5 spôsobov ako chrániť planétu so štýlom

Poznám mnoho ľudí, ktorým ekológia nie je ukradnutá, no nie každý vie, že nepotrebuje byť členom Greenpeace či zbierať odpadky v pralesoch na to, aby dokázal svojou maličkosťou pomôcť.

1. ECOSIA

Na začiatok, ak si tento článok otvoril náhodou, alebo nebudeš mať záujem o žiadny z nasledujúcich typov. Veľmi budem rada, keď venuješ svoj čas aspoň tomuto: ECOSIA.

Je to skvelá alternatíva k obyčajnému internetovému vyhľadávaču akým je napríklad Google, len s jedným malým rozdielom. Je šetrná k životnému prostrediu. 80% ziskov každého zo spoločnosti ide na vysádzanie stromov. Vďaka tomuto webu bolo vysadených už viac ako 23 miliónov stromov.

2. Daj zbohom igelitkám!

Ponúknu ti ich v každej predajni v meste za smiešnu cenu 5 až 10 centov. Ty to, samozrejme, vezmeš lebo však v rukách to hádam niesť nebudeš. No vieš, ako tieto igelitky skončia po tom ako ich doma vyhodíš? Jedným slovom, jednorazová ekologická katastrofa. Ľahké plastové tašky sa opätovne nevyužívajú, končia v odpade a následne v moriach a žalúdkoch vtáctva. Viac si prečítaš tu: https://slovensko.hnonline.sk/935797-z-plastovych-tasiek-sa-stala-ekologicka-katastrofa-a-slovaci-vedu-v-ich-spotrebe

Desivé, že? Čo tak si teda zohnať vlastnú alternatívu a to "hipsterkú" textilnú tašku. Majetok na ňu určite neminieš, zmestí sa ti do nej veľa, kreativite na jej povrchu sa medze nekladú a hlavne, je ekologická!

3. Secondhandy sú pre všetkých

V posledných mesiacov do sekáčov zamieri takmer každý. Poniektorí majú v hladáčiku retro kúsky, značkové handry za vysnívaných 50 centov alebo nás láka vidina lacnejšieho no kvalitnejšieho sortimentu a širokého výberu.

Pokiaľ si sa nenašiel ani v jednom z týchto dôvod a secondhand je pre teba všivavá diera, ktorej návštevu si vzdal už pri vchode, vravím ti, skús to ešte raz. Naozaj, daj tomu šancu, každý sekáč v sebe skrýva perfektné kúsky, originalitu a cenený oldschool len si treba nájsť pár minút na hľadanie. A samozrejme v neposlednom rade je tu recyklácia šatstva a ekologické správanie, ktoré kúpou v sekáčoch podporíš. Ročne skončia milióny kusov nevynoseného alebo už nechceného oblečenia či nepredaných kusov zo samotných obchodov z rôznych krajín, práve v týchto priestor.

Chceš si kúpiť biele tričko? Vykašli sa na tuctový obchodný reťazec, skús najprv Humanu či Textilehouse

Sama mám viac ako 80% šatníka zo sekáčov

4. Papier náš každodenný

Možno ti to príde ako zbytočnosť, ale všimol si si niekedy na aký papier píšeš? A čo s ním spravíš po jeho zapísaní, keď ho už nepotrebuješ? Z nepochopiteľného dôvodu, väčšina z nás používa nerecyklovaný "čisto biely" papier, ktorý po použití odhodí do smetného koša.

Vedel si však, že recyklácia 1 tony papiera ušetrí viac ako 2 tony dreva? Takisto tým znižuješ všetky druhy znečistenia v priemere o 55 % a šetríš celkovú energiu o 70%.

Tak, hádam už ten modrý kontrajner začneš využívať.

5. Si to, čo ješ

To, že máš kupovať domáce produkty a podporiť tým slovenských farmárov vieš už dávno. Čo tak , dať prednosť aj produktom bez obalu? Výrazne eliminuješ odpad a takisto je v mnohých prípadoch tento tovar zdravší, keďže nie je chemicky ošetrovaný.

Takisto BIOprodukty od rôznych spoločností, ktoré sú síce drahšie trocha ale kvalita stojí za to, v mnohých týchto obchod nájdeš aj ekologické čistiace prostriedky či BIOkozmetiku , ktorá nie je testovaná na zvieratách.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Emilamilova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.