10.4.2018 10:48

Potulky po krásach Slovenska 12

Gýmeš - rozsiahla zrúcanina hradu v pohorí Tríbeč

Ahojte,

Ako som sľúbil po sviatkoch sa znova ozývam prostredníctvom blogu, aby som vám opísal nový tip na výlet a poznávaním Slovenských zrúcanín. Novú sezónu som zahájil výletom na hrad Gýmeš. Zrúcanina sa nachádza medzi mestami Nitra a Zlaté Moravce. Ja s kamarátku ako vždy vyrážam z Piešťan. Vyberám trasu po diaľnici smer na Trnava – Nitra- Beladice a Jelenec, odkiaľ nám začína turistika. Cesta trvá cca 1 hodinu a 15 minút . V Jelenci sme najskôr trocha poblúdili ale dobrá pani nám ukázala cestu k parkovisku. Stačí pozerať tabule s nápisom Chatová osada pod Gýmešom . Prídete na parkovisko pri chatkách odkiaľ sa už stačí vybrať po žltej turistickej značke do lesa.

Cesta na hrad

Cesta na hrad vedie klasickou lesnou cestou cez pekný dubový les . Škoda, že stromy sa ešte nezelenajú, určite je to krajšie v neskoršom období. Cesta ide stále hore a aj keď je terén ideálny, predsa sa trocha zadýchame. Po asi 35 minútach sa dostávame na malé rázcestie kde si môžeme vybrať priamu cestu na hrad alebo krátku odbočku na výhľad z brala . My neváhame a vyberáme 5 minútovú odbočku na bralo. Nakoľko sa už dostávane nad úroveň lesa , naskytá sa nám prvý výhľad na okolie a obrysy hradu. Pokocháme sa na okolie a porobíme pár fotiek .

Už teraz nám je jasné, že toto je len taká ochutnávka toho čo nás čaká , lebo hrad je ešte o dobrých pár desiatok metrov vyššie. Vraciame sa teda k rázcestiu a ideme priamo k hradu. Cesta vedie pekným stromovým tunelom ktorý v čase kvitnutia musí vyzerať úžasne. Dostávame sa na lúku a z nej už len chvíľa a sme pred vstupom na hrad. Celá cesta trvala hodinu ale bez odbočky to máte za 50 minút.

Gýmeš

Prichádzame na vytúžený hrad a hneď je vidno, že bude väčší a rozľahlejší ako sa zdal z diaľky. Kopa kamenia, lešenie a prístrešok pre robotníkov naznačuje, že aj tu sa pracuje na obnove, čo ma opäť veľmi teší. Prechádzame vstupom kde kedysi bola určite brána a dostávame sa na akoby prednádvorie. Tu nás hneď zaujme vysoká , mohutná veža (zrejme citadela), ktorá je akousi hlavnou časťou celej zrúcaniny. Máte na ňu výhľad z každej časti areálu hradu.

Chodíme sem a tam, aby sme videli každú časť hradu a našťastie aj úžasné výhľady vďaka super počasiu. Od nádvoria sa dostávame k veži, od ktorej ideme do zadnej časti areálu. Tu sa nachádza ďalšia veža . Vstupujeme do nej a mne príde, akoby tu bol v minulosti nejaký chrám. Dokonca jedna zo stien je ako tak zachovaná s pôvodnými obrysmi.

Ďalej postupujeme na hlavné nádvorie, ktoré tiež prechádza fázou obnovy. Dá sa tu aj opiecť slaninka či iná dobrota . Na hrade sú hneď dve miesta určené na opekanie.

Hrad sám o sebe je veľký a pútavý . Stále je sa kam pozerať a čo objavovať. Ani sa nenazdáme, a kým sme ho celý prešli a pofotili ubehla takmer hodina aj s nejakou prestávkou na občerstvenie. Vraciame sa teda pomaly späť k autu a celý výlet na Gýmeši bol tak na 3 hodinky pohodovej turistiky s poznaním ďalšieho slovenského hradu .

TIP: Cesta do Jelenca a k parkovisku nie je veľmi zložitá, ale pre nedostatočné značenie odporúčam ísť s GPS navigáciu.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.