Patrick Melrose: Sex, drogy a britská smotánka (recenzia)

Už aj Anglicko má svojho Charlieho Harpera. Volá sa Patrick Melrose. Ten však, na rozdiel od Charlieho nie je tak úplne komediálna postavička.

Často krát ide skôr o cynický smiech cez slzy. Patrick Melrose je pôvodne knižný román, ktorý sa teraz dostal na televízne obrazovky v podobe 5 dielnej minisérie. Chceš vedieť, či sa oplatí pri nej stráviť čas? Čítaj ďalej a dozvieš sa.

Dej zachytáva životný príbeh muža s úplne nečakaný menom Patrick Melrose, ktorý sa už od detstva pohybuje v typicky britskej smotánke. Často si neodpustí ironické a sarkastické poznámky na svoje okolie. Za jeho humorom sa však skrýva náročne detstvo, za ktorým stojí hlavne jeho otec v podaní Huga Weavinga.

Každá z epizód sa venuje inému aspektu života Patricka. Život od drog závislého človeka, ktorý si užíva na plno, ťažké detstvo vo vile na juhu Francúzska, alebo komplikovaný vzťah s vlastným otcom, ale aj matkou. Postupne, z časti na časť, sa príbeh mení s komédie na drámu. Môžeme to teda nazvať dramédiou.

Benedict si za posledné roky, výberom skvelých rolí vybudoval status jedného z najnadanejších hercov súčastnosti. Sherlock, Alan Turing z Kódu Enigmy či marvelácky Doctor Strange. Tieto, ale aj mnohé iné, aj divadelné roli, dali priestor obrovskému talentu tohto britského herca, ktorý sa prejavil aj v mnou recenzovanej novinke.

Neviem si teda predstaviť  nikoho lepšieho z britských hercov, kto by na vlastných pleciach utiahol takúto 5 dielnu one man show. Benedict dokáže presvedčivo zahrať mladého muža, ktorý si užíva život ala sex, drogy a rocknroll. Jeho "absťáky" sú skutočne presvedčivé. V ďalšej epizóde už je to úplne iný človek. Milujúcu manžel, ktorý sa snaží vyhýbať chybám svojho otca, avšak nevyhne sa chybám iným.

Seriál stavia na hereckých výkonoch. Tým, kto Benedictovi značne sekunduje je jeho seriálových otec v podobe Huga Weavinga. Ten sa posledné roky čoraz častejšie objavuje v rolách "zlých otcov". V podobnej úlohe sme ho mohli vidieť v minuloročnej vojnovej snímke Mela Gibsna Hacksaw Ridge.

David Melrose je bývalý klavirista, ktorý zdedil majetok po rodičoch a svojou povahovou doslova terorizuje všetkých naokolo. Manželku, svojho malého syna Patricka, ale aj svojich snobských priateľov, ktorý z neho majú strach, no napriek tomu ho pravidelne navštevujú v jeho vile. Aj keď nie všetci si tento strach vedia priznať. Hugov výkon je skutočne uveriteľný, až začnete mať pocit, že taký musí byť aj v reálnom živote.

Okrem hereckých výkonov treba vyzdvihnúť aj vizuálnu stránku. Tá jemne pripomína tvorbu Wesa Andersena (Grandhotel Budapešť), ale len čo sa týka hravosti farieb. Poetika Andersenových filmov Patrickovi Melrosovi chýba. Ten však rieši oveľa závažnejšie témy, ktorým by podobná, až detská poetika nemusela pasovať.

Dnešná doba praje seriálom a ak ste aj vy podľahli ich čaru rozhodne siahnite aj po počine Patrick Melrose. Od privilegovaného detstva medzi britskou smotánkou a pod dohľadom krutého otca, cez ťažkú závislosť na drogách a bujarý život, až po vytriezvenie a následný pokus o normálny život. Týmto všetkým vás prevedie talentovaný Benedict Crumberbatch. Niet nad čím váhať. 8/10

Viac podobných článkov nájdete na kulturnybarbar.sk

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
...a kumšt nevyjde nazmar

Chceš vedieť, keď kulturnybarbar pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.