3.2.2019 13:23

10 filmov, ktoré nikdy nesklamú

Výber snímkov, ktoré ťa potešia vždy, keď sa nevieš rozhodnúť pre ten pravý.

Konečne máš pár hodín pokoja a chceš ich stráviť s osobou, ktorú máš najradšej, čiže sám/sama so sebou? Ak ťa po hodine omrzí rozmýšľanie nad životom a pohľad do budúcnosti ti spôsobuje kŕče a sebapoškodzovanie, je ten správny čas si pustiť film.

Lenže prichádza ďalší problém - aký si mám pustiť? Niečo, čo som ešte nevidel? Klasiku? Novinku? Týmto sa krásne prejaví najväčšia výhoda a zároveň najväčšie zlo dnešných dní - neobmedzený výber. Ak by si mal na výber 3 filmy, do hodiny si určite vyberieš. Lenže čo robiť, ak sú ich na výber tisíce a nechceš opäť skončiť pri porne (pre nepoškvrnené dievčatá - pri videu o pečení)?

Práve preto vznikol výber, ktorý čítaš. Je čisto subjektívny, ale verím, že v ňom nájdeš aspoň jeden kúsok, ktorý ti sadne ty Fellini. Jedná sa o filmy, ktoré vznikli v dobe mladosti našich rodičov, starých rodičov, no na niektorých si bol možno v kine aj ty. Mix žánrov, no jedno majú všetky spoločné - aj keď si akýkoľvek z nich pozrieš desiaty raz, stále ťa baví a objavíš v ňom niečo nové. Tento preslov bol dlhší ako trailery v kine, takže poďme rovno na to.

Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting / 1997)

zdroj

Skvelá psychologická dráma so silných nádychom rokov 90-tych. Mladý grázlik s neľahkým osudom a zložitým charakterom, ktorý je zároveň matematickým géniom si hľadá svoje miesto na Zemi. Snímok je zameraný na jednotlivé charaktery hlavných predstaviteľov, zažívame terapie, dlhé rozhovory, citové problémy, výkyvy nálad (už ši sa našiel v opise?). Veľmi ma baví atmosféra jesenného Bostonu, ktorá dokonale pôsobí na vizuálnu stránku. Udeľujem desať Sigmundov Freudov z desiatich.

Taxikár (Taxi Driver / 1976)

zdroj

Surový New York, špinavé ulice, násilie, za volantom prepnutý vojnový veterán Travis, nenaplnený vzťah k Betsy a na chodníku neplnoletá prostitútka Iris (odzadu Siri, náhoda?). Spojením týchto ingrediencií nám vznikne legendárny náhľad do hlavy muža, ktorý má už dosť nechutností, ktoré okolo seba vidí. Záver ťa mierne šokuje a hlášku z videa budeš používať na každom najbližší týždeň, možno dva. Udeľujem desať bipolárnych porúch z desiatich.

Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America / 1984)

zdroj

Starý gangster sa vracia na miesto, kde vyrastal a rozbieha sa kolotoč spomienok. Príbeh o partii chlapcov, ktorí boli tak chudobní, že keby neboli chlapcami, tak sa nemajú s čím hrať (ak nechápeš, napíš správu, vysvetlím). Atmosféra starého New Yorku a ich zážitky na ceste hore (alebo do hrobu) sa nedajú slovami opísať. Po vzhliadnutí budeš mať chuť byť jedným z nich a zistíš, že aj chudoba mala v minulosti svoje čaro, už len čakať, kedy sa opäť dostane do módy. Udeľujem desať krstných otcov z desiatich.

Nedotknuteľní (Intouchables / 2011)

zdroj

Kúsok tak plný čierneho humoru, až sa bojíte, že keď sa budete smiať, tak pôjdete do pekla. Vo filme sa stretnú dva absolútne rozdielne svety, ktoré prerastú v silné, medziľudské puto. Kto nemá rád komédie založené na plytkom humore, práve toto dielo je pre neho to pravé. Scénku holenia hlavného hrdinu si budete púšťať často. Udeľujem desať morbiďákov z desiatich.

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction / 1994)

zdroj

Kultovka kultoviek, ktorú som nemal rád. Neviem z akého dôvodu som si ju však púšťal dovtedy, kým som si ju nezamiloval. Nevšedné postavičky, prehnane dlhé dialógy, život v podsvetí a homosexuálne znásilnenie v pivnici. Vec, ktorú si musíte naozaj pustiť niekoľkokrát, aby ste zistili, či ste jej fanúšikom alebo neviete, prečo ju toľko ľudí zbožňuje. Udeľujem desať zmätených Johnov Travoltov z desiatich.

Schindlerov zoznam (Schindler's List / 1993)

zdroj

Ak si máš vybrať iba jeden film, toto je on. Téma tak silná, že až neveríš, ako sa to mohlo stať. Žiaľ, tento snímok čerpá z čiernych dní ľudskej histórie, ktoré si musíme pripomínať, aby sa nezopakovali. Čierno-biele, majstrovsky natočené dielo, ktoré ťa dostane od prvej sekundy a dlho po ňom rozmýšľaš. Udeľujem desať rešpektov z desiatich.

Americká krása (American Beauty / 1999)

zdroj

Vyhorený chlap z predmestia, ktorý žije so svojou rodinou zdanlivo americký sen. Jedného dňa však prestane akceptovať svoj život, v ktorom zaživa umiera a začne si robiť veci po svojom. S pomocou kvalitnej trávy a túžby po mladom dievčati sa nebojí robiť to, čo sa mu zachce. A okoliu sa to nepáči. Ak aj ty zažívaš svoj vrchol dňa v sprche počas masturbácie a odvtedy ide všetko dolu kopcom, pozri si to, nie si v tom sám. Udeľujem desať obvinení zo sexuálneho obťažovania z desiatich.

Kontakt (Contact / 1997)

zdroj

Sci-fi, ktoré si nezakladá na lietajúcich tanieroch, ale vzbudzuje v nás fantáziu a zvedavosť po nepoznanom. Ukazuje nám to, ako by to mohlo skutočne prebiehať, keby sa nás rozhodli kontaktovať tí, ktorí sú možno na opačnej strane vesmíru. Udeľujem desať E.T. z desiatich.

Šiesty zmysel (The Sixth Sense / 1999)

zdroj

Vidím mŕtvych ľudí. To si povie každý v nedeľu ráno na chate, avšak malý Cole to má na tanieri každý deň. Nečakaj žiadne vymetanie démonov prostredníctvom manželského páru, ale poriadne vystupňovanú ducharinu. Je to jeden z malého množstva filmov, v ktorom Bruce Willis aj skutočne hral a nemusel pri tom používať zbraň. Záver ťa.....však uvidíš. Udeľujem desať mindfuckov z desiatich.

Krstný otec (The Godfather / 1972)

zdroj

Úmyselne som tento klenot umiestnil až ako posledný, aby si si nepovedal, že je to rebríček ako každý iný. Kvalita a veľkoleposť tohoto filmu mi však nedovoľuje, aby som ho nespomenul. Život mafiánskej rodiny je natočený tak, že máš chuť si ísť kúpiť oblek a pomádu na vlasy, aby si sa čo najviac podobal postavám v ňom. Kto nevidel, nech vráti občiansky preukaz, kto videl, nech si pozrie znova. Udeľujem desať ponúk, ktoré sa neodmietajú z desiatich.

Ospravedlňujem sa všetkým ostatným vynikajúcim filmom, ktoré zbožňujem a nezmestili sa tu. Beriem ohľad na to, že dlhší článok by ťa už nudil a toľké skrolovanie nadol by baterka na tvojom iPhone nezvládla. Ak sa ti to páčilo, v budúcnosti sa môžeme stretnúť pri ďalšom diely. Teraz si už však zatemni žalúzie, ponor sa do sveta filmu a nezabudni si ich pustiť v originály bez slovenského dabingu, prosím.

Ak ti to tvoj vkus dovolí, podpor tento blog a blogy ostatných kolegov zdieľaním, lajkom, komentárom. Sleduj bezvýznamné profily na IG a na FB.

Čavenko

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Poslať správu
27 years // work // nihilist // overthinking // movies // beard // thinning hair // black

Chceš vedieť, keď Tomino pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.