Chcete začať cestovať? 5 rád! Cesta Dobrodruha

Tipy a triky pre tých, ktorí chcú začať cestovať

Máme tu rok 2019. Určite si mnoho z vás dalo predsavzatie cestovať, čo najviac. Často sa stáva, že naše predsavzatia končia neúspešne. Týmto článkom sa Vám budem snažiť pomôcť, aby takáto situácia nenastala.

Ľudia si myslia, že cestovanie je veda. Že je to komplikované a zložité. Ja si to nemyslím. Článok berte ako návod alebo postup, podľa ktorého cestujem ja.

Je najjednoduchšie cestovať po Európe. Nie sú potrebné žiadne víza. A letenky si viete kúpiť za pár desiatok eur.

1.Letenky

V dnešnej dobe sú letenky relatívne lacná záležitosť. Spiatočnú letenku dnes zoženiete bez problémov do 50 eur. Stačí vám len hľadať a zistiť ako na to.

Je fajn si nájsť priamo stránky leteckých spoločností a hľadať tam.

(Rainer.com, wizzair.com)

Ja používam stránky ako je Pelikán alebo mobilnú aplikáciu kiwi. Oplatí sa sledovať aj rôzne skupiny a stránky na facebooku. Objavujú sa tam letenky za super ceny.

Tour de Svet - Lacne cestovanie skupina

letenky za babku stránka

Najradšej mám kiwi preto ,že má zaujímavú funkciu a to že si zvolíte dátum, miesto odletu a za cieľ zvolíte kamkoľvek. Nájde vám to najlacnejšie letenky z vášho miesta odletu. Je to fakt super. :)

Populárna stránka je aj skyscanner. Ja s ňou žial nemám žiadne skúsenosti.

Kúpiť letenku fakt nie je v dnešnej dobe zložité.

View this post on Instagram

#sanfrancisco #usa #travel #ef #2017

A post shared by Samuel Kukuruda (@samuelkukuruda) on

2. Ubytovanie Cena/Výkon

Možnosti ubytovania máte dnes viacero , no ja vám priblížim 3 .

booking.com

Airbnb

Couchsurfing

booking.com je aplikácia na výber/obsadenie izieb. Či už je to luxusný hotel alebo hostel. Je to perfektný nástroj, ktorý vždy splnil moje požiadavky. Nikdy som s ubytovaním cez túto appku nemal najmenší problém.

Často v cene izby nebýva zahrnutý poplatok mestu, tzv. mestská daň, ktorá zvyčajne činí 3-5 euro za noc, čo sa dá prežiť.

Pri vyhľadávaní na Bookingu vždy hľadám ubytovanie s čo najlepšou lokalitou. Lokalita by mala byť pre každého to najpodstatnejšie.

Je už na vás, či preferuje komfort a nevýhodnú polohu alebo niečo podobné ako ja. Mne sa však dobrá poloha osvedčila oveľa viac, ako krajšia izba v nie tak dobrej lokalite.

Raňajky v cene sú super. Umožňujú urýchlenie času, ktorý by ste strávili hľadaním raňajok v meste, ktoré je vám cudzie.

V prípade záujmu môžete využiť kupón samoku42, ktorý vám dá zľavu 10% na vaše ubytovanie cez túto aplikáciu a mňa podporí v ďalších cestách a článkoch. WIN/WIN situácia pre každého.

Airbnb

V zahraničí je nesmierne populárna platforma, ktorá sa teší nesmiernej obľube každého, kto ju skúsil. Takto nejako by som predstavil túto šikovnú cestu, ako sa ubytovať lacno a výhodne.

Cez Airbnb si prenajímajte byt, alebo izbu, záleží na výbere z mnoho možností, ktoré sú dostupné.

Ja som prvýkrát využil spomínanú službu v Prahe. Bol som spokojný, všetko prebehlo podľa plánu a očakávaní. Pri preberaní kľúču od bytu som síce čakal asi 30 minút viac, ako som mal, ale v konečnom dôsledku mi to neprekážalo.

Strácate komfort hotelovej izby a nonstop recepcie, ktorý ale zamieňate za flexibilitu v podobe veľkého priestoru a vlastnej kuchyne, v ktorej sme varili a bola to príjemná alternatíva stravy, vhodná pre ľudí s obmedzeným rozpočtom na cestách.

Rovnako ako pri bookingu sa dajú aj na Airbnb ušetriť peniaze, ktoré môžete na cestách rozumne využiť. tps://abnb.me/e/pseim1nm2T

Po registrovaní cez tento link vám bude pridelená zľava až do 41 eur a mne to pomôže v dalšej tvorbe .

Pomocou zľavy sa dá na ubytovaní ušetriť. Čo však, ak naozaj nemáte peniaze a chcete cestovať?

Ubytovanie zadarmo? Áno čítate správne.

COUCHSURFING

Máme 21. storočie a spolu s ním aj možnosti, ktoré nám uľahčujú život. U mojich rovesníkov prevláda názor, že človek by aj cestoval, ale nemá na to peniaze. Vtipné je však to, že ich tenisky stáli viac, ako niektoré z mojich výletov. Pokiaľ je človek schopný kúpiť si topánky za 180 eur, tak si myslím, že to v jeho prípade nie je otázka peňazí, ale priorít a lenivosti. Chápem, že nie každý má brigády alebo iný zdroj príjmu počas štúdia, a preto je tu aj táto možnosť ubytovania.

COUCHSURFING je socialna sieť, komunita ľudí, cez ktorú sa viete zoznámiť s niekým miestnym a dokonca aj u neho prespať a to úplne zadarmo. Funguje to obojsmerne. To znamená, že aj vy si môžete niekoho pozvať k sebe domov a nechať ho spať u vás zadarmo. Je nutné podotknúť, že ženy si nájdu ubytovanie oveľa jednoduchšie ako muži. Ja osobne ešte s touto sieťou nemám skúsenosť.

Pre viac informácii odporúčam pozrieť toto video alebo pomôže aj strejda Google.

View this post on Instagram

#travel #trip #trowback #budapest #eurotrip

A post shared by Samuel Kukuruda (@samuelkukuruda) on

3. Nepoužívajte taxík

Asi najbezpečnejší spôsob okrádania turistov. Taxikári berú cudzincov a pýtajú od nich niekoľkonásobne viac ako od miestnych. Nenechajte sa oklamať.

Používajte hromadnú dopravu. Metro je ideálne riešenie. Veľa európskych metropol má rozsiahlu sieť podzemnej prepravy, ktoré vás bez problémov odvezie tam, kam potrebujete.

Ak ale potrebujete použiť taxík, zavolajte si UBER. Funguje skoro v každom veľkom európskom meste. Cenu za cestu viete už vo pred. Nestane sa vám tak, že by vás taxikár okradol.

4. Cestujte len s batohom (po Európe).

Asi každý z vás pozná ten nepríjemný pocit, keď so sebou musíte vláčiť kufor cez celé mesto. Často by ste sa aj vedeli zbaliť do batohu, no chuť mať na sebe každý deň ten najlepší outfit je väčšia.

Precestoval som pol Európy len s batohom a každý jeden moment svojej cesty som bol za svoje rozhodnutie zobrať iba batoh nesmierne rád. Má to hneď viacero dôvodov.

Nie ste kufrom nijako obmedzovaní. Jednoducho si dáte batoh na plecia a nemusíte nič riešiť. Môžete sa relatívne komfortne vydať na skúmanie mesta ihneď po príchode do vašej destinácie. Rovnako v deň vašeho odchodu ešte môžete kľuďne stihnúť o pamiatku viac vďaka tomu, že nemáte veľký kufor. Batoh vám celkovo ušetrí čas a je to oveľa pohodlnejšie.

5. Drobnosti

Každému vyhovuje iná dĺžka tripu, ale štandardne platí , že 2-3 noci by vám pri eurotripe mali stačiť. Záleží to aj od destinácie.

Najlepšia vec, ktorú pri cestovaní môžete spraviť je pýtať sa miestnych. Získate informácie, ku ktorým by ste sa za normálnych okolností nedostali. Či už je to otázka ako kam sa ísť najesť alebo zabaviť , ktorým smerom je daná atrakcia, vždy vám padne vhod rada od niekoho, kto mesto pozná.

Používajte externú nabíjačku. Zíde sa vám za každých okolností. Už neraz mi zachránila chrbát.

Keď nemusíte, nedávajte najavo, že ste turista. Môže vám to dosť pomôcť hlavne v mestách ako je Paríž, kde turistov nemajú veľmi radi a dávajú im to patrične najavo.

Choďte na jedlo tam, kde jedávajú miestny.

Urobte si dopredu plán a podľa neho sa riaďte. Urobiť si zoznam miest, ktoré chcete vidieť, je to praktické a mňa osobne to aj baví. Mám v tedy pocit, že som už jednou nohou na tripe.

Záver

Pravdepodobne máte na niektoré veci iný názor. Všetko sú to poznatky, ktoré som nazbieral počas mojich ciest.

Dúfam, že vám tieto rady budú nápomocné pri ceste za hranice všedných dní :-). Cestovanie je najlepšia investícia, zážitky máte navždy a nikto vám ich nikdy nezoberie. Ľudia majú neskutočne veľa príležitostí vycestovať a ja dúfam, že sa mi podarilo niekoho motivovať , aby začal už v roku 2019 cestovať.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Volám sa Samuel, mám 19 rokov milujem jedlo a rád cestujem. Aktualne mám precestovaných približne 20 krajín na 2 kontinetoch. Moje články maju pomôcť každému, kto chce cestovať a nevie ako začať. Moje naj mestá ktoré som zatial preskúmal sú LA, Kodaň, Praha a viedeň. Medzi moje vysnívané destinácie určite patrí celá Ázia a New York.

Chceš vedieť, keď CestaDobrodruha pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.