Najlepšie mesto na život, drogy v centre. Cesta Dobrodruha 04

Do tohto mesta som sa skutočne zamiloval.

Pred príchodom do Kodane mi toto mesto neprišlo ako veľmi atraktívne pre turistov. No veľmi rýchlo som zistil, že opak je pravdou. Kodaň, toto nádherné kráľovské mesto, dýchajúce históriou bolo pre mňa veľkým prekvapením.

Po prílete do hlavného mesta Dánska ma ako prvé šokovalo metro, ktoré nemalo vodiča. Celkovo metro bolo najmodernejšie, aké som zatiaľ vo svojom živote videl.

Okúzlila ma aj architektúra, ktorá mi pripomínala tú v Londýne a v Amsterdame.

Prvý dojem bol super a ja som len veril, že mi vydrží až do konca tripu.

Tip 1.

Trip trval 3 dni, ktoré sme využili naplno a to aj vďaka Copenhagencard, ktorá je platná 48 - 72 hodín (od dĺžky trvania závisí cena) a zahŕňa v sebe dopravu v meste, teda metro, bus a vlak. Je predplatenou vstupenkou na veľké množstvo atrakcii (cca 100). Kúpili sme ju ihneď na letisku a ušetrila nám veľa času a peňazí.

Čo robiť v Kodani?

Krásna prechádzka Nyhavn

Kto navštívi Kodaň, nesmie vynechať Nyhavn. Je to ulica alebo aj lem vodného kanálu bývalého rušného prístavu, pravdepodobne najznámejšia a najkrajšia ulica Kodane. Nezameniteľná architektúra prístavu dodáva tomuto miestu čarovnú atmosféru. Ľudia sa tu usmievali, nikto sa nikam neponáhľal a celkovo som sa na tejto ulici cítil veľmi príjemne. Na Nyhavne sme našli jantárové múzeum, ktoré síce bolo zaujímavé, no nijak extra nás nezaujalo.

Tip 2.

V Kodani určite nevynechajte plavbu loďou so sprievodcom a uvidíte tak aj veci, ktoré by ste za normálnych okolností nevideli a dozviete sa zaujímavé informácie.

Ja osobne som plavbu loďou absolvoval až 2 krát, nakoľko sa mi to veľmi páčilo a toto mesto som si pozrel trošku z inej perspektívy. Treba sa však veľmi teplo obliecť. Sprievodca rozprával po anglicky, dánsky, v prípade záujmu aj taliansky, či nemecky. V zadnej časti lode (kde som bol aj ja) ho nebolo počuť až tak dobre, no zážitok z plavby mi to určite nepokazilo. Plavba trvá približne 60 minút a pre držiteľov Copenhagencard je vstup v cene.

Nasledoval obed v KFC, ktoré bolo jedno z možností , kde sa dalo najesť za priateľnú cenu. Normálne zdravé jedlo pod 20 eur by ste tu hľadali veľmi ťažko. Dánske ceny sú na slovenské pomery privysoké. Súvisí to s ich priemernou hodinovou mzdou, ktorá je na úrovni 28 eur za hodinu.

Kráľovské Dánsko

Na obrázku sa nachádza Christiansburgský Palác. Nájdete tu kanceláriu dánskeho premiéra, dánsky parlament a najvyšší súd Dánska. Okrem toho dánska monarchia, v ktorej v súčasnosti vládne kráľovná Margaréta II, využíva veľa častí paláca, napríklad na kráľovské recepcie a kráľovskú kaplnku dodnes. Pre turistov je na prehliadku sprístupnená napríklad kráľovská kuchyňa, niektoré časti paláca a podzemie. Pred palácom sa nachádza námestie, ktoré chráni stráž (podobne ako v Londýne). Prehliadka stojí za to, no treba si na ňu vyčleniť viac času, ako by sa mohlo zdať.

Deň som si spestril ochutnávkou tradičného dánskeho piva Carlsberg, ktoré mi dodalo potrebnú silu na ďalšie dni. 

Malá morská víla

Pravdepodobne najznámejšia pamiatka Kodene, ale aj celého Dánska, je socha morskej víly, ktorá sa nachádza na brehu rieky. Na túto pamiatku som sa tešil asi naviac, lebo bola jedna z mála, ktorú som poznal už dávno pred príchodom do Dánska. Je to tradičná turistická atrakcia, o čom svedčí veľké množstvo turistov v okolí tejto pamiatky. Nie je úplne jednoduché sa predierať medzi skupinkou päťdesiatich ázijských turistov, ktorí sa tlačia pod sochu a je im úplne jedno, že práve teraz si robíte fotku vy. 

Túto sochu som jednoducho vidieť musel. Už od prvej minúty tohto tripu som vedel, že bez fotky morskej víly domov nejdem.

Najkrajší výhľad v Kodani

Church of Our Saviour, v preklade kostol nášho Spasiteľa ponúka určite najkrajší výhľad na celú Kodaň. Čakanie na vstup ma síce nebavilo, ani samotné chodenie po stovkách schodov. Následný výhľad, ale stál za to. Bola to fakt sila. Ja ako človek, ktorý má strach z výšok, som nedokázal vystúpiť úplne na najvyšší možný bod. Začali sa mi podlamovať nohy a krútiť hlava. Bol to veľký zážitok, no ak máte rovnaký strach z výšok ako ja, tak to pre vás bude miestami aj nepríjemné. Bola to fakt solídna výška. Vstup je tu obmedzený a regulovaný, aby sa zabránilo preťaženiu. Vstupné je približne 7 eur, pri kúpe Copenhagencard je v cene, no zážitok je na nezaplatenie.

Prečo tak milujem Kodaň?

V tomto meste by som ponáhľajúcich sa ľudí musel hľadať. Neviem čím to je, no tu sa ľudia nikam neplašia. Málo áut na cestách kvôli vysokým daniam za auto zabezpečujú rýchlu dopravu a čistý vzduch. Podobne ako v Amsterdame sú cyklisti všade. Majú svoje cyklochodníky, vďaka čomu si nikto neprekáža. Ulice nie sú preľudnené, ako to je častým javom v hlavných mestách európskych štátov. Všade je poriadok a čistota, čo vo veľkých mestách často býva problém (napríklad v Ríme). Ak by som si mal vybrať miesto mimo Slovenska, kde by som si vedel predstaviť žiť , tak je to určite Kodaň, do ktorej som sa po jej návšteve zamiloval. V súčasnej dobe je to podľa môjho názoru najlepšie miesto pre život.

Vlastný štát v centre hlavného mesta

Christiania alebo slobodné mesto Christiania je polonezávislá anarchistická komúna ležiaca priamo v Kodani. Má cca 800 obyvateľov a rozlohu 34 hektárov.

Miesto je to neobyčajné. Majú vlastné zákony, menu, vlajku a všetko, čo by štát mal mať. Hlavným zdrojom príjmov tejto krajinky je napríklad organizácia koncertov, predaj zeleniny a remeselných výrobkov. Pri vstupe do Christiánie vás čaká uvítací nápis a oznam, ktorý hovorí, že opúšťate územie Európskej únie. Opačný odkaz vás informuje pri odchode zo slobodného mesta. 

Christiania bola založená v roku 1971 novinárom Jacobom Ludvigsenom. Od založenia až do roku do roku 2004 tu bola plne legálna marihuana a hašiš. To ležalo dlho v žalúdku Dánskym politikom až do roku 2004, kedy ju oficiálne v tejto krajine zakázali. No viete ako sa hovorí, všetko je legálne až pokiaľ vás nechytia. To, že je to zakázané je jedna vec, no to, že toto mesto je s marihuanov speté druhá. Ľahké drogy sú tam aj v dnešnej dobe tolerované.

Slobodné mesto je dnes akýmsi skanzenom hnutia hippies a pôvodnej myšlienky Christianie. Mnoho vecí už nie je tak ako kedysi a oblasť je dnes najmä centrom turistického ruchu pre tých, ktorí chcú nasať trošku z alternatívnej popkultúrnej atmosféry mesta. Christiánia svieti najrôznejšími farbami a umeleckými štýlmi a určite sa v nej nudiť nebudete. Podobné alternatívne centrum slobodných myslí nájdete len ťažko.

Zdroje:

https://www.interez.sk/christiania-slobodne-mesto-v-centre-kodani/

https://ourwaytours.com/our-blog/christiansborg-palace-the-palace-island/

https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/christiania-gdk957761

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu
Volám sa Samuel, mám 19 rokov milujem jedlo a rád cestujem. Aktualne mám precestovaných približne 20 krajín na 2 kontinetoch. Moje články maju pomôcť každému, kto chce cestovať a nevie ako začať. Moje naj mestá ktoré som zatial preskúmal sú LA, Kodaň, Praha a viedeň. Medzi moje vysnívané destinácie určite patrí celá Ázia a New York.

Chceš vedieť, keď CestaDobrodruha pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.