Paríž je krásne mesto, no žiť by som tam nechcel. Cesta Dobrodruha 02

Turisti na každom rohu

Začiatkom školského roka za nami prišla triedna profesorka s tým, či by sme sa nechceli tento rok spoločne celá trieda pozrieť do Paríža. Čo ma skutočne prekvapilo bolo to, že pôjdeme letecky. Ja som bol z tejto ponuky naozaj šťastný. Aj keď sa letelo z Prahy, ušetrilo nám to veľa času a aj síl na ďalšie časovo náročné dni.

Náš let do Paríža bol vo večerných hodinách z Prahy, kde sme sa museli spoločne dopraviť. Zvolili sme spoločnosť Regiojet, môžem ju vrelo doporučiť, čo sa týka servisu a služieb. Z vlakovej stanice sme sa dopravili metrom a autobusom na letisko a vydali sme sa na náš let. Po prílete sme sa dostali na hotel a išli sme spať.

V tomto meste sa nachádza veľký počet pamiatok, no budem sa snažiť Vám tu vypísať a stručne predstaviť len tie, ktoré sú najpodstatnejšie a ktoré pri návšteveParíža jednoznačne musíte vidieť.

Rada číslo 1:

V Paríži funguje metro, ktoré sme na dopravu využívali stále a svojou dobrou infraštruktúrou nám uľahčovalo transport k jednotlivým pamiatkam. No treba byť však opatrný, pozor na miestnych vreckárov. Je ich tam naozaj dosť.

Skúmanie mesta

Najznámejšie miesto Paríža je nepochybne Eiffelova veža, ktorá bola našou prvou zastávkou v tomto meste. Táto 324 metrov vysoká a 10 100 ton vážiaca architektonická dominanta bola uvedená do prevádzky v roku 1889 ako symbol tzv. Svetovej čestnosti a hneď sa stala atrakciou hlavného mesta. Vežu navštívilo už viac ako 243 miliónov turistov. Kontrola pri vstupe funguje podobne ako na letisku a v areáli sa nachádza armáda a ochranka. V okolí tejto pamiatky sa nachádza veľké množstvo obchodníkov čiernej pleti, ktorí predávajú kľúčenky s vežou, a to za fakt super ceny. Čo mňa osobne prekvapilo bolo, že káva pod vežou stála 2 eurá, čo je na Paríž a atrakciu takýchto rozmerov veľmi slušná cena.

Po tejto atrakcii bol 2 hodinový rozchod. Bolo to v čase obeda, a tak naša misia bola jasná. Potrebovali sme niečo chutné a lacné. Dostali sme sa na miestne parížske trhy, ktoré boli naozaj veľké a bolo z čoho vyberať. Nakoniec vyhrala bageta plnená mäsom a zeleninou. Bolo to skutočne chutné. Nenachádzalo sa to v turistickej časti Paríža, a preto si myslím, že sme boli jedni z mála turistov, čo sa tam rozhodli pozrieť.

Z veže bol výhľad na celé mesto, ktorý ma skutočne očaril a bol z neho napríklad aj takýto výhľad.

Po tejto atrakcii bol 2 hodinový rozchod. Bolo to v čase obeda a tak naša misia bola jasná. Potrebovali sme niečo chutné a lacné. Dostali sme sa na miestne parížske trhy, ktoré boli naozaj dlhé a bolo z čoho vyberať. Nakoniec vyhrala bageta ktorá bola napĺnené mäsom a zeleninou. Bolo to skutočne chutné. Nebola to turistická časť paríža. Myslím si že sme boli jedny z mála turistov, čo sa tam rozhodli pozrieť.

Gastronómia

Francúzska gastronómia je známa na celom svete. Kuchárov s francúzskou školou nájdeme roztrúsených prakticky po celom svete, a takmer každá oficiálna slávnostná príležitosť, nech je to v hociktorom kúte zemegule, musí mať aspoň jedno jedlo, ak nie typicky francúzske, tak aspoň pripravené podľa francúzskej školy. Často aj jedálne lístky sú zostavené podľa zásad francúzskeho kulinárskeho umenia. Mnohé názvy jedál, pomenovania spôsobov prípravy pokrmov a vôbec kuchárske pojmy sú doslova francúzske alebo majú aspoň francúzsky pôvod – základ slova.

Rada číslo 2:

Potraviny, vodu a zásoby jedla sa oplatí vždy doplniť v potravinách klasických reťazcov, ktoré ponúkajú tovar za veľmi prijateľné ceny, niekedy až identické ako u nás. Vyhnite sa sieti Flunch. Je to lokálna reštauračná služba, ktorú Vám naozaj neodporúčam. Ceny v tejto sieti sú síce na Paríž prijateľné, no nestojí to za to.

Kto má rád umenie Paríž pre neho nebude sklamaním

Keď sa povie najznámejší obraz na svete, myslím si, že každému príde na um Mona Líza. Mona Líza alebo Mona Lisa je obraz talianskeho renesančného umelca Leonarda da Vinciho, ktorého vznik je datovaný približne do obdobia rokov 1503 – 1505. Pri pohľade na obraz pozornosť púta predovšetkým legendárny „záhadný úsmev“ Mony Lízy a jej prenikavý pohľad, ktorým akoby sa skutočne dívala z obrazu.

Obraz sa nachádza vo svetoznámom múzeu Louvre. Milovník umenia dokáže na tomto mieste stráviť aj zopár dní. Ja osobne medzi takých ľudí nepatrím, apreto som mal celé múzeum do hodiny prejdené.

Najznámejšia cirkevná pamiatka Paríža je katedrála Notre-Dame. Tento chrám je postavený v gotickom štýle, rovnako ako aj košický Dóm sv. Alžbety. Chrám sa staval takmer 200 rokov a posledná rekonštrukcia prebehla v roku 1845. Dodnes tam prebiehajú rímskokatolícke obrady. Osobne som bol v chráme počas obradu a bola to veľmi zaujímavá skúsenosť.

Zámok ako žiaden iný

Ako poslednú atrakciu by som spomenul Zámok Versailles. Táto atrakcia sa nenachádza priamo v meste, ale približne hodinku cesty vlakom. Tátopamätihodnosť je významný zámok v meste Versailles, ktorý vznikol v čase vrcholu kráľovskej moci vo Francúzsku, ako symbol absolutistickej monarchie.

Priestory zámku sú honosné. Obzvlášť musím spomenúť strop, od ktorého som vďaka krásnym maľbám nevedel odvrátiť zrak.

Zámok dopĺňajú neďaleké záhrady, ktoré tak isto odporúčam nevynechať. Miesto slúži pre milovníkov prírody, prechádzok a relaxu.

Nebezpečné mesto

Rada číslo 3:

Pred príchodom do Francúzska sa naučte aspoň základné frázy. Uvidíte, že ľudia na Vás budú oveľa milší. Ako to nie je nutné, nedávajte najavo, že ste turista.

Francúzi skutočne nemajú radi turistov, čo Vám aj dajú patrične najavo. Po anglicky sa dohovorite málokedy. Nie je to kvôli tomu, že by miestni nevedeli po anglicky, ale kvôli tomu, že jednoducho nechcú.

Ako v každom veľkom meste, tak aj tu sa nachádzajú nebezpečné miesta a štvrte. Práve v týchto oblastiach nájdete často lacné ubytovanie (niet sa čomu čudovať), a preto tam chodia aj turisti. Ja osobne by som tam nechodil, a ak by som musel tak jedine v skupine a za svetla. Prechádzal som takým miestom v metre sám a mal som skutočne veľký strach. Spolužiak tam takmer prišiel o peňaženku. V metre boli naozaj individuá, ktoré by som večer v tmavej uličke stretnúť nechcel. Do niektorých štvrtí nechodí ani polícia, pretože sa jednoducho bojí. Drobné krádeže sú tam na dennom poriadku.

Pri atrakciách by som si dával pozor na takzvaných obchodníkov, ktorí sa Vás budú snažiť pripraviť o peniaze. Nikdy im nedávajte ruku, pretože vám začnú pliesť náramok a už sa ich bez zaplatenia zbavíte veľmi obtiažne. Nakoniec dopadol celý trip bez nejakej ujmy, ale skutočne som sa ešte v žiadnom meste takto nebál.

Zhrnutie a celkový dojem

Aj napriek všetkému spomenutému v texte sa mesto skutočne oplatí navštíviť. Mesto je prekrásne a to, že je turisticky atraktívne o tom niet pochýb. Celosvetovo je Paríž najnavštevovanejšie mesto na svete a podľa môjho skromného názoru určite právom. Celý Paríž ma očaril a skutočne som si celý výlet užil. Je to naozaj krásne a romantické miesto, ktoré po boku svojej polovičky, napríklad pri príležitosti svadobnej cesty, musí byť naozaj skvelý zážitok.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Volám sa Samuel, mám 19 rokov milujem jedlo a rád cestujem. Aktualne mám precestovaných približne 20 krajín na 2 kontinetoch. Moje články maju pomôcť každému, kto chce cestovať a nevie ako začať. Moje naj mestá ktoré som zatial preskúmal sú LA, Kodaň, Praha a viedeň. Medzi moje vysnívané destinácie určite patrí celá Ázia a New York.

Chceš vedieť, keď CestaDobrodruha pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.