10 najväčších problémov dnešného sveta. Dokáže ich naša generácia vyriešiť?

Až 50% svetovej populácie má menej ako 30 rokov, čaká nás v najbližších desaťročiach znovuzrodenie, alebo záhuba?

Tento blog som sa rozhodol napísať po tom ako som mal slabšiu chvíľku a kládol si síce klasickú, no najťažšiu otázku akú si môže obyčajný človek položiť. Aký má vlastne život zmysel ? Samozrejme, rodina, láska, šťastie, zdravie to je základ, ktorý potrebuje takmer každý a náš život by mal k tomu smerovať. Ale čo ďalej? Ako správne využiť čas, ktorý máme?

zdroj: pexels.com

Pre niekoho je úplne zbytočné sa touto otázkou zaoberať a treba jednoducho žiť tu a teraz tak, ako to mnohí v dnešnom svete praktizujú. Myslím však, že na každého človeka so štipkou inteligencie príde takáto slabšia chvíľka.

Má sa človek hnať za bohatstvom? Za materiálnymi vecami, ktoré si do hrobu nezoberieme? Alebo by sme sa mali snažiť žiť tak, aby sme niečo zmenili a raz mohli kľudne odísť z tohto sveta s vedomím, že keď sme mali šancu niečo zlepšiť pre ďalšie generácie tak sme to urobili?

Ja osobne volím druhú možnosť a aj keby to prinesie globálne iba malý osoh, budem na to hrdý. Aj ja som totiž členom generácie Y a predsa len abeceda už o moc viac písmen nemá a tak isto nemusí mať ani naša zem o moc viac generácii.

zdroj: twenty20.com

Práve v snahe nejak si uceliť, aké sú najväčšie problémy na Svete a čo by sa malo zmeniť som narazil na prieskum Global Shapers Survey zo Svetového Ekonomického Fóra. Zúčastnili sa ho iba Mileniáli, členovia generácie Y/Z. Mladí ľudia do 35 rokov. Napriek tomu, že táto naša generácia tvorí vyše 50% svetovej populácie, nie sme dostatočne počúvaní tými, ktorí robia rozhodnutia.

Každý z opýtaných mal pomenovať tri najzávažnejšie problémy, ktoré ovplyvňujú svet. Pozrime sa na to čo z tohto prieskumu vyplynulo, z čoho by sme mali mať v budúcnosti aj prítomnosti najväčšie obavy a na môj názor k týmto témam.

10. Nedostatok ekonomických príležitostí a nezamestnanosť (12,1 %)

Napriek tomu, že sa nám zdá, že sa všade stavajú nové fabriky a sklady, pravda je taká, že v dnešnom svete nikto nechce túto prácu robiť. Ľudia však nemajú inú možnosť. Nikto nechce robiť "podradnú" prácu a každý by chcel ísť na vysokú. Veľké spoločnosti využívajú iba našu pozíciu v srdci Európy, lacnú pracovnú silu a lacné pozemky. V konečnom dôsledku však na úkor zvýšenia platu domácich, radšej firmy zamestnávajú prisťahovalcov, pre ktorých sú platobné podmienky vyhovujúce.

Podobne je to aj v krajinách Západnej Európy kam sa vydávajú robiť "špinavú" robotu migranti z Afriky a Ázie. Práve preto si myslím, že v budúcnosti bude viac nezamestnaných vysokoškolákov, ktorí nebudú vedieť nájsť uplatnenie svojho vzdelania. Presne preto treba oceňovať a aj finančne lepšie ohodnotiť práve tie profesie, ktoré sú pre mnohých z nás samozrejmosťou.

9. Bezpečnosť/Zabezpečenie/Blaho života (14,1 %)

Niet sa čudovať, že bezpečnosť sa dostala do tohto rebríčka. Najmä dôsledkom vojnových konfliktov a následným prívalom migrantov sa stávajú útoky extrémistov čoraz častejšou záležitosťou hlavne v krajinách západnej Európy. Naopak najšťastnejší život vedú podľa prieskumu World Happines Report obyvatelia Severnej Európy na čele s Nórskom.

8. Nedostatok vzdelávania (15,9 %)

Chudoba a vzdelávanie to je jeden veľký začarovaný kruh. Kde je chudoba nemôže byť vzdelávanie, kde nieje vzdelávanie chudoba nikdy úplne nezmizne. Toto platí najmä pre rozvojové krajiny sveta. Nedostatok škôl, nedostatok učiteľov, nedostatok školských pomôcok, veľká vzdialenosť od školy, prípadne vojnové konflikty. Pre nás je možnosť vzdelávať sa samozrejmosťou, ktorou niekedy až opovrhujeme, pre obyvateľov chudobných oblastí je to luxus, ktorí si rodičia pre svoje deti nemôžu dovoliť.

zdroj: twenty20.com

7. Bezpečnosť /nedostatok vody a potravín (18,2 %)

Momentálne žije bez prístupu k bezpečnej vode až 844 miliónov ľudí. Každý tretí človek na svete dokonca nemá prístup k toalete či vykonaniu iných hygienických potrieb. Vzhľadom na súčasné technológie a to ako často sami plytváme vodou je zarážajúce, že nie sme schopní zabezpečiť prístup k najdôležitejšej veci pre život pre všetkých obyvateľov našej planéty.

6. Vládna zodpovednosť a transparentnosť, korupcia (22,7 %)

Treba k tomuto ešte vôbec niečo dodávať? Peniaze, peniaze, peniaze. Svet žiaľ už nieje skoro o ničom inom. To ako politici, ktorí by mali robiť všetko pre blaho občanov a obyvateľov krajiny uprednostňujú vlastné záujmy je až nechutné. Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Snáď sa znechutenie z momentálnej situácie zmení na vôľu budúcich politikov naozaj konať dobro a pocit zadosťučinenia im bude väčšou odmenou ako mastné provízie a úplatky.

5. Náboženské konflikty (23,9 %)

Pravdou je, že nie náboženské konflikty sú to čo ohrozuje našu spoločnosť. Tento problém tu bol vždy a pokiaľ budú existovať náboženstvá zrejme aj navždy bude. Je to technologický vývoj, chamtivosť ľudí a propaganda, ktoré len kumulujú tieto nepokoje. Invázie do krajín kvôli rope, bombové útoky, videá zobrazujúce násilie. Napätie medzi napr. Islamom a Kresťanstvom tu je tisíce rokov, ale nikdy nie na takejto úrovní , práve kvôli týmto faktorom.

4. Chudoba (28,2 %)

Za extrémnu chudobu sa považuje pokiaľ má človek na deň menej ako 1,9 $ na deň. Napriek tomu, že vďaka priemyselnej revolúcii sme sa zo 100% extrémne chudobných v 19. storočí dostali na momentálne číslo 10,7% , aj tak je to viac ako 740 milónov ľudí, ktorí žijú doslova z ruky do úst. Nikoho asi neprekvapí, že najväčší podiel na tomto čísle má Afrika (383 mil. ) nasleduje Ázia ( 327 mil. ), Južná Amerika ( 19 mil.), Severná Amerika (13 mil. ), Austrália a Oceánia (2,5 mil. ), Európa (0,7 mil.). Medzi krajinami suverénne "vedie" India až s 218 mil. ľudí v extrémnej chudobe.

3. Nerovnosť ( Príjem/Diskriminácia) (30,8 %)

Aj v 21. storočí sa nájdu ľudia, ktorí stále spochybňujú rovnosť pohlaví. Nebolo by na tom nič čudné keby to nebol aj napríklad taký prezident USA Donald Trump. Ten svojimi nešťastnými výrokmi už viac krát rozvíril hladinu . Rovnosť pre obe pohlavia závisí najmä od rovnakého prístupu k vzdelávaniu, rovnakej zdravotnej starostlivosti, ekonomickým príležitostiam a politického zastúpenia. Krajiny z ktorých by sme si mali brať príklad sú Švédsko, Nórsko, Kuba, či Costa Rica.

zdroj: pexels.com

2. Veľké konflikty/vojny (38,9 %)

Mám pocit, že väčšina vyššie spomenutých vecí tak nejak smerovala k tejto a celkovo sú vojny vždy príčinou, alebo dôsledkom problémov, ktoré svet nevie riešiť. Náboženstvo, peniaze a niekedy aj len egoizmus jednotlivcov zaviňujú smrť miliónov ľudí. Keby sme dokázali zahodiť rozdieli , chamtivosť a naučili sa robiť kompromisy na úkor ega, bol by náš svet krajším miestom pre život. Veď aké to musí byť báť sa denno denne o svoj život iba preto, že si sa narodil voľakde na Blízkom Východe, alebo severe Afriky ?

1. Klimatické zmeny/ničenie prírody (48,8 %)

Je to skutočné, dlho sme tento fakt ako spoločnosť ignorovali. Dlho sa to považovalo za "konšpirácie" , ale je to tu a kto to nevidí je slepý (pre tých slepých odporúčam pozrieť dokument An Inconvenient Truth )

Za posledné storočie sme zmenili našu zem na nepoznanie, na úkor vlastného pohodlia sme obetovali to najdôležitejšie čo máme, jediný domov čo máme. Naše šťastie je, že ešte nemusí byť neskoro. Pri tomto probléme sa nemusíme spoliehať iba na tých najmocnejších.

Len jednou recyklovanou fľašou môže pomôcť každý z nás, prípadne sa radšej napiť z vodovodného kohútiku. Každý kilometer, ktorí prejdeme radšej na bicykli, alebo v MHDčke ako v pohodlí auta pomôže. Našu zem ničíme milión spôsobmi takže ju môžeme aj milión spôsobmi zachraňovať. Zamyslime sa nad svojimi činmi a ako ovplyvňujú naše okolie a obetujme niekedy pár minút času, či trocha pohodlia pre "vyššie" dobro.

zdroj: pexels.com

O našej generácii sa často hovorí ako o stratenej. Sme ignorantskí, egoistickí, apatický a podobne. Tento prieskum vo mne však vyvoláva nádej. Mladí ľudia vidia kde sú dnešné problémy a vidia aj nečinnosť dnešných politických a svetových lídrov. Je to preto iba na nás poučiť sa z ich chýb a využiť každú príležitosť na zmenu k lepšiemu. Začať od seba, od maličkostí.

Pokiaľ si sa dostal/a až sem práve si dočítal môj prvý blog a máš môj rešpekt :D , dúfam, že sa páčil. Kľudne sa vyjadri v komentároch, rád sa sám naučím niečo nové a do budúcnosti zlepším.

Zdroj: Global Shapers Survey

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
22
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Schwarz pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.