Ako arktické opice k statusu najväčších rockových hviezd dneška prišli

11.5.2018 je dátum, ktorý ma vo svojom diáriku zaznamenaný každý milovník dobrej hudby. Samozrejme aj ja. Prečo zrovna tento deň?

Po dlhých 5 rokoch vychádza novinka od už skoro legendárnych Arctic Monkeys s názvom Tranquility Base Hotel and Casino. Toto vydanie sprevádza jedna nevídaná vec.Opice sa rozhodli, že do dňa, kedy nová LP uzrie svetlo sveta, nevyjde žiadny singel. Väčšina interpretov vypustí do sveta jeden alebo dva single, aby navnadili fanúšikov. No banda okolo Alexa Turnera si ide svoje a vyzerá, že fanúšikovia im to žerú.

Od novinky možno očakávať menšie zmeny oproti predchádzajúcim albumom.Tie boli všetky postavené na gitarách a riadnych rockových riffoch. Základ pre nový album však Alex zložil na piane a až následne túto kostru obalili všetkým ostatným. Uvidíme čo z toho bude. Určite vám prinesiem svoje dojmy vo forme recenzie. Teraz by som vás však chcel previesť cestou, ktorou si rrktické opice prešli. Nepôjdem ale chronologicky. Zostavím vám rebríček ich albumov od najhoršieho po najlepší. Ale treba to brať s rezervou, lebo Arctic Monkeys sú jeden z mála hudobných interpretov, ktorí ešte nenatočili zlý album. Každý jeden bol úspešný či už u kritikov alebo u bežných poslucháčov.

5. Favourite Worst Nightmare

Najväčšou chybou tejto nahrávky je, že prišla ako druhá v poradí. Ide o zbierku nadupaných gitarových piesní avšak oproti debutu tu chýba moment prekvapenia. Je cítiť akoby chalani preradili zo 6 na 5 rýchlosť na svojej rock&roll prevodovke. Aj napriek tejto skutočnosti album neobsahuje vyslovene slabý song a jeho záver v podobe 505 je bezkonkurenčne najlepšie bodka na záver zo všetkých doteraz vydaných albumov tejto štvorice zo Sheffieldu.

4. Suck It And See

Vydanie tohto albumu spravádzala mala kontroverzia, keď v Amerike nakázali prelepiť názov tohto LPčka na všetkých nosičoch. Vraj je príliš hanlivý. Asi len pre Američanov. To len taká mala pikantnosť. Možno by sa umiestnil aj o 1 priečku vyššie, lenže.. Prvá polka piesní je takmer bezchybná, no potom to akosi začne drhnúť. Predstavte si, že brázdite cesty slnečnej Kalifornie. Pohodička, Ray-beny na očiach vedľa vás pekné dievča, presne na takéto chvíle je tento album stvorený, len potom odrazu začne drhnúť motor. Hodinu sa s tým babrete, nejak to opravíte a len tak tak sa dostanete k najbližšej benzínke. Nejde o závratné drhnutie, len máte neustále obavy či sa to nezhorší. Na šťastie sa to nezhorší.

3. Humbug

Tak tento album narobil doslova humbug u mnohých fanúšikov. Dá sa povedať, že ide o moment kedy Arctic monkeys dospeli. Humbug je ich tretí album a kým na prvých dvoch albumoch z nich sršala mladícka divokosť, tu sa pvýkrát prejavujú o čosi zádumčivejšie. Niektorým trvalo kým si na to zvykli a preto ide aj o najrozporuplnejšie prijatý album. Často sa nachádza na poslednom mieste v rebríčkoch ako je tento môj. Prvý singel Crying Lightning ešte predstavuje dojazd ich pôvodnej tvorby, o to väčšie bolo prekvapenie pri prvom vypočuti celého albumu. Na celej nahrávke je počuť vplyv Josha Homma z Queen of the Stoneage a Jamesa Forda, ktorí im túto nahrávku produkovali. Album sa nahrával v ich štúdiu na nevadskej púšti a atmosféra tohto prostredia sa odzrkadlila aj na tejto LPéčke.

2. AM

Medzi prvým a druhým miestom sa mi veľmi ťažko rozhodovalo. V oboch prípadoch ide o bezchybné nahrávky, ale nakoniec sa na druhej pozícií usalašilo AM. Najviac sexy nahrávka opíc. Aj tu sa naplno prejavila spolupráca s duom Homme/Forde. Nájdete tu aj najväčší hit opič Do I Wanna Know. Je to jeden z tých albumov, kde každá pieseň by mohla byť vydaná ako singel. Práve vďaka tejto poslednej nahrávke sú očakávania fanúšikov ohľadom nového materiálu neuveriteľne veľké.

1. Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not

A máme tu víťaza. Debut arktických opíc.Oficiálne jeden z finančne najúspešnejších debutov od čias The Beatles. Mladícka dravosť, kreativita a riffy, ktoré vás odpália. Nič iné tu nenájdete. Chalani nikdy netajili svoj obdiv k iným velikánom - The Strokes a na náhravke je to cítiť. Ak by The Strokes mali byť majster a Arcitc Monkeys ich učeň, tak môžeme povedať, že hneď na začiatku učeň porazil svojho majstra. I Bet You Look Good On The Dancefloor je pieseň, ktorou sa doživotne zapísali do histórie rock&rollu. Až je človeku smutno, že sa z ich súčasnej tvorby vytratila tá mladícká dravosť, ktorá zo spomínanej piesne (ale aj celého albumu) srší pri každom tóne.

Viac podobných článkov nájdete na kulturnybarbar.sk

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
...a kumšt nevyjde nazmar

Chceš vedieť, keď kulturnybarbar pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.