Na Lomničák za jednu minútu!

Lomnický štít patrí k najznámejším štítom Tatier. V minulosti bol dlho považovaný za najvyšší štít Vysokých Tatier. Namiesto šlapania nahor, či čakania v radoch na lanovku sa tam dostaň za minútu.

Neustále ma lákalo dostať sa až na vrchol. Keď na ňom stojíte vidíte takmer polku Slovenska. Zo štítu je nádherný výhľad na okolité štíty a podhorie.

Kedysi ho volali Dedom a Spišiaci ho považovali za najvyšší vrch Tatier. V 18. storočí dolovali na jeho severných svahoch štyri generácie kežmarských Fábryovcov malachyt a striebro, v nádeji, že objavia zlato. Jakub Fábry sa z Medených lávok dostal až na končiar Lomnického štítu (okolo r. 1760-1790) a členovia jeho rodiny našli pravdepodobne aj cestu z Lomnického štítu cez Lomnické sedlo do Skalnatej doliny. Južné svahy poznali v tom čase aj poľovníci z okolitých dedín. Prvý turistický výstup vykonal r. 1793 anglický cestovateľ Robert Townson.

Sú dve možnosti ako sa tam dostať. Buď si zdatný horolezec a čakajú ťa hodiny lezenia alebo si pohodlný turista a dostaneš sa hore lanovkou.

Samozrejme, že som si vybral lanovky a naozaj to stálo zato. 3 dni sledovania predpovede počasia sa vyplatili a mne sa naskytli pohľady za milión. Už teraz sa teším na ďalšiu návštevu, tentokrát už hádam bez snehu.

Ak aj po prečítaní máš chuť sa na neho pozrieť nech sa páči. Príjemné sledovanie.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď peter's touch pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.