Ako si užiť Island a neskrachovať

Chceli by ste vidieť túto krajinu za pár eur? Tak čítajte :)

Minulý rok som si splnil svoj sen, ktorým bolo vidieť túto úžasnú krajinu. Na islande sme strávili celkom 11 dní a celý trip nás vyšiel so všetkymi nákladmi 850e na jednu osobu. Cestovali sme v trojici.

Kedy Island navštívit?

Odporúčam sa vyhnúť hlavnej sezone, kedže Island je veľmi populárny a ak chcete mať z neho aspoň trochu zážitok ako z divokej prírody a necítiť sa ako v nákupnom stredisku cez víkend, tak by som sa vyhol letným mesiacom. Island sme navštívili ku koncu októbra a odlietali sme začiatkom novembra. V tomto období máte k dispozicíí ešte stále 9 hodín svetla cez deň a Island nie je až tak plný ľudí. Plus ceny za ubytovanie sú nižšie. Daľším plus je to, že môžete vidieť takúto polárnu žiaru, ako sme mali to štastie my.

Letenky

Zohnať si lacné letenky je základ. Wizzair zvykne mať dobré ceny mimo sezóny s odletom z Katowíc. Tak isto sme to poriešili aj my a naspäť sme leteli s EasyJet do Londýna, kde sme prestúpili na Ryanair a ním doleteli už priamo do Bratislavy. Týmto spôsobom nás letenky vyšli asi nejakých 220e aj s batožinou pre jednu osobu. Takže treba hľadať a skúšať lety cez rôzne spoločnosti, pretože väčšinou býva lacný let iba jedným smerom a cesta naspäť už stojí veľa. Zamerajte sa hlavne na wizzair, easyjet a ryanair. Veľká výhoda je ak máte wizzair discount club, na letenkách u wizzair viete veľa takto ušetriť.

Auto

Bez auta sa na Islande takmer nepohnete, takže bohužiaľ je nutnosť si požičať auto. Ja osobne odporúčam Budget car rental, ktorý je takmer najlacnejším a my sme s ním nemali jediný problém, taktiež Avis stojí za zmienku, obidve spoločnosti kvázi spolu spolupracujú. Auto si viete vyzdvihnúť priamo na letisku a aj ho tam odovzdať, čo je super.

Dokonca sa nám podarilo prejsť už zrazenú ovcu, pričom našej malej Fieste odpadol kus zadného náraznika, ktorý zostal visieť na zadnom parkovacom senzore. Narazník sme dali síce naspäť, ale už nepriliehal na 100 percent a jeden parkovací senzor nedržal na mieste, po chvílke vždy vypadol vypadol z diery. Mali sme síce poistenie zero liability, ale to nám bolo zbytočné. Auto sme odovdzali a nič navyše nám nebolo naučtované, takže budget jednoznačne odporúčam. O poisteniach, požičaní auta, či kde lacno tankovať na Islande popíšem v daľšom článku.

Jedlo alebo kde sa stravovať.

Najlepšie je nakupovať iba v obchodoch menom Bonus. Potraviny sú tam na naše pomery celkom drahé, ale ak si niečo zoberiete zo Slovenska so sebou ako sme to spravili my, nemusíte minúť veľa. Jesť v reštouráciach sa neoplatí, kedže na to, aby ste sa najedli, tak necháte v reštike 5Oe za obed pre jedného. Mcdonad's na Islande bohužiaľ nenájdete, ale subway tu je, takže ak máte chuť na niečo teplé a relatívne lacne (8eur malý Subway) tak sa zastavte tu. Najlepšie si je, ale variť vždy ked sa dá.

Ubytovanie

Teda tá najdôležitejšia časť. Určite sa vyhnite hotelom, kedže tie stoja veľmi veľa. Najlacnejšie ubytovanie sa dá nájsť cez airbnb a potom paradoxne o niečo drahšie bývajú hostely. Odporúčam hľadať ubytovanie aspoň na tri až dve noci, z ktorého viete následne vyrážať do okolia. Cez airbnb viete takto nájsť pekné ubytovanie na miestnych farmách, ktoré sú síce uprostred ničoho, ale cena za noc je naozaj výborná a pár minút cestovania navyše stojí za to. Plus vás privítajú milí domáci, ktorí vám radi poskytnú “secrets tips“. Pri výbere ubytovaní vždy pozerajte, či sa tam aj nachádza kuchynka, nakoľko bez nej si nenavaríte.

Viac infomácii v daľších článkoch :).

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Mladý fotograf, cestovateľ, dobrodruh, bežec a taktiež aj študent.

Chceš vedieť, keď christos.heffner pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.