Ako by vyzeral náš svet po apokalypse?

Svet po katastrofe – ako sa zmení jeho vzhľad? Aké miesto v ňom zaujmú ľudia a ako sa príroda vyrovná s účinkami obrovských škôd? To sú otázky, ktoré fascinujú a inšpirujú mnohých z nás.

Aj preto sme každým rokom svedkami rôznych filmov či počítačových hier, ktoré čerpajú z tejto tematiky. Predstava katastrofy s globálnymi následkami pritom nie je v dnešnom svete nereálna, o to viac je nám táto téma bližšia a zaujíma nás.

Fantazírovanie o budúcnosti v post-apokalyptickom svete otvára dva rôzne pohľady. Zem môže byť v dezolátnom stave, pričom svoju časť v nej zohráva príroda, ktorá sa pomaly spamätáva a berie si všetko späť, alebo utopistický pohľad na ľudstvo, ktoré sa pozviechalo a zažíva veľké ponaučenie. Diel, ktoré vykresľujú oba pohľady vzniklo neúrekom. V kinách vo mne najviac zarezonovali filmy ako Children of Men, Mad Max, Planet of the Apes, Edge of Tomorrow, 2012 či I, Legend. Z herného sveta sú to napríklad Last of Us, Fallout, séria Half-Life, legendárny S.T.A.L.K.E.R. či napríklad The Walking Dead.

Všetko sú to však len akési vízie podporené rôznym príbehom na pozadí. Zombie, mutanti, jadrový výbuch, globálna vojna, útok mimozemšťanov, obsadenie planéty inou rasou, ... Všetko sú to vymyslené príbehy. Čo ak by ste sa však niečo takéto chceli zažiť na vlastnej koži, avšak bez pocitu nebezpečia, že vám hrozí smrť, poškodenie zdravia alebo akýkoľvek iný útok? Všetko sa, samozrejme, dá...

Práve také miesto, kde sa pred takmer 32 rokmi udiala veľká katastrofa s globálnym presahom, sa nachádza iba pár hodín od nás. Černobyľská zóna je ako vystrihnutá zo všetkých tých post-apokalyptických filmov. Je plná lesov, opustených budov a živej prírody, ktorá si postupne berie späť svoje územie. A keďže mesto Pripjať, ktoré sa nachádza iba 2 kilometre od Černobyľskej jadrovej elektrárne, museli obyvatelia opustiť do troch hodín po nariadení evakuácie, ostalo zakonzervované časom.

Jedinečné scenérie, nádych socialistickej propagandy a pýchy či možnosť zažiť deň či dva tak, akoby iní ľudia a technológie razom vymizli, vo vás zanechá nielen nadšenie z dobrodružstva, ale aj trpkú príchuť toho, čo sa môže stať v ktorúkoľvek sekundu na našej planéte. Ak ste fanúšikom sci-fi, špeciálne post-apo žánru, potom určite nevynechajte túto dobrodružnú (pre urbexákov povinnú) jazdu, ideálne však privátne. V skupine turistov si síce užijete atmošku, ale nebude to taký pocit, akoby ste odrazu žili v opustenom, jadrovou katastrofou zničenom svete.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Michal Krajčír pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.