4.3.2018 16:09

Ázijský týždeň nielen v Lidli

ZOH bola udalosť, ktorú sledoval celý svet. My na Slovensku sme so zatajeným dychom pozerali na Nasťu a jej úspechy, ale zaznamenali sme aj príchod Južnej a Severnej Kórei?

Južná a Severná Kórea na ZOH vystúpila pod spoločnou vlajkou ako jeden štát. Týmto gestom, akoby zakopali vojnovú sekeru, ktorá trvá už niekoľko desiatok rokov. A práve preto som sa rozhodla, že druhý film, ktorý vám predstavím, nesie názov Putá vojny (Taegeugki hwinalrimyeo). Nebudem vás trápiť nejakými historickými faktami, ktoré by ste si aj tak nemuseli zapamätať, ale všetko pochopíte, ak si pozriete túto dobre spracovanú vojnovú drámu.

Vo filme vidíme celý priebeh vojny, ako prichádzali o svoje územia, v akých rokoch sa darilo Južnej alebo Severnej Kórei. Okrem toho, že film má historický podtón, odohráva sa v ňom príbeh dvoch bratov. Je to príbeh o sile a odvahe jedného brata, ktorý sa obetoval a šiel do vojny (aj keď nemusel), aby ochránil toho druhého. Aj keď je to na úkor seba, pretože sa vystavuje veľkému nebezpečenstvu a púšťa sa do samovražedných misií.

Film je spracovaný veľmi detailne a prenáša diváka do 20. storočia na miesto činu. Scény sú mnohokrát drastické, a preto som aj ja musela veľakrát odvrátiť zrak, aj keď som už videla veľa vojnových filmov. Napriek tomu, tieto scény nehodnotím negatívne, pretože sa snažili spracovať situáciu najviac podobnú tej reálnej. Samozrejme, v skutočnosti to muselo byť omnoho drastickejšie a film je len malý zlomok toho ako to bolo.

Ak ste ľudia, ktorí sa zaujímajú o históriu, tento film by nemal chýbať vo vašom repertoári, ale aj keď takí ľudia nie ste, určite to stojí za pozretie. Film Putá vojny je len ďalší z množstva filmov, ktoré hovoria o tom, že v Ázii vznikajú kvalitné, ale zatiaľ nami nie veľmi ocenené filmy. Dúfam, že vás tento blog inšpiruje k tomu, aby ste si pozreli aspoň jeden.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Mám veľmi rada filmy ázijskej produkcie, ktorá nie je medzi ľuďmi veľmi populárna, a preto prichádzam s blogmi, v ktorých budem prezentovať tie najlepšie ázijské filmy.

Chceš vedieť, keď majka15 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.