CHVRCHES majú nový album a hlásia, že láska je mŕtva! (Recenzia)

Je láska skutočne mŕtva? Viac o novom albume synthpopových CHVRCHES sa dozviete v novom blogu od kulturnybarbar.sk

Chvrches, chvrches, chvrches. Pre nás, tu na Slovensku prakticky neznáma hudobná formácia a pri tom si zaslúži pozornosť. A vôbec nie malú! V roku 2013 spôsobili taký malý synthpopový ošial s piesňou Mother We Share a následne aj s celým albumom, ktorý niesol názov The Bones Of What You Believe.

Čím si omotali svet okolo prsta? Na výber je viacero možností. Podmanivý anjelský spev (a trochu aj zjav) speváčky Lauren, neotrelý moderný zvuk plný synthpopu či chytľavé melódie. Hviezdami sa stali prakticky zo dňa na deň a celý tento úspech podčiarkol aj druhý album Every Open Eye, ktorý bol snáď ešte lepší, ako ten prvý. A to už je čo povedať.

V živote kapely však tretí album predstavuje pomyselný zlom. Debut býva vždy ten mega úspešný, druhý album sa zvezie na dozvukoch úspechu a tretí album, je ten bod, kedy hudobník musí vytiahnuť nové triumfy z rukáva. A to je prípad CHVRCHES a ich nového albumu Love Is Dead.

Prvá lastovička uzrela svetlo sveta už v januári tohto roka. Singel Get Out zaujal, aj keď (alebo práve preto, že) išlo o starý dobrý CHVRCHES. Skutočný záujem (teda aspoň ten môj) vzbudil až ďalší singel My Enemy, kde si na pomoc privzali aj speváka z kapely The National Matta Berinngera. Nikdy ma nenapadlo, že vznikne duet, ktorý bude kombinovať dva tak špecifické hlasy. Anjelsky jemná Lauren a melancholický "opilec" Matt. Toto spojenie zafungovalo dokonale.

V nasledujúcich riadkoch sa budem venovať kritike nového albumu s názvom Love Is Dead a aj keď moje slová budú znieť značne kriticky, chcem vás ubezpečiť, že s novinkou to nie je až tak zlé, ako sa zdá. Ak by som mal byť ironický a krutý, tak album mali radšej pomenovať Inspiration Is Dead.

Kde je teda najväčší problém? Som veľký fanúšik doterajšej tvorby CHVRCHES, no po vypočutí ich "mrtvej lásky" ma nenapadá nič iné ako tretíkrát vyluhovaný čaj. Skutočne.

Väčšina piesní na predchádzajúcich albumoch mala svoju vlastnú dušu. Každá pôsobila jedinečne a hlavne boli dostatočne silné na to, aby si našli miesto na track liste. Nové piesne sa však zlievajú a pôsobia veľmi nevýrazne. V každej recenzii sa vám snažím vypichnúť najlepšie kúsky, prípadne poukázať na tie slabšie.Teraz to však nedokážem spraviť.

Je to naozaj veľký problém. Snáď len už spomenutá pieseň My Enemy. Z albumu cítiť, že sa trojica snažila prispôsobiť (ale len trocha) bežnému poslucháčovi. Byť viac POP. A doplatili na to. Ubudlo tých ingrediencií, ktoré boli pre túto kapelu tak typické a pribudlo...ono vlastne ani nepribudlo nič. Ostali len nejaké základy vďaka, ktorým teraz pôsobia ako mnohé iné popové skupiny.

Stále verím, že sa CHVRCHES objavia na jednom zo slovenských festivalov. Pohoda alebo Grejp sú pre nich ako stvorené. Verím, že aj niektoré ich nové pesničky si budete vedieť užiť naživo. To už ale nezachráni môj nekompromisný ortieľ nad albumom Love Is Dead. Okey, až tak nekompromisné to nebude, predsa len ide o počúvateľnú zbierku piesní, ktorých najväčšou chybou je, že neprinášajú nič nové. Ide teda o taký ľahký nadpriemer, takže hodnotím na 6/10.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
...a kumšt nevyjde nazmar

Chceš vedieť, keď kulturnybarbar pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.