7 unikátov na Slovensku, o ktorých možno neviete, no závidieť nám ich môžu aj v zahraničí

Slovensko je možno rozlohou malou krajinou, no posledný rok aj vďaka svojmu blogu Nie je túra bez Štúra zisťujem, že sa tu nachádza naozaj veľa zaujímavých a jedinečných miest či pamiatok.

Kostol svätej Margity Antiochijskej v Kopčanoch

Tento kostol bol postavený zrejme ešte vo veľkomoravskom období, niekedy koncom 9. alebo začiatkom 10. storočia. A tak ide o jeden z najstarších zachovaných kostolov nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe.

Drevený most v Kolárove

V Kolárove sa nachádza aj najdlhší most s celodrevenou konštrukciou, ktorému patrí prvenstvo dokonca aj v Európe. Vedeli ste o ňom?

Most SNP v Bratislave

V Bratiske sa nachádza celkom veľa zaujímavých miest a pamiatok. Okrem iného aj tento most, ktorý vyhral dokonca ocenenie "Stavba 20. storočia".

Vodný žľab Rakytovo

Pri obci Dolný Harmanec sa nachádza vodný žľab Rakytovo, ktorého dĺžka je 2,5 kilometra. Tento žľab je zaujímavý predovšetkým tým, že ide o posledný žľab v strednej Európe. Postavený je celý z dreva a v minulosti sa využíval na spúšťanie vyťaženého dreva z neprístupného lesného terénu až do dolín.

Skalný hríb v Markušovciach

Tento zaujímavý prírodný unikát patrí svojou veľkosťou, 8 metrov vysoká noha a klobúk s priemerom 3 metre, medzi tie najväčšie v celej Európe. Taktiež je súčasťou prírodnej pamiatky Markušovské steny.

Špania dolina

Alebo ako ju volajú lokálci "Španka" je baníckou obcou, ktorá je zaujímavá nielen tým, že má jedinečnú atmošku, ale aj tým, že sa tam nachádza unikátny banský historický vodovod, ktorý bol postavený v 16. storočí. Ide o najstarší a najdlhší banský vodovod na Slovensku.

Vodný mlyn v Jelke

Vodný kolový mlyn v obci Jelka sa nachádza na Malom Dunaji a ide o najunikátnejšiu technickú pamiatku v strednej Európe. Okrem toho, že si ho viete pozrieť zvnútra, tak aj jeho okolie sa vám bude páčiť.

Do komentu mi môžete napísať, ak ešte o nejakých takýchto slovenských unikátoch viete, rád sa tam pôjdem pozrieť.

Celý máj prebieha súťaž Bloger roka, kde som nominovaný aj ja so svojím cestovateľským blogom Nie je túra bez Štúra. Ak sa ti páčil tento alebo hociktorý môj článok a baví ťa moje štúrovanie po Slovensku, tak budem rád aj za tvoj hlas. Za mňa sa hlasuje SMSkou v tvare BLOGER(medzera)62 na číslo 6661. SMS stojí 50 centov.

Dikičko :-)

„Po troch rokoch v zahraničí som dal výpoveď v práci a vrátil som sa späť na Slovensko. Založil som si cestovateľský blog Nie je túra bez Štúra a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine. Snažím sa ukázať, že aj Slovensko má, čo ponúknuť a výlet či dovolenka nemusia byť vždy len o pláži a mori.“

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Po troch rokoch v zahraničí som sa vrátil späť na Slovensko a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine.

Chceš vedieť, keď Nie je túra bez Štúra pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.