Dobrá hudba, ktorá vás obchádza Vol.2

Tak a som tu opäť s odporúčaním na parádnu hudbu, ktorú nebudete chcieť prestať počúvať.Tento krát zavítame na Britské ostrovy. V prípade oboch interpretov. Dnes to bude trošku viac o emóciách.

Som toho názoru, že ak má byť hudba naozaj dobrá, tak z nej treba cítiť vôňu emócií. Čím viac, tým lepšie. V prvom prípade pôjde o mladého hudobníka, ktorý z akustickou gitarou dokáže divy. Druhý prípad už sú hudobníci, ktorí za sebou majú jeden či dva veľké hity, ale posledné roky sa vytratili z mainstreamu a pritom majú rozhodne čo ponúknuť. Určite viac ako dva hity.

Ben Howard

Tento malý gitarový poloboh sa narodil priamo v Londýne, avšak svojim zjavom a aj hudbou by zapadol skôr na Island. Aspoň na mňa tak pôsobí.

Na svojom prvom albumovom počine s názvom Every Kingdom si dal naozaj záležať a preto sa mi teraz ťažko vyberá len niekoľko piesní, ktoré by ste si mali vypočuť a ktoré vás určite strhnú tak, že následne dostanete chuť na celý album. Ale teda skúsim to. Tak poďme nato.

The Fear je taká, povedzme že rezkejšia. Avšak to čo nasleduje teraz, je príval emócií. Jedna z najsmutnejších piesní vôbec. Nie nadarmo sa objavila aj v niekoľkých známych seriáloch. Skúsime rovno live verziu.

V roku 2014 vydal svoj druhý album s názvom I Forger Where We Where. Najzásadnejší rozdiel oproti prvotine je, že Ben tento krát vymenil akustickú gitaru za elektrickú. Všetko ostatné ostáva. Aj keď sa zdalo, že Ben nemôže natočiť ešte niečo lepšie ako bol jeho debut, no on nás presvedčil o opaku.

Opäť je ťažké vybrať len pár piesní, ale treba sa prekonať. Vyššie uvedená I Forget Where We Were bola obdarená aj vysokoartovým klipom, ktorý zrežíroval samotný Ben Howard. Ďalšia ochutnávka s názvom Time is Dancing je temná, ale s parádnym, do tanca volajúcim riffom.

A na záver tu máme čerstvú novinku. Ben si dal riadne na čas, lebo už 4 roky nevydal žiadnu novú vec. Čakanie sa však skončilo zverejnením singlu A Boat To An Island On The Wall, ktorý je prvou lastovičkou oznamjúcou príchod nového albumu s názvom Noonday Dream. Zvukovo nahrávka začína tam kde Ben skončil na predchádzajúcom I Forget Where We Where, avšak tento krát sa namočil do ambientnejších vôd.

Snow Patrol

Druhí páni na holenie pochádzajú taktiež z ostrovov avšak tento krát je to konkrétne Írsko a Škótsko. Podľa názvu vám možno nič nehovoria, ale ich veľký hit Chasing cars musí poznať každý, kto mal aspoň raz na 10 minút pustené rádio. V roku 2009 bola veľkým hitom pieseň Run od Leony Lewiss, väčšina z vás však určite netuší, že originál pochádza práve od Snow Patrol. Ako to vždy býva, tak originál o míľové kroky predčil cover. V týchto dvoch prípadoch sa síce jedná o najväčšie hity Snow Patrol, rozhodne však nejde o to najlepšie čo vytvorili.

Na scéne sú už možno aj 20 rokov. Ich prvé dva albumy prakticky prepadli a až ten tretí Final Straw zaznamenal komečný úspech a to aj vďaka hitu Run. Z týchto čias pochádza aj singel Chocolate, ktorý tak trocha zapadol prachom. Jedná sa však o veľmi príjemnú vec.

A potom prišlo Eyes Open, ktoré obsahovalo ich najväčší hit - Chasing Cars. Fajn pieseň, ale na spomínanom albume je množstvo lepších. Napríklad taká Open Your Eyes. Skoro 6 minútový opus, ktorý začína jemne a potichu, aby sa niekde v polke zlomil do epických rozmerov.

Snow Patrol boli vždy porovnávaní s Coldplay. Dnes sa o nich hovorí ako o kapele, ktorú by mal začať počúvať každý, koho Coldplay "nasrali" odklonom ich tvorby k bohapustému popu. Na jednej strane Coldplay tento odklon zabezpečil obrovskú popularitu, na druhej strane fanúšikovia Snow Patrol zbožňujú túto kapelu práve preto, že sa nezapredala a aj keď tvorí stále viacmenej to isté, no z každej, či už novej alebo starej piesne je počuť, že do toho dávajú srdce. Nasledujúci počin pochádza z albumu A Hundred Milion Suns.

Netreba opomenúť, že chalani zažiarili aj na poli filmovej hudby. Zo Spiderman trilogie Sama Raimiho síce najviac zažiaril hit Hero od Chade Krugera z Nickelback. K druhému pokračovaniu, tejto filmovej série prispeli aj Snow Patrol a to parádnym songom Signal Fire, ku ktorému spravili jeden z najlepších a najkreatívnejších klipov aké som kedy videl.

Pred 7 rokmi im vyšiel zatiaľ posledný album Fallen Empires. Ten obsahoval množstvo skvelých piesní a viacmenej ide zatiaľ asi o najlepší album, aký partia okolo Garyho Lightbody stvorila. Teraz mám skutočné problém vybrať jednu najlepšiu pieseň. In The End či New York sú kúsky, ktoré si treba vypočuť, nakoniec však vyberám toto:

Vyššie som spomínal, že už dlhých 7 rokov nič nevydali. Pauza bola spôsobená depresiami a kreatívnym blokom, ktorým si musel prejsť spevák. Všetko sa však na dobre obrátilo a už tento mesiac vydáva kapela nový album Wildness, z ktorého stihla predstaviť aj dve piesne Life on Earth a Dont Give In. Myslím, že sa máme na čo tešiť.

Viac podobných blogov nájdete na kulturnybarbar.sk

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
...a kumšt nevyjde nazmar

Chceš vedieť, keď kulturnybarbar pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.