Cestovateľský denník: Švajčiarsko (1. časť)

V historií vždy neutrálna, malá a poriadne bohatá krajina, na západ od nás. S týmito vedomosťami som odchádzala z domu.

Nitra-Bratislava-Praha-Zurich

Lístok som kontrolovala minimálne desať krát na stanici v Bratislave a ďalších šesť krát pri prestupe v Prahe. Takto paranoidná som bola hlavne kvôli cestovaniu alone, keďže môj soulmate ma čakal až vo Švajčiarsku.

Dôkaz toho, že cestovať sa dá v dnešnej dobe naozaj za lacno je hádam postačujúci ak vám poviem, že z Bratislavy do Zurichu som šla za smiešnych 33 eur! Autobusovou spoločnosťou Regiojet , ktorý isto všetci poznáte takže zaručený komfort vám nemusím pripomínať.

Cesta trvala dokopy 15 hodín, ale to mi vôbec problém nerobilo, kedže na noc som mala pre seba celú zadnú päťku. (life hack: vždy si rezervuj na takto dlhu cestu jedno z miest vzadu, šanca, že nebudeš mať minimálne dve sedadlá pre seba je naozaj nulová)

Lucerne

Stačilo pár krokov po námestí a bola som presvedčená, že sem sa raz musím vrátiť. Lucerne je jedno z tých miest, kde nepotrebuješ mať mapu sprievodcu a celodenný rozvrh na miesta, ktoré chceš vidieť. Mesto ti učaruje každým krokom.

Bežný pohľad z predného sedadla auta.

Dying Lion

Lev bol vytesaný na pamiatku všetkým Švajčiarom, ktorí zomreli keď bránili kráľa.

Nemusíš o tejto soche a jej historií vedieť absolútne nič, no pohľad na ňu ti rozorve srdce. Nachádza sa skoro úplne v centre mesta takže na ňu určite natrafíš. Blízko je park s výhľadom, kde si možeš v pokoji spapať extrémne dráhe no kvalitné jedlo a po ceste naspäť si zaistiť šťastie hodením mince do jazierka.

Námestie s prístavom a horou Pilatus v pozadí patrí tiež medzi moje obľúbené okamihy. Nemusíš robiť absolútne nič len si vychutnávať atmosféru.

Kapellbrucke

Pravdepodobne najznámejšia pamätihodnosť v Lucerne. Je to najstarší drevený most v Európe. Na strope po celej dĺžke mosta sú maľby. Je dlhý 198 metrov a osobne som po ňom šla 6 krát, stále viac a viac zamilovaná do tohto mesta.

Jedna z mnohých perfektných vecí na tom, byť v cudzej krajiny s niekym domácim je, že sa dostaneš na miesta, ktoré sa bežnému turistovi len prisnijú. Ako oddych na streche nákupného centra:

Pilatus

Áno výhľad na naše slovenské Tatry je krásny no pozerali ste sa niekedy z výšky 2128 m.n.m na Alpy?

Ďalšia prudko spontánna časť tohto výletu bola návšteva známej hory Pilatus. Výhľad na ňu som mala každý deň z okna, takže som sa veľmi potešila, keď mi bolo v slnečný, bez obláčikové ráno oznámené, že dnes sa môj uhol pohľadu presunie tam na vrchol.

Z Kriensu (mestká časť Luzern) trvá cesta pešo pod vrchol pri pokladňu a začiatok lanovky necelých 15 minút. Pilatus je doslova telesným strážcom týchto miest.

Pre najodvážnejších je možnosť 4 hodinového šlapania (úprimne dúfam, že sa k tomu raz dostanem). Pre nás, lenivých jazdí lanovka rozdelená na dve časti, či v lete takisto najstrmšia ozubicová železnica na svete.

Cena za lanovku na vrchol je okolo 65 eur na osobu.

Keď som prvý krát pozrela na krajinu z úplneho vrcholu, neverila som. Nedá sa slovami opísať aký pokoj to vo mne vyvolalo. Strávili sme tam 5 hodín, ktoré ubehli ako voda. Ležanie v snehu na začiatku apríla v teniskách a guľovačka na mieste, kde sa cítite, ako v úplnom srdci hôr.

Je jedno ako veľa času stráviš na takomto mieste, stále ti bude málo.

Pomenovanie Pilatus:

Traduje sa, že tu je pochovaný nepokojný duch Piláta Pontského, v maličkom jazierku pod horou. Tento muž je zodpovedný za časté búrky v Alpách. Hovorí sa, že Tiberius ho za ukrižovanie Krista uvrhol do väzenia, kde Pilát spáchal samovraždu. Jeho telo bolo vhodené do rieky Tiber, ale tá sa proti nemu vzbúrila veľkou povodňou. Preto bolo telo z Tiberu vytiahnuté a vhodené do rieky Rhony, no i tu jeho prekliate spôsobilo povodne. Nakoniec teda telo hodili do jazera pod Pilatusom. Nepokoje ustali, len raz do roka, vždy na Veľký piatok, sa Pilatus nechával vidieť sediac v strede jazera v sudcovskom talári. Takisto legendy hovoria, že v jaskyni, úplne hore, žil drak. Ten je aj symbolom Pilatusu samotného.

Slovíčko odomňa na záver: v prvom rade si veľmi cením každého, kto prišiel až sem, čiže si tento článok celý prečítal alebo aspoň pozrel fotky. Za každú spätnú odozvu v komentári budem veľmi rada takisto aj za prípadné otázky či pripomienky. ďakujeeem

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Emilamilova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.