26.4.2018 12:20

Potulky po krásach Slovenska 13

Pajštún - zrúcanina strážneho hradu Uhorska pri Stupave

Ahojte,

Počasie posledných dní turistike prialo, takže prichádzam s ďalším typom na pekný výlet . Tentokrát som aj s kamošku zamieril na západ Slovenska až takmer ku hlavnému mestu, a to pri Stupavu. Naša cesta ako vždy začína v Piešťanoch a cieľová dedinka odkiaľ vyrážame na hrad sa volá Borinka.

Je viacero možností trasy, my však vyberáme diaľnicu do Pezinka , prechod cez pezinskú babu cez Stupavu do Borinky. Cesta za ideálnej premávky trvá 1,5 hodiny. Nakoľko sa nám cesta páčila volíme ju aj na spiatočnej ceste.

Cesta na hrad

Prichádzame do spomínanej obce Borinka. Ako takmer vždy sa stretávam s mizerným značením, ale po malej konzultácii zisťujeme, že treba zaparkovať cca v strede dediny pri obecnom úrade a kostole. Chvíľu nám to trvá, ale máme šťastie a už nám nič nebráni vyraziť. Ideme priamo ku kopcu kde sa hrad nachádza po cca 100 m odbočujeme vľavo ako nám ukazuje značka a vydávame sa po červenej značke počas celej cesty.

Cesta vedie drvivú väčšinu cez krásny hustý bukový les , čiže máme celý čas príjemný prírodný tieň. Po cca 15- tich minútach prichádzame na malé rázcestie odkiaľ nám začína celkom slušný „stupák“ ku hradu. Nie je to veľmi náročné ale dá to zabrať a sem – tam malá prestávka padla vhod. Po asi 30 – tich minútach sa však dostávame na vytúžený hrad.

Pajštún

Prichádzame na hrad, do ktorého sa dostávame cez kedysi vstupnú bránu. Bohužiaľ tento hrad sa zatiaľ nedočkal obnovy , ale zato ponúka iné možnosti. Hrad je málo členitý a tak je tu veľa príležitostí a miesta na opekanie a pohodlné sedenie na tráve či prírodných lavičkách.

My si však obzeráme ešte ruiny hradu a kocháme sa krásnym výhľadom . nachádza sa tu aj samozrejme niekoľko hradných stien a časť jednej veže. Pri jej okraji je dobre vidno aké prevýšenie sme zdolali .

Dostávame sa hornú časť hradu , ktorá je upravená na oddych a piknik na lúke ohraničenej historickými hradbami. A tak to tu aj vyzerá . Veľa ľudí, ktorí si sem prídu urobiť piknik s deckami a užiť si krásne počasie.

My ešte prechádzame po obvode hradieb a pri jednom pohľade dole sa mi naskytá pohľad na skupinku horolezcov. Naozaj, skala na ktorej bol hrad postavený je ako stvorená na tento šport . Neskôr si všímam , že takmer celý obvod je uspôsobený na lezenie. Už takmer na konci môjho spoznávania hradu objavujem ako z vrchu strážia vstup do hradu hlavy kamenných levov, z ktorých sa zachovalo iba 6 kusov.

Celý hrad nám zabral pozrieť asi 30 minút, a tak sa pripájame k ostatným turistom a vychutnávame si slnečné lúče na lúčke v strede hradu po ktorom nás čaká cesta domov.

Vedeli ste že?

Hrad Pajštún bol postavený v 13. Storočí a mal strážnu funkciu na hranici Uhorska. Hrad zničili až napoleónke vojská okolo roku 1810 a obnovy sa zatiaľ nedočkal. Je však vyhľadávanou destináciou pre horolezcov a turistov, ktorí tu neraz aj prespávajú.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.