8.10.2017 12:42

7 dôvodov, pre ktoré by sme sa každý deň mali túliť a byť v náručí

Jedlo, voda a bývanie sú našimi základnými potrebami k nášmu prežitiu, ale potrebujeme mať aj interakciu s druhými ľuďmi. Potrebujeme dotyk a v tomto príspevku vám vysvetlím, prečo.

Ako uvádza doktorka Vanessa Van Edwardsová vo svojej knihe „Veda a sila schúlenia sa v náručí“, naša koža je našim bezpečnostným systémom, našim senzorovým detektorom a bránou do sveta okolo nás. Koža je prvým ľudským orgánom, ktorý sa vyvinie v maternici. Ľudské embryo nemôže vidieť, ani počuť, ale má zmysel pre dotyk, a to len osem týždňov po oplodnení. Dotyk je zároveň posledným zmyslom, ktorý sa stráca v starobe.

Výskum doktorky Tiffany Fieldovej, riaditeľky oddelenia pediatrie na Lekárskej fakulte univerzity v Miami, ukázal význam a dôležitosť dotyku u predčasne narodených detí. Kontrolované štúdie dokumentovali väčší prírastok na hmotnosti u predčasne narodených detí, ktoré dostávali miernu tlakovú masážnu terapiu. Výskum zahŕňal štúdiu o predčasne narodených deťoch, ktoré dostávali masážnu terapiu po dobu piatich až desiatich dní. Výsledok terapie ukázal nárast telesnej hmotnosti o 21-48 % a kratšiu hospitalizáciu o 3-6 dní ako bolo potrebné. Predčasne narodené deti, ktoré boli v nestabilnom stave spôsobenom nedostatočným vývojom, získali vďaka dotykom takmer štvrtinový až polovičný prírastok na hmotnosti v porovnaní s pôvodnou hmotnosťou. Tento zrýchlený prírastok stabilizoval ich zdravotný stav, vďaka čomu sa mohli skôr vrátiť do svojich domovov.

Nejde ale len o deti. Zatiaľ čo sa s pribúdajúcim vekom môžu zmeniť naše priority voči dotyku, dotyk naďalej zostáva kľúčovým faktorom pre náš mozog. Teraz vám predstavím sedem dôvodov, pre ktoré by ste sa mali čo najčastejšie dotýkať, túliť sa a byť v náručí s milovanou osobou.

Zdroj: www.unsplash.com

1. Uvoľnenie chemických látok prospešných pre telo

Oxytocín je všestranným hormónom, ktorý hrá dôležitú úlohu pri sociálnej väzbe a pri sexuálnej reprodukcii. Dotýkanie sa je jedným zo spôsobov, ktorým uvoľníte produkciu tohto hormónu, ktorý vám pomôže posilniť puto a spojenie, ktoré cítite voči vášmu partnerovi. Ako uvidíte neskôr, vďaka oxytocínu je vám umožnené zažiť ďalšie príjemné pocity.

2. Posilnenie imunity

Láska a intímny dotyk stimulujú uvoľnenie oxytocínu. Keď sa schúlime do náručia milovanej osoby, naše telo vytvorí koktejl hormónov, ktoré vám pomôžu bojovať proti infekciám.

Zdroj: www.unsplash.com

3. „Ďalší krok“

Ak ste vo vzájomnom kontakte, či intímne alebo inak, váš mozog uvoľní príliv dopamínu. Dopamín je chemikália v mozgu zodpovedná za motiváciu, odmeňovanie a za príjemné pocity. Hrejivé objatie a bozk po dlhom pracovnom dni alebo túlenie sa počas sledovania televízie iniciuje odpoveď dopamínu, ktorá môže viesť k aktivitám za dverami vašej spálne.

4. Posilnenie ženskej väzby

Aj tu je v hre oxytocín. Ako som už spomínala, oxytocín posilňuje vzťahovú väzbu medzi partnermi. Tento mechanizmus spájania sa sa vzťahuje aj na vzťah matky a jej dieťaťa. Oxytocín pomáha čerstvým mamičkám aj inými spôsobmi, a to tak, že uľahčuje proces dojčenia a napomáha k spánku dieťaťa.

Zdroj: www.unsplash.com

5. Obmedzenie stresu

V štúdii publikovanej v časopise Psychoneuroendokrinológia vedci objavili silné účinky oxytocínu na zmiernenie stresu:

- Jeho hladina sa zvyšuje v reakcii na širokú škálu stresových stimulov

- Potláča hladinu fyziologického stresu

- Znižuje hladinu norepinefrínu (prekurzora adrenalínu), znižuje krvný tlak, srdcovú frekvenciu a hladinu stresového hormónu kortizolu.

6. Uľahčenie komunikácie

Každý z nás zažil stresujúci deň, pri ktorom sme mali pocit, že sa nám nedarí a kedy veci nejdú podľa našich predstáv. Vtedy je náročné sa s partnerom porozprávať, a vtedy prichádza na rad túlenie sa. Namiesto toho, aby ste vášmu partnerovi interpretovali negatívne pocity z prežitého dňa, iniciujte fyzický kontakt. Okamžite sa budete cítiť lepšie, váš partner vás bude milovať a vaše milujúce správanie bude komunikovať za vás.

Zdroj: www.unsplash.com

7. Benefity pre telo a mozog

Kým oxytocín je primárnou chemikáliou, ktorá je spájaná s dotykom, maznanie sa a túlenie sa priaznivo ovplyvňuje váš mozog a to uvoľnením hormónov kortizol a dopamín. Ak ste v strese, vaše telo uvoľní stresový hormón kortizol, ktorý znižuje vaše kognitívne schopnosti, zvyšuje úzkosť a spôsobuje hypertenziu (vysoký krvný tlak). Dopamín je protikladom kortizolu, ide o hormón, radosti a potešenia, ktorý je zodpovedný za mnohé funkcie mozgu: pozornosť, správanie, túžbu, poznanie, náladu a, samozrejme, pocity potešenia.

Je úžasné vedieť, čo všetko krásne nám prináša dotýkanie sa, maznanie sa a schúlenie sa v náručí milovanej osoby. Dúfam, že vás tento príspevok povzbudí k tomu, aby ste sa išli pritúliť k vášmu blízkemu.

Zdroj:

https://www.powerofpositivity.com/research-reveals-7-reasons-cuddle-everyday/

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Deniska pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.