11.6.2018 21:09

Život v zahraničí ma opäť spojil so slovenským folklórom

Už je to skoro rok, čo sme sa presťahovali do Švajčiarska. Bez rodiny, kamarátov a koníčkov som nevedela čo s voľným časom. Zrazu sa objavilo to, čím som žila celé detstvo.

Život bez tých najbližších ba dokonca bez roboty vie byť veľmi fádny. Takto som sa cítila aj ja, prázdna. Ale po pár mesiacoch viacmenej nudného života žienky domácej mi na facebooku vybehol príspevok o konajúcom sa fašiangovom bále Čechov a Slovákov v Ženeve. Neváhala som a otvorila som pozvánku, kde v programe svietilo vystúpenie slovenského folklórneho súboru pôsobiaceho v Ženeve. Najprv som neverila vlastným očiam, ale už vtedy som vedela, že sa na vystúpenie súboru určite pôjdeme nie len pozrieť, ale aj sa staneme jeho súčasťou. A tak sa aj stalo!

Do súboru sme sa prihlásili, ja ako bývala tanečníčka folklóru, ktorý som ukončila počas vysokej školy a môj muž ako úplný začiatočník. Ale však prečo nie, v živote treba skúšať nové veci!

Folklórny súbor Kamzík má aj s nami len 10 členov. Sú to mladí ľudia, ktorí nie len milujú slovenský folklór, ale sú aj natoľko odvážni sa ho po svojej 20-tke začali dobrovoľne učiť a šíriť ho v zahraničí. A to bez žiadnych finančných prostriedkov. Po viac ako roku trénovania mali prvé vystúpenie na spomínanom fašiangovom bále a druhé sme absolvovali minulý víkend na medzinárodnom festivale v malebnom mestečku Nendaz vo švajčiarskych alpách. Do folklórneho sveta som zatiahla aj moju maminu na Slovensku, ktorá nám po večeroch šila kroje. Publikum zaujalo nie len naše vystúpenie ale aj jednoduchosť a krása krojov v jednom.

Tým, že sme sa stali súčasťou súboru sa nám príjemne zmenil život. Nie len že sme spoznali nových inšpiratívnych ľudí a ich príbehy ale aj opäť robím to,čo som odmalička milovala. A to nie doma, ale v zahraničí! Je krásne šíriť to, čím je Slovensko tak výnimočné a vidieť, že ľudia majú o to záujem. Zároveň sa mi splnil sen, tancujem so svojim mužom slovenský folklór v tak krásnej krajine ako je Švajčiarsko! juch:)

Viac informácií nájdete či už na mojom ig profile alebo ig profile FS Kamzik.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď pehava pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.