Ako si užiť Island a neskrachovať 2.: Požičanie auta na Islande a všetko s tým spojené

Všetko čo potrebujete vedieť o požičaní auta v jednom článku.

Na Islande nájdete veľa spoločnosti, ktoré vám auto požičajú. Naneštastie, nájdete aj kopu zlých recenzii a skúseností na dáne firmy. Osobne sa mi nepodarilo nájsť žiadnu spoločnosť, ktorá by nemala ani jedinú zlú recenziu.

Ja mám výbornú skúsenosť s Islandským Budget car rental. Ceny majú naozaj výborné a servis je taktiež super. Mali sme menšiu nehodu, pri ktorej sme museli časť zadného náraznika pritĺkať naspäť a jeden parkovací senzor už nedržal na svojom mieste, ale aj napriek tomu nám nezaúčtovali žiadne poplatky navyše.

Veci, ktoré je potrebné mať:

1. Kreditná karta. Bez kreditnej karty vám auto nikto nepožičia. Každá spoločnosť požaduje, aby ste na nej mali určité množstvo peňazí k dispozicíi. Pri prebratí auta vám na nej zablokujú určitú čiastku a ešte niečo rovno strhnú, čo vám po vratení auta pošlú znova naspäť.

2. Byť držiteľom vodičského preukazu minimálne jeden rok a mať minimálne 18 rokov. Na Islande vám väčšina spoločností požičia auto až ked' ste dovŕšili vek 20 rokov, ale dobrá správa pre mladých cestovateľov je, že väčšina väčších spoločností vám za menší poplatok požičia auto od 18tich. Bohužial na to, aby ste si mohli požičať auto triedy estate alebo jeep musíte mať 23 rokov.

Požičanie auta step by step:

1. Rezervovanie. Auto si booknete pohodlne online, cez internet. Navolíte si, kde a kedy si ho chcete vyzdvihnúť. Odporúčam túto procedúru spraviť čo najskôr, aby ste sa vyhli vyššej cene a mohli ste si vybrať auto, ktoré chcete vy.

2. Poistenie auta. Práve toto je vec, o ktorej si toho prečítate veľa. Takmer každá poistovňa vám poskytne základny CDW(Collision demage waiver), ktorý pri nehode limituje vašu pripadnú spolúčasť na 195000ISK. K tomuto poisteniu sa môžete pripoistiť, čo ale stojí nemalé peniaze, takže vám to značne môže nabúrať váš rozpočet. My sme si priplatili za zero liability(nulovú spolúčasť), ale po prečitaní všetkych podmienok sme zistili, že toto poistenie je v polovici pripadov zbytočné. Ak si už chcete auto poistiť, tak k tomu treba pridať aj daľšie poistenia, inak to nemá význam a zbytočne mrháte vašimi peniazmi.

3. Prebratie auta. Predtým než doňho nasadnete a naštartujete, dôkladne si prezrite list, na ktorom vám vyznačili, aké poškodenie auto má. Auto si celé nafoťte a skontrolujte. Ak sa na aute nachádza čokolvek, čo nebolo uvedené na zozname poškodení, vráťte sa do kancelárie a dajte si to tam zapísať. Ak tak neurobíte, môže sa vám stať, že vás obvinia, že ste auto poškodili a bude vás to stáť nemalé peniaze.

4. F-roads. Na islande sa nachádza, veľa gravel roads (štrkové cesty) s označením F-roads. Pokiaľ nemáte SUV či 4x4, je na nich vstup s bežným autom zakazaný. Každá autopožičovňa to má uvedené v zmluve. My sme jazdili aj po takýchto cestách, ale vždy len na veľmi krátku vzdialenosť. S našim malým Fordom sa to dalo, samozrejme, treba ísť pomaly a veľmi opatrne, aby ste predišli prípadným škrabancom od odletujúcich kamienkov.

5. Odovdzanie auta. Jediná vec, na ktorú si budete musieť dať pozor, bude len to, aby ste nezabudli dotankovať a auto odovdzali na čas. Ak v aute bude menej natankované ako bolo, ked' ste auto prebrali, tak budete musieť zaplatit' extra poplatok a za oneskorenie vám väčšinou bude učtovaný deň navyše.

A kde najlacnejšie natankovať ?

Porozhliadnite sa po tankovacích staniciach orkanX, takto viete ušetriť 20-30ISK na jeden liter. Na ostatných čepacích staniciach sa cena pohybuje väčšinou okolo 200ISK za liter. Lacnejšie sa dá natankovať ešte na pár iných čerpacích staniciach, ale orkanX majú asi najviac staníc, takže ich najľahšie nájdete. Rozdiel medzi naftou a benzínom je minimálny, takže pri výbere auta zbytočne nehľadajte diesel.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Mladý fotograf, cestovateľ, dobrodruh, bežec a taktiež aj študent.

Chceš vedieť, keď christos.heffner pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.