Snow Patrol sa vrátili plní divokosti. Rozdivočili aj mňa? (Recenzia)

A máme tu ďalší hudobný návrat po dlhých rokoch, ktorý nemohol ujsť môjmu barbarskému oku. Som teda zrecenzoval len pre teba priateľu.

Rok 2018 sa nesie v znamení hudobných návratov. 2 týždne dozadu sme tu mali Arctic Monkeys, ktorí sa vrátili s novým albumom po dlhých 5 rokoch. Teraz tu máme návrat, na ktorý sa čakalo ešte dlhšie. Nekonečných 7 rokov. O kom je reč? O Snow Patrol predsa!

Prečo taká dlhá doba? Medzi predchádzajúcimi doskami boli trojročné medzery a teraz až 7? Dôvodom bol nedostatok inšpirácie a problémy s depresiou frontmana Garyho Lightbodyho. Každému je jasné, že takéto problémy netreba brať na ľahkú váhu (viď Chris Cornell a Chester Bennington).

Gary sa na hudbu, ale tak úplne nevykašlal. Venoval sa svojmu bočnému projektu Tired Pony a pomáhal skladať hudbu Edovi Sheeranovi či Taylor Swift. Taktiež sa podielaľ na soundtracku pre film Gifted s Chrisom Evansom.

Už vieme čo sprevádzalo strastiplnú prípravu novinky Wildness. O to prekvapivejší je celkový zvuk nahrávky. Očakával sa temne ladený album, na miesto toho sme dostali o čosi "svetlejšiu" hudbu, než by sa od Snow Patrol čakalo.

Gary Lightbody nikdy nebol nejaký emák a v tvorbe jeho kapely sa nájde kopec rýchlejších a veselšie ladených piesní. No u publika vždy zabrali najmä tie piesne, ktoré brnkli poslucháčovi na citlivú nôtu. Spomeňme si na hity ako Run či Chasing Cars. O to viac prekvapuje nový album. Ak ste sa však tešili na viac emočné vypäté piesne nemusíte zúfať. Aj pre vás sa tu čosi nájde.

Snow Patrol nezostali nič dlžní názvu ich nového albumu a pekne z ostra a divoko púšťali do sveta každé dva týždne nový singel. To sa odzrkadlilo aj na tejto recenzií. Nechcem predsa, aby ste boli o niečo ukrátení. Začalo to piesňou Dont Give In, kde Garyho spev počujeme v novej doposiaľ neobjavenej polohe. Následne prišla epická, miestami až filmovo ladená Life on Earth, ktorá ešte viac zvýšila zvedavosť a očakávania z nového materiálu.

What If This Is All The Love You Ever Get by sa dala označiť aj ako mladšia sestra staršej piesne New York z ich predchádzajúceho albumu Fallen Empires. 4 opakujúce sa akordy zahrané na piáne, ktoré vás aj napriek jednoduchosti privedú k slzám. V tejto polohe majú fanúšikovia túto kapelu najradšej. A potom prišla optimistická Empress. Na album sa už hádam nedalo tešiť viac.

V deň vydania novinky Wildness si snežná hliadka dovolila ďalšiu divokosť. K už 4 vydaním klipom vypustila ďalšie štyri. Konkrétne ku A Dark Switch, ktorá znie akoby vypadla z veselšieho vrecka Eda Sheerana. Ed a Gary spolu často pracujú (v septembri idú na spoločné turné), takže to vlastne nie je až tak prekvapujúce.

Ďalšou, klipom obdarenou piesňou je Life and Death, ktorá sa na albume nachádza ako posledná a opäť ňou dokazujú, že to, ako epicky zakončiť album, aby vám ostali ústa dokorán, má táto partička v malíčku. A Youth Written In Fire je akustickejši ladená vec, ktorá neurazí ani nenadchne. Spolu so Soon, ktorá medzi časom dostala tiež svoj vlastný klip, ide o najslabšie miesta na albume. Hlavným problémom je absencia výraznejšej melódie. Soon však pridáva na emóciách práve klip, kde vidíme zábery z rodinného archívu frontmana kapely a len podčiarkuje to, pre koho bola táto pieseň zložená - pre otca bojujúceho s ťažkou chorobou.

2 veci sú na novinke prekvapivé. To, že skoro polovica nahrávky pôsobí optimistickejšie, než sme u tejto kapely zvyknutí a snaha o nové polohy spevu. Častejšie počuť tie vyššie ako nižšie. Ono vlastne nie je vôbec prekvapivé, že novinka je plná svetla a nádeje. Veď ako inak sa zbavíte zlých myšlienok a depresie?

Záverečné rozuzlenie? Vskutku pozitívne! Nejedná sa síce o prelomový album, ktorý zmení základy dnešnej hudby. Som si však istý, že všetkých fanúšikov tohto zoskupenia poteší a potvrdzujú to aj ich reakcie na sociálnych sieťach. Kritici už síce tak nadšení nie sú, ale čert ich ber. Hodnotím na parádnych 8/10

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
...a kumšt nevyjde nazmar

Chceš vedieť, keď kulturnybarbar pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.