11.10.2017 14:47

Potulky po krásach Slovenska 2

Devín - hrad na hranici troch štátov

Ahojte ,

Dnes Vám opíšem výlet na zrúcaninu, ktorá sa nachádza trocha ďalej ako predošlá, ale rozhodne sa oplatí navštíviť. Na výlet ma zavolala kamarátka s partiou a ja som samozrejme nemohol odmietnuť. V jedno krásne sobotné dopoludnie preto sadáme do auta a vyrážame z Piešťan smer hlavné mesto, čiže Bratislava.

Cesta nám trvá asi 1 hodinu a 15 minút ale ani nevieme ako a ocitáme sa na parkovisku pod hradom a vydávame sa k hlavnej bráne.

Hrad Devín

Prichádzame k bráne, kde je našťastie málo ľudí a o chvíľu kupujeme lístky. Vstupné je podľa mňa úplne primerané na Bratislavu, až prekvapivo. Dospelý platí 5eur, deti od 6 do 14r. platia 2,50eur, dokonca je aj rodinné vstupné - 2 dospelí a deti do 14r. za 10eur. Deti do 6r. a ZŤP majú vstup zadarmo. S kúpenými lístkami sa vydávame po pekne dláždenom chodníku smerom ku zrúcanine.

Počas cesty stretáme aj ovečky pasúce sa na lúke, ktoré potešia hlavne malé dedičky a o kúsok ďalej máte možnosť si vyskúšať streľbu z luku. My záujem nemáme a tak sa asi po 10 minútach dostávame priamo k centrálnej časti hradu. Hlavná časť (nádvorie)

Už na prvý pohľad vidno, že sa tu rekonštruovalo za veľké finančné prostriedky a zrúcanina nie je taká, akú si ju pamätám 15 rokov dozadu. Celý povrch je pekne vydláždený, čistý a udržiavaný. Na nádvorí sa nachádza aj studňa a trávnik, ktorý dodáva zrúcanine akýsi život. Na citadelu sa ide po antikorových schodoch, čo síce na autentickosti nepridáva, ale som názoru, že bezpečnosť je dôležitejšia .

Hlavná časť ( Citadela)

Čo sa týka citadelyasi najväčší zážitok je ten pohľad na sútok riek Moravy a Dunaja na hranici Slovenska, Rakúska a Česka. Pri tom nádhernom výhľade som sa na chvíľu zamyslel a veru nečudujem sa, prečo si vybral Štúr, Hurban a Hodža práve toto miesto na prísahu vernosti slovenskému národu. Ešte sa rozhliadame a po chvíli pokračujeme ďalej návštevou malého múzea priamo vo veži.

V malom múzeu sa nachádzajú predmety z histórie hradu s krátkym popisom, ktoré sa našli pri rekonštrukcii a odkrývaní hradu, čo bola pre mňa vítaná novinka. Pomaly schádzame dole z veže a ešte si prehliadame zvyšok hradu. Na nádvorí sa nachádza ešte jedna miestnosť s archeologickými nálezmi, kde sa dajú kúpiť aj suveníry. Na chvíľu si ešte sadáme a vychutnávame krásne počasie, minimálne ja nasávam atmosféru slovenských dejín. Celá návšteva nám zabrala asi 45 minút a tak sa poberáme smerom naspäť k autu.

Pod hradom sa dá občerstviť normálne v malých reštauráciách, ale nakoľko nie sme až takí hladní, tak len vyskúšame čerstvý cesnakový a jablkový posúch, ktorý jednoznačne odporúčam.

V Bratislave sa toho samozrejme dá navštíviť viac, ale my sa po krásnom, národne orientovanom výlete poberáme domov, do Piešťan .

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.