmením sme stihli prísť na pláž a ja som mal okamžite pocit, že som na mieste, ktoré si zamilujem. A tak sa aj stalo. Nádherná pláž s bielym pieskom lemovaná palmami a horizont posiaty menšími ostrovami. Naozaj zbožňujem tráviť zimu na pláži. A tento rok som to už aj naozaj potreboval.

Langkawi má rozlohu len necelých 500 kilometrov štvorcových, no do tohto súostrovia patrí viac ako 100 menších ostrovov. Božskú prírodu dokonca zastrešuje UNESCO.

Na ostrove vám naozaj nebude chýbať nič. Ak teda náhodou nie ste zo Serede alebo z Petržalky, pretože v Malajzii je za drogy trest smrti. Ostrovy sú bez colnou zónou, takže ceny sú o niečo nižšie. Za minimum si tu možno požičať skúter, do sýta sa najesť, opiť sa, vidieť z blízka kŕmenie krokodílov alebo orlov, ktorí sú symbolom Langkawi.

Tiež môžete vidieť Langkawi takmer z orlej perspektívy. Nad ostrov sa totiž oblohou tiahne lanovka, ktorá vás dovezie k ohromnému mostu takmer v oblakoch. Na skútri sme sa teda vydali k nemu. Pri ceste džungľou si však treba dávať pozor, na cestách či chodníkoch vás môžu prekvapiť lúpežné gangy. "Banán alebo život!", škriekajú opice, ktoré ťa bez kúska jedla nechcú pustiť ďalej. Ak neuspejú u turistov, otvoria si hravo smetné koše a nakŕmia ich zvyšky.

Lanovka vedie na vrchol hory Gunung Machinchang do výšky takmer 700 metrov a dĺžka cesty je viac ako dva kilometre. Strávite preto nejakú chvíľku nad pralesom. Každá sekunda však stojí zato. Okrem lanovky čaká turistov spomínaný most, pod ktorým sa váš pohľad stráca v priepasti hlbokej niekoľko stoviek metrov. Za dobrého počasia môžete vidieť dokonca aj thajské ostrovy.

Výhľady, ktoré sa naskytnú z vrchu sú naozaj na nezaplatenie. Človek si uvedomí nepodstatnosť materiálnych vecí v živote a ak má dostatok rozumu tak možno aj to, že momenty ako tieto sú to, načo môže raz spomínať keď život bude odchádzať. Neopísateľný zážitok.

Dovolím si túto atrakciu prirovnať k nášmu "úžasnému" chodníku v korunách stromov. Lanovka, chodník a tobogán vás budú stáť myslím asi 17€. Za vstup do areálu Langkawi Cable Car som platil plibližne 12€, pričom v cene bola obrovská lanovka, most, vstup do múzea s 3D obrazmi, krátky 4D film a virtuálna realita, ktorá nás zaviedla na bobovú dráhu na Marse.

Po absolvovaní sa môžete následne osviežiť kúpaním v prírodných vodopádoch na mieste, ktoré vyzerá ako z filmu. Ďalší zo splnených snov.

Pár dní som strávil veľmi jednoduchým programom. Vstal som, najedol som sa a do konca dňa som ležal na pláži. Plány mi prekazila na chvíľku len medúza, s ktorou som sa stretol v mori. Chvíľka paniky a googlenia či zomriem hneď alebo až o pár hodín ma donútili vrátiť sa na hotel a spraviť si vrelý obklad, ktorý bol najčastejšou radou internetových doktorov. Horúca voda v šálke, spojenie príjemného s užitočným a o pár minút som si na nohe uvaril čaj.

Ďalším zážitkom pre turistov môže byť jedlo na ostrove. Stačí sa prejsť po ulici, nájdete kuchyňu takmer každého národa, nájdete fast foody, no a nájdete aj maličké stánky, ktoré som si zamiloval ja. Moju pravidelnú večeru tvorili krevety na špajdli, ktoré stáli pár centov. Dezert v stánku cez ulicu, božské palacinky na xy spôsobov. S nutelou, s banánom, s oreom, s džemom takým či onakým.

Minulú zimu som trávil na Srí Lanke a Langkawi je niečo úplne iné. Lepšie. Lacnejšie. Krajšie. Čistejšie. Chutnejšie.

Žiadne špinavé pláže, domáci pekne vyplavený bordel pozbierajú. Žiadne túlavé psy na každom kroku. Žiadne prehnané ceny pre turistov. Ak rozmýšľate nad ohromným zážitkom v exotike, ktorú ponúka Ázia, Malajzia vyzerá naozaj sľubne.

Dnešný článok sa líši od predchádzajúcich. Menej textu, viacej fotiek. Nemá zmysel rozoberať ako hlboko som bol vo vode alebo prečo som sa zasa spálil. Langkawi sa však u mňa dostáva na prvé miesto obľúbených miest, ktoré som navštívil. Aj keď na našom ubytovaní netiekla teplá voda a posteľ bola taká špinavá, že som si odniesol nejakú vyrážku a spával na dlažbe. To nevadí. Pri všetkej tejto nádhere, ktorú svet ľuďom ponúka, si stále viac a viac uvedomujem, že zakladať si život len na materiálnych veciach je úplné bláznovstvo. Cestovanie je jediná vec, ktorú si môžeš kúpiť a spraví ťa bohatším.

Ako vždy, viac fotiek nájdeš postupne na instagrame. Každé zdieľanie článku mi robí radosť. A nezabudni si pozrieť aj tie ostatné. Snáď ťa inšpirujú do budúcna.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
10
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Štibrányi pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.