20.6.2018 19:35

ŠTÚDIUM V ZAHRANIČÍ: COPENHAGEN TALE

Ak si jeden z tých, čo nemá svoju budúcnosť dokonale premyslenú a voľba vysokej školy znie ako najstrašidelnejšie rozhodnutie tvojho mladého života, nezúfaj a čítaj tento článok. Možno nájdeš odpoveď.

Všetci sme počúvali tu zákernú otázku takmer každý deň nášho maturitného ročníka, odpovedajúc vždy niečo iné, či vyhýbajúc akejkoľvek konkrétnej odpovedi. Áno, hovorím o ´A kam na výšku?´ type hlavolamu, ktorý občas nedá spávať nejednému študentovi stojacemu pred týmto ťažkým rozhodnutím. Výnimkou som nebola ani ja, a sucho v hrdle, ktoré vo mne táto diskusia vyvolávala som sa snažila zahnať neustálym odkladaním finálneho verdiktu, dúfajúc že v nasledujúcich dňoch vymyslia nejaký nový odbor, pre mňa ako stvorený. Dovtedy som hrdo tvrdila, že budem študovať Medzinárodné vzťahy. Presne, politológia ma nebavila, slovenská politika odpudzovala a absolútne som nemala pojem o čom v tomto odbore vlastne kráča, no znelo to tak že mi to otvorí brány do sveta a práve to som chcela.

Nuž dnes je to približne rok odkedy som bola nútená sa rozhodnúť a nie, Medzinárodné vzťahy neštudujem. V tej osudnej chvíli som sa dokonca neprihlásila ani na jedinú slovenskú univerzitu, no brána do sveta sa mi aj tak otvorila tak nejak sama, týmto na prvý pohľad nerozvážnym, nepremysleným a pre mojich rodičov totálne nereálnym rozhodnutím na poslednú chvíľu. Prihlášky som totiž poslala na zahraničné školy, a to hneď 5. Dokonca všetky v tej istej krajine. V Dánsku, kde sa už 10 mesiacov okrem štúdia snažím byť dospelákom akým sa na môj vek patrí, alebo to aspoň úspešne predstierať.

Úžasný pocit z prijatia na výšku bol u mňa ešte vynásobený možnosťou opustiť rodnú krajinu a vydať sa za novým dobrodružstvom. V tej chvíli to bol pre mňa splnený sen a najlepšia vec čo sa mi mohla stať, a prekvapivo to rovnako vnímam aj teraz. Nechápte ma zle, život mladého jedináčika 1600 kilometrov od domova nie je vôbec prechádzka ružovou záhradou, zvlášť keď sa k tomu pridá nepríjemný rozchod a cenový priemer asi 3-krát vyšší ako ten u nás. Všetky nepredvídateľné a nečakané situácie ktorým som musela čeliť ma však posunuli a posúvajú ďaleko vpred. A koniec koncov, má to veľmi veľa výhod aj z krátkodobého hľadiska.

Určite ste už počuli že štúdium v Dánsku je zadarmo, ešte vám zaňho dokonca platia. No neznie to úžasne? Stačí vám dôkaz že študujete a popritom brigádujete a hotovo, každý mesiac ste o približne 700 eur bohatší, nehovoriac o vašej výplate (pohybujúc sa okolo 400eur a viac). Z teenagera s prázdnymi vreckami sa tým pádom zrazu stane nezávislý a sebestačný jedinec ktorý sa ešte aj pýši titulom zahraničného študenta.

Dokonalý status v dokonale krásnej krajine, kde sú ľudia šťastní a všetko je nastavené v ich prospech. No, jeden háčik to má. Ak si nervák, prídeš o nervy, ak si netrpezlivý, ničoho sa nedočkáš, ak si citlivá, veľa si poplačeš, no a ak sa ľahko vzdávaš, tak radšej ostaň doma. Pri vycestovaní totiž musíš počítať s prekážkami ktoré ti život bude hádzať pod nohy a budeš musieť byť schopný vyriešiť ich sám.

Nuž, hovorí sa že dobrých ľudí existuje ešte veľa a to platí aj tu, a navyše dobrých Slovákov a Čechov :-) (správne, vrátane mňa). Tých tu nájdeš vo veľkej miere, pripravených pomôcť.

A ak máš veľa otázok, dnešok je tvoj šťastný deň. V ďalšom článku totiž nájdeš informácie o konkrétnom štúdiu, hľadaní ubytovania či práce a dopredu sa môžeš tešiť aj na ďalšie dobrodružstvá o ktoré sa podelím.

Takže, ak uvažuješ o štúdiu v zahraničí, máš môj obrovský súhlas.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu

Chceš vedieť, keď indiana pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.