Ako vznikajú takéto produktové fotografie (po mojom) ? #1

Pozri sa na priebeh fotografovania komerčnej fotografie...

Tak ako každý fotograf sa aj ja snažím okúsiť chuť (aj) iných fotografických kategórií, v ktorých spočiatku nie som príliš doma. No napokon prichádza buď sklamanie alebo nadšenie z výsledku týchto pokusov.

Doposiaľ tvorili moje portfólio hlavne fotografie prírody, ľudí a rôznych iných objektov hodné mojej pozornosti. Aktuálne sa zameriavam na fotografovanie produktovej fotografie.

Určite to všetci poznáte, vidíte reklamu (napríklad na jedlo) a poviete si: tak to by som si veru dal... No ani vás nenapadne, že ten smotanový jogurt s jahodami hádzanými do smotany/jogurtu boli v skutočnosti hádzané do niečoho úplne iného, čo by ste pravdepodobne ani nechceli zjesť. Je viac než zrejmé, že v reklamách urobia tvorcovia všetko pre to, aby produkt vyzeral čo najkrajšie.

Napadlo vám ako by ste tento čokoládový milkshake vypili/zjedli len preto, lebo vám príde chutný? Keby ste vedeli čo som do toho podával možno by ste to zvážili... (ale nie, bolo tam všetko jedlé a napokon som ich aj sám vypil, žijem)

Dosť písania a presuňme sa do môjho workflowu a postprocesu pri fotení napríklad takého piva. V prvom rade vám chcem ukázať ako vyzerala scéna, na ktorej sa fotilo. Nie je to nič moc, ale na ukážku to postačí...

Tri foto-kartóny vyplňovali pozadie fotenej fľaše Heineken. Pod pivom bolo sklo kvôli odrazu. Fotil som iba s jedným softboxom s piatimi žiarovkami s výkonom dokopy zhruba 12 500 lumenov. Zľava smeroval biely foto-kartón na dosvietenie produktu.
V ten deň som fotil aj pivo Zlatý Bažant '73, fotoaparát (Nikon D5200) bol nastavený spolu s objektívom (Samyang 85mm, f/1.4) približne v úrovni fotografovaného piva. A scéna vyzerala asi nejak takto.

Ešte spomeniem, že pri produktovej (komerčnej) fotografii sa očakáva maximálna kvalita, tak som sa snažil fotiť v čo najvyššej kvalite akú dokážem dosiahnuť s mojím fotoaparátom. Preto bola clona na objektíve priclonená na minimálne f/9 alebo viac.

Pre predstavu kvality a ostrosti týchto fotiek pridávam aj takýto výrez.
Animovaný proces úpravy.
Výsledná fotografia.
Pivá sú iba za sebou jednoducho nakopírované a rozostrené.

Ak by vás zaujímalo viac z mojej tvorby zverejnenej v podobe ako je tento článok, ohodnoťte článok čo najlepšie a neváhajte napísať komentáre pod článok kľudne aj vo forme konštruktívnej kritiky.

Prípadne mi môžete dať follow na instagrame alebo like na mojej stránke na facebooku.

*FOTOGRAFIE V TOMTO ČLÁNKU NIE SÚ NIJAK SPONZOROVANÉ A BOLI ODFOTOGRAFOVANÉ LEN ZA ÚČELOM UKÁŽKY A SKÚŠKY FOTOGRAFOVANIA KOMERČNEJ FOTOGRAFIE!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
10
Poslať správu
Produktová fotografia, portréty, krajinky a jedlo. BA/TO. Paneurópska vysoká škola, odb. Dizajn médií.

Chceš vedieť, keď Simplyme pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.